Αρχιεπίσκοπος προς Πολιτεία: Δώστε μας μια σπίθα και θα κάνουμε φωτιά που θα ζεστάνει τον κόσμο

14:29 31/3/2021 - Πηγή: dogma

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση των προγραμμάτων πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας 2017-2021» και συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος & Νόμιμος Εκπρόσωπος του Ι.Π.Ε. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, μέλος του Ιδρύματος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ταμίας του ΙΠΕ και

οι μητροπολίτες Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και Ρόδου κ. Κύριλλος. Επίσης, η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κα Νίκη Δανδόλου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες ψυχικής, υγείας, επιμορφωτές. Την εκδήλωση συντόνιζε ο αναπληρωτής Διευθυντής του Ιδρύματος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, το οποίο ιδρύθηκε το 2009, με σκοπό την διά βίου εκπαίδευση και ποιμαντική επιμόρφωση των κληρικών και των λαϊκών μελών της Εκκλησίας. «Με την σύστασή του ξεκίνησε να υλοποιεί ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών δράσεων, ενώ στην πορεία ανέλαβε την διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς ενίσχυση και βελτίωση του παρεχόμενου έργου του» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε ότι «από τον Απρίλιο 2017 υλοποιεί την Πράξη «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας», η οποία έχει ως αντικείμενο κατ’ αρχάς την επιμόρφωση των κληρικών μας προκειμένου να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής μας και έπειτα των λαϊκών μελών της Εκκλησίας μας για να γνωρίσουν τον πλούτο της Ορθοδόξου Παραδόσεως και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού μας». Αναφέρθηκε στα στοιχεία της Πράξης, η υλοποίηση της οποίας «προέβλεπε τη λειτουργία 240 Τμημάτων στις 13 Περιφέρειες της πατρίδας μας, στόχος ο οποίος επετεύχθη με την υλοποίηση 241 τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, στα οποία συμμετείχαν 4.300 κληρικοί και 1.700 λαϊκοί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλά από τα τμήματα αυτά δημιουργήθηκαν σε ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας, όπως σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Λήμνου, ενισχύοντας το σπουδαίο έργο που επιτελείται σε αυτές».

Παράλληλα, για την υλοποίηση της εν λόγω Πράξης το Ι.Π.Ε. σύναψε σύμφωνα συνεργασίας με 72 Ιερές Μητροπόλεις και με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, μέσω της οποίας υλοποιεί προγράμματα στις επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Κρήτη και Δωδεκάνησα).

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, επίσης, ότι «μέσα από την αγαστή αυτή συνεργασία του Ι.Π.Ε. με Ιερές Μητροπόλεις και φορείς της Εκκλησίας μας αναδείχθηκε ένα σπουδαίο στελεχιακό δυναμικό από κληρικούς και λαϊκούς, το οποίο εντάχθηκε στο υπάρχον Μητρώο Εκπαιδευτών του Ι.Π.Ε. και πλαισίωσε τους καταξιωμένους ακαδημαϊκούς και καθηγητές που το απαρτίζουν, ενισχύοντας με την πλούσια και πολυετή πείρα του σημαντικά το επιμορφωτικό έργο τους. Κατά την υλοποίηση της ανωτέρω Πράξης το Ι.Π.Ε. συνεργάστηκε άριστα με καθηγητές και ερευνητές από τις Θεολογικές Σχολές της χώρας μας και από άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε επίπεδο εκπαιδευτικό και ερευνητικό και έτσι πρόσφερε επιμορφωτικά προγράμματα στα οποία εκτός από τους καθηγητές των πανεπιστημίων δίδαξαν επιστήμονες εγνωσμένης αξίας, όπως ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, παιδαγωγοί, οι οποίοι εμπλούτισαν το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο».

Το Ι.Π.Ε. προσέφερε δωρεάν προς τους επιμορφούμενους 241 πιστοποιημένα και μοριοδοτούμενα τμήματα εκ των οποίων 177 πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης ή και εξ αποστάσεως με τη συνεργασία Ιερών Μητροπόλεων και άλλων φορέων. Παράλληλα όμως με αφορμή τις δυσκολίες που επέφερε η πρωτόγνωρη πανδημία των ημερών μας αξιοποίησε κατά τα τρία τελευταία εξάμηνα τις δυνατότητες που παρέχει η νέα τεχνολογία και προσέφερε 64 τμήματα με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ανοικτά προς κάθε ενδιαφερόμενο, στα οποία συμμετείχαν 1.614 επιμορφούμενοι. Με τις επιμορφωτικές αυτές δράσεις του το Ι.Π.Ε. καλλιέργησε την εκπαιδευτική διάδραση και έδωσε μία πολύ σημαντική ερευνητική δυνατότητα στους συμμετέχοντες.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «σήμερα το Ι.Π.Ε. ολοκληρώνει ένα μεγάλο κύκλο επιμορφώσεων για τον κλήρο και τον λαό της πατρίδας μας. Παράλληλα ανοίγει έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων προσφέροντας 20 νέες θεματικές ενότητες για 3.000 συμμετέχοντες, οι οποίες προέκυψαν έπειτα από την συμπλήρωση 4.700 εντύπων αξιολόγησης από τους επιμορφούμενους και ανταποκρίνονται πλήρως στις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας μας, προκειμένου η Εκκλησία μας να ενισχύσει τα μέλη του σώματος του Χριστού να καταθέσουν και πάλι την αγαπητική μαρτυρία Του στον κόσμο. Πλέον το Ι.Π.Ε. αξιοποιώντας στο έπακρο τα μέσα που παρέχει η νέα τεχνολογία και η εκπαίδευση ενηλίκων θα προσφέρει αναβαθμισμένη επιμόρφωση δια ζώσης ή εξ αποστάσεως με σύγχρονη και ασύγχρονη μορφή σε αμιγώς εκκλησιαστικά, τελετουργικά και διοικητικά θέματα, όπως η λατρεία, η ψαλτική, η τάξη, η αισθητική και η διοίκηση του ναού, αλλά και ακανθώδη ζητήματα του σύγχρονου βίου, όπως η συνύπαρξη με το διαφορετικό, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η νέα τεχνολογία».

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι Αρχιερείς, η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην σημαντική συμβολή, αλλά και στην άρτια οργάνωση των προγραμμάτων του Ιδρύματος συγχαίροντας τον π. Θεολόγο Αλεξανδράκη για την μέριμνά του. Συγκεκριμένα, η κα Δανδόλου χαρακτήρισε πολύ χρήσιμο το εν λόγω έργο κάνοντας αναφορά στην πορεία και την επέκταση του έργου. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη του προγράμματος που βοηθά και στηρίζει όχι μόνο τους κληρικούς, αλλά και τους λαϊκούς, που συμμετέχουν σε αυτό. «Το παράδειγμα αυτού του έργου θα θέλαμε με χαρά να επιδείξουμε όχι μόνο στους Έλληνες πολίτες, αλλά και στους ευρωπαίους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κα Δανδόλου.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη και σημείωσε: «Κάπου διάβασα “πήρα τη σπίθα που έγινε φωτιά και ζέστανα, πήρα τη σταγόνα που έγινε ποτάμι και δρόσισε τον κόσμο”. Θα ήθελα να εκφράσω προς την Πολιτεία την προτροπή: Εμπιστευτείτε την Εκκλησία. Εμπιστευτείτε μας. Δώστε μας μια σπίθα και θα κάνουμε φωτιά που θα ζεστάνει τον κόσμο. Δώστε μας μία σταγόνα και θα γίνει δροσιά για τους ανθρώπους και την κοινωνία».

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

The post Αρχιεπίσκοπος προς Πολιτεία: Δώστε μας μια σπίθα και θα κάνουμε φωτιά που θα ζεστάνει τον κόσμο appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα