Το «τυράκι» του Μαξίμου για να μη συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ

23:05 2/2/2018 - Πηγή: iApopsi

Σχέδια επί χάρτου και λίστα με… ονόματα κάνουν στην κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή περίοδο, η οποία για εκείνους ξεκινά τον Αύγουστο όταν για όλους τους άλλους θα καθυστερήσει κάποια χρόνια ακόμη. Επειδή όμως το κυβερνητικό ανάγνωσμα είναι συγκεκριμένο, στο Μαξίμου σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται για το μεγάλο γλέντι.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Επιμένουν στην κυβέρνηση για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, παρά τα μηνύματα που φτάνουν πανταχόθεν

και προειδοποιούν για εποπτεία η οποία επί της ουσίας σημαίνει μνημόνιο σε συνδυασμό με τα… αρπαχτικά των αγορών τα οποία θα παίζουν τον ζουρνά στην Ελλάδα και όταν αυτή θα χάνει τον ρυθμό απλά θα την πνίγουν.

Φυσικά και όλα αυτά τα γνωρίζουν οι πέριξ του Αλέξη Τσίπρα, όμως για τον πρωθυπουργό είναι υψίστης (επικοινωνιακής) σημασίας η «καθαρή» έξοδος στις αγορές μιας και είναι βασικό προαπαιτούμενο της πολιτικής του σωτηρίας. Για αυτό άλλωστε έχει δώσει σαφή γραμμή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προετοιμάσει –σε συνεργασία με τους θεσμούς– το κυβερνητικό πρόγραμμα από τον Αύγουστο.

Το οποίο κατά τον υπουργό Οικονομικών ίσως περιέχει φοροελαφρύνσεις, ενώ κατά τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, υπουργό Οικονομίας, δεν αποκλείεται δημόσιοι φορείς να αγοράσουν ακόμα και κόκκινα δάνεια για να μην πάνε αυτά στα funds. Αρκεί «να μην προκληθεί έλλειμμα αλλά και να μη δημιουργηθεί κλίμα νέων στρατηγικών κακοπληρωτών», όπως διευκρίνισε.

Το… τυράκι
Όπως γίνεται λοιπόν σαφές, στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς προσπαθεί να βγάλει άκρη με τους Σκοπιανούς, προετοιμάζουν το νέο πρόγραμμα-«τυράκι» που θα τους επιτρέψει να πάνε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με ελπίδες ότι δεν θα συντριβούν, αν όχι και να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή. Για να το πετύχει φυσικά αυτό, θα πρέπει να περιορίσει τις έξωθεν (θεσμοί) παρεμβάσεις, για αυτό και επιμένουν για καθαρή έξοδο ενώ παλεύουν με νύχια και με δόντια για το κεφαλαιακό μαξιλάρι, που μαζί με τα αδιάθετα ευρωπαϊκά κεφάλαια του προγράμματος θα καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας «για διάστημα αρκετά μεγαλύτερο του έτους», όπως πρόσφατα δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μάλιστα εξήγησε πως θα δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη, πάντα όμως σε συνεργασία με τους δανειστές οι οποίοι έχουν και το πάνω χέρι. Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν και από τη ρύθμιση του χρέους. Δεδομένη κατά πολλούς, αλλά χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός του «κουρέματος» ακόμα. Περιέγραψε τους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί, φέρνοντας ως παραδείγματα τη συνέχιση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, τη δημόσια διοίκηση, τον επενδυτικό τομέα, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ κ.λπ. Το πρόγραμμα αυτό, είπε ο υπουργός, θα τεθεί στον λαό στις βουλευτικές εκλογές το 2019, προκειμένου «να ξέρει ο λαός τι έχει μπροστά του».

«Σκεφτόμαστε, μέχρι το Πάσχα, να έχουμε ετοιμάσει το δικό μας σχέδιο που θα περιλαμβάνει κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές, για να δείξουμε τόσο στους θεσμούς, όσο και στις αγορές ότι αυτό είναι το δικό μας πρόγραμμα, ότι έχουμε την ιδιοκτησία του… δεν μας έχει επιβληθεί, δεν πρόκειται για συμβιβασμό. Πρόκειται για αυτά που θέλουμε να κάνουμε», σημείωσε, ενώ υποστήριξε πως «υπερκαλύπτουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους, η οικονομία γυρίζει σελίδα… Για αυτούς που νομίζουν ότι χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο, όπως μία προληπτική πιστωτική γραμμή ή οτιδήποτε άλλο, απλά αναβάλλουν την απάντηση στο καίριο ερώτημα και δεν βλέπω κανένα λόγο να γίνεται αυτό».

Φοροελαφρύνσεις σε ορίζοντα 5ετίας

Σχετικά με τους υπάρχοντες υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο θα προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ για φορολογικές ελαφρύνσεις σε μια 5ετία.

Προς το παρόν, οι θεσμοί δεν φαίνεται να έχουν αντίρρηση. Μάλιστα, ο Jeffrey Franks, διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, αν και συνέστησε προσοχή για να μην… ξανακυλήσει η χώρα, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η εικόνα είναι βελτιωμένη. Μιλώντας στο Reuters, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, και ότι το Ταμείο δεν βλέπει την ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος. Χρειάζονται όμως, όπως είπε, μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην οικονομία και δεν πρέπει να επικρατήσει πνεύμα εφησυχασμού μετά τη λήξη του προγράμματος.

Από κοντά και ο Κλάους Ρέγκλινγκ με ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) υποστήριξε πως το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας διαρκεί έως τον Αύγουστο και η χώρα μπορεί να εξέλθει με επιτυχία από αυτό, εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που αυτό προβλέπει.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαξίμου, ΣΥΡΙΖΑ,maximou, syriza