Δ’ Χαιρετισμοί στο Ανδρομονάστηρο – Η Μονή φρούριο της Μεσσηνίας

14:24 30/3/2022 - Πηγή: dogma

Η Ακολουθία θα τελεστεί από τον Πανοσιολογιωτάτο Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά, Πρωτοσυγκέλλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, ο οποίος και καθιέρωσε την τέλεση αυτής κατά τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσσηνίας:

“Ἀνακοινώνεται πρός τό εὐσεβές πλήρωμα τῆς Τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, ὅτι, σεπτῇ εὐλογίᾳ τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, θά τελεσθεῖ καί κατά τήν φετινή χρονιά, τήν Παρασκευή 1η Ἀπριλίου 2022 καί ὥρα 4:00 μ.μ., ἡ Δ’ Στάσις τῶν Χαιρετισμῶν τῆς Θεοτόκου, στήν Ἱερά

Μονή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος (Ἀνδρομονάστηρο), κτίσμα τοῦ Αὐτοκράτορα Ἀνδρόνικου Β’ τοῦ Παλαιολόγου πού χρονολογεῖται ἀπό τά τέλη τοῦ 12ου αἰῶνος μέ ἀρχές τοῦ 13ου καί εὑρίσκεται πλησίον τῆς Κοινότητος Πετραλώνων τῆς Ἀρχαίας Μεσσήνης.

Ἡ Ἀκολουθία θά τελεσθεῖ ὑπό τοῦ Πανοσιολογιωτάτου Ἀρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιᾶ, Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ἡμῶν, ὁ ὁποῖος καί καθιέρωσε τήν τέλεση αὐτῆς κατά τά τελευταῖα χρόνια.

Παρακαλοῦνται οἱ προσερχόμενοι ὅπως τηροῦν τά ὑγειονομικά πρωτόκολλα, πρός ἀποφυγή τῆς διασπορᾶς τοῦ Covid”.

Ανδρομονάστηρο: Η  Ιερά Μονή φρούριο της Μεσσηνίας

Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,  γνωστή ως «Ανδρομονάστηρο», είναι κρυμμένη  σε μία απομονωμένη κατάφυτη ρεματιά κοντά στον οικισμό Πετράλωνα στην Μεσσηνία. Το βυζαντινό μοναστήρι- φρούριο απέχει μόλις 5χλμ από τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Τα θυρανοίξια της Μονής πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2016.

Η Μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου ή στις αρχές του 13ου αιώνα.  Διέθετε μεγάλη περιουσία και συνέβαλε σημαντικά στην επανάσταση του 1821, αλλά υπέστη ζημιές από τις επιδρομές του Ιμπραήμ. Ήταν μετόχι της Μονής Σινά από το 1780 έως το 1929 οπότε η περιουσία της εκποιήθηκε και ο ναός αφιερώθηκε στη Μονή Βουλκάνου, της οποίας αποτελεί μετόχι μέχρι σήμερα.

Πήρε το όνομα «Ανδρομονάστηρο» επειδή ήταν προφανώς αντρικό μοναστήρι ώστε να ξεχωρίζει από την κοντινή γυναικεία μονή της Ζωοδόχου Πηγής (Σαμαρίνας). Πάντως η παράδοση συνδέει την ιστορία και την ονομασία του με τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ Παλαιολόγο, ο οποίος καταγόταν από την Ανδρούσα και πρόσφερε τις δύο μονές στη γενέτειρά για να τιμήσει τον Πατριάρχη Αθανάσιο Α΄.

Το «Ανδρομονάστηρο» ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Δίνει στον επισκέπτη που προσεγγίζει, εικόνα απόρθητου κάστρου, όπως άλλωστε και τα περισσότερα μοναστήρια της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα μοναστηριακό συγκρότημα που περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο ενισχυμένο με δύο πύργους. Η μία πλευρά του σχηματίζεται από το διώροφο κτίσμα των κελιών, που στο ισόγειο στέγαζε βοηθητικούς χώρους και αποθήκες.

Δίπλα στον ένα πύργο υψώνεται το τριώροφο κτίσμα της τράπεζας. Το καθολικό αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπου του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με οκταγωνικό τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες, με τριμερή νάρθηκα. Ο εξωνάρθηκας και το κωδωνοστάσιο αποτελούν μεταγενέστερες προσθήκες.

Στο εσωτερικό του ναού σώζονται τοιχογραφίες του 13ου και του 17ου αιώνα, τμήματα από το αρχικό μαρμάρινο τέμπλο εντοιχισμένα στο μεταγενέστερο κτιστό και τμήματα από τα μαρμαροθετήματα του δαπέδου. Κάτω από το ιερό βρίσκεται πηγή σε μορφή θολωτής δεξαμενής, η οποία μέσω του υδραγωγείου της μονής τροφοδοτούσε για αιώνες την Ανδρούσα.

Με πληροφορίες για την Ιερά Μονή από greek-crossroads.gr

The post Δ’ Χαιρετισμοί στο Ανδρομονάστηρο – Η Μονή φρούριο της Μεσσηνίας appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δ’ Χαιρετισμοί, Ανδρομονάστηρο –, Μονή, Μεσσηνίας,d’ chairetismoi, andromonastiro –, moni, messinias