Η Εκκλησία και ο ρόλος της στην Επανάσταση του 1821 – Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος
Του Δημητρίου Λυκούδη, Ιστορικού
Και μόνο η προτροπή των Αγωνιστών «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» είναι αρκετή, ώστε να καταστεί αβίαστα κατανοητό σε καθένα καλοπροαίρετο αναγνώστη, πολύ δε περισσότερο σε εμβριθή επιστήμονα και μελετητή, η άρρηκτη σχέση Χριστιανισμού και Ελληνισμού, Εκκλησίας και Πατρίδας στη διάρκεια του Αγώνα του 1821.
Αυτό εύκολα μαρτυρείται από τον υψηλό αριθμό των Πατριαρχών, των Μητροπολιτών και Επισκόπων, των ιερέων και Μοναχών που μαρτύρησαν και έπεσαν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Κυρίως, όμως, μαρτυρείται από την ανάμειξη του τιμημένου ιερού ράσου
Είναι το ράσο και η Ορθόδοξη Εκκλησία που πρωτοστατεί στις πάλαι ποτέ Κοινότητες, σε εκείνους τους κοινοτικούς θεσμούς που προνοούσαν ή, έστω έτσι αρχικά προορίζονταν, διοικούσαν τρόπον τινά μικρές δημοτικές και περιφερειακές περιοχές. Και, συνάμα, καλλιεργούσαν την ιδέα της Ελληνικής Επανάστασης, τροφοτούσαν τους Αγωνιστές με όλα όσα απαραίτητα για τις ανάγκες του Αγώνα.
Είναι το ράσο και η Ορθόδοξη Εκκλησία που διατήρησε και μεταλαμπάδευσε ανόθευτη την πλούσια ελληνική γλώσσα, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο τόσο στη διατήρηση όσων ελληνικών σχολείων ήταν δυνατόν, έστω αρχικά, κυρίως, όμως, με την ύπαρξη και άτυπη οργάνωση των περιβόητων και ξακουστών «Κρυφών Σχολειών», όπου οι μαθητές μάθαιναν να διαβάζουν από το εκκλησιαστικό βιβλίο, την Οκτώηχο, διδάσκονταν γραφή, τραγουδούσαν τη Λευτεριά, έψελναν τα τραγούδια του Θεού, γεύονατν, έστω κρυφίως, ελληνική γραφή, Ρωμαίικη ψυχή και Ορθοδοξία. Ο Φωτάκος, στα Απομνημονεύματά του, μάς δίνει μια πλέον σαφέστερη εικόνα για τα Κρυφά Σχολεία της εποχής: «Μόνοι των οι Έλληνες εφρόντιζαν διά την παιδείαν, η οποία εσυνίστατο εις το να μανθάνουν τα κοινά γράμματα και ολίγην αριθμητικήν, ακανόνιστον. Εν ελλείψει δε διδασκάλου, ο ιερεύς εφρόντιζε περί τούτου. Όλα αυτά εγίνοντο εν τω σκότει και προφυλακτά από τους Τούρκους».
Είναι το τιμημένο ράσο και η Ορθόδοξη Εκκλησία που κατέστησαν κάθε μοναστήρι και ένα μικρό προπύργιο των Αγωνιστών, όχι μόνο ως κρυσφύγετο και κέντρο εφοδιασμού, αλλά και ως χώρος πνευματικής και εθνικής αφυπνώσεως και περισσυλογής. Ακόμη και σήμερα, πολλά είναι τα μοναστήρια εκείνα που κοσμούνται από δωρεές μεγάλων ελλήνων καπεταναίων Αγωνιστών, μικρή ένδειξη αληθινής και καθάριας έκφρασης Πίστεως και αγάπης προς τα θεία και Ιερά. Να, κάπως έτσι τα χαρακτηρίζει τα μοναστήρια της εποχής του ο μεγάλος Ιωάννης Τριανταφύλλου, ο υψηλός στο ανάστημα, απ᾿ όπου πήρε και το προσωνύμιό του, στρατηγός Μακρυγιάννης: «…αυτά τα μοναστήρια ήταν τα πρώτα προπύργια της απανάστασής μας. Ότι εκεί ήταν και οι τζεμπιχανέδες μας κι όλα τ’ αναγκαία του πολέμου. Ότ’ ήταν παράμερον και μυστήριον από τους Τούρκους».
Και ο ξακουστός σε όλους Γέρος του Μοριά, αναφερόμενος στην καταλυτική συμβολή και θυσία του κλήρου εκείνης της περιόδου και της όλης δράσης της Εκκλησίας, έλεγε: «Σαν μια βροχή ήρθε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας και όλοι, και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι γραμματισμένοι και οι έμποροι, όλοι συμφωνήσαμε στον ίδιο σκοπό και κάναμε την επανάσταση… Η επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμμίαν από όσας γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης αι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών τους είναι εμφύλιος πόλεμος· ο εδικός μας πόλεμος ήτο πλέον δίκαιος. Ήτον έθνος με άλλον έθνος».
Ο Ιστορικός Νίκος Σβορώνος, αναφορικά με τη σύμπραξη και ταύτιση Εκκλησίας και Πατρίδας στην Επανάσταση στα 1821, τονἰζει: «Οι Νεομάρτυρες, συχνό φαινόμενο της εποχής, που δέχονται τον μαρτυρικό θάνατο για τη χριστιανική τους πίστη, είναι συγχρόνως και οι πρώτοι εθνικοί ήρωες του νέου ελληνισμού (…). Άλλωστε, στους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας η Εκκλησία όχι μόνο δεν αντιτίθεται στα απελευθερωτικά κινήματα από τις δυτικές χριστιανικές δυνάμεις, αλλά συχνά συμμετέχη ενεργά και πολλές φορές τα κατευθύνει».
Είναι το τιμημένο ορθόδοξο ράσο, το νέφος των Νεομαρτύρων και Ιερομαρτύρων, πριν και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, που και τότε και σήμερα, στέλνουν το δικό τους μήνυμα, την ηρωική προτροπή, βάση και με αφορμή της οποίας γαλουχήθηκαν τόσες γενεές γενεών, τόσα ελληνόπουλα, τόσοι χριστιανοί του μαρτυρικού και ηρωικού, ελληνορθόδοξου ετούτου τόπου: «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».
The post Η Εκκλησία και ο ρόλος της στην Επανάσταση του 1821 – Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φωτογραφία σοκ: Έτσι είναι πραγματικά η Ναταλία Γερμανού!
- Καιρός: «Χαρείτε αύριο γιατί μετά κακοκαιρία» - Πρόγνωση Αρναούτογλου
- Ασκητής για Πάτρα: «Η μητέρα είναι ένας βαθιά δυστυχισμένος άνθρωπος»
- Το μακάβριο έκθεμα από το 1821 στο Μουσείο της Παλαιάς Βουλής
- Σούπερ μάρκετ: «Κόφτης» σε σπορέλαια, αλεύρι και ζάχαρη
- Πήρε καφέ από τα Starbucks και ο barista της είχε γράψει κρυφό μήνυμα στο ποτήρι (vid)
- Μάξιμος Μουμούρης για την καταγωγή του: «Δεν έχω δηλώσει ποτέ 100% Έλληνας»
- Πόλεμος στην Ουκρανία - CNN: Οι εκτάσεις γύρω από το Μικολάιβ είναι σπαρμένες με νεκρούς Ρώσους στρατιώτες
- Πάτρα - Λύτρας: "Η μητέρα των κοριτσιών δεν είναι κατηγορούμενη"
- Σοκ για την Ιταλία: Η Βόρεια Μακεδονία στο 92′ την άφησε εκτός Μουντιάλ – Δείτε τα γκολ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma
- Τελευταία Νέα dogma
- Η Εκκλησία και ο ρόλος της στην Επανάσταση του 1821 – Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος
- Σαν σήμερα 25 Μαρτίου: Όλες οι εορτές και τα πιο σημαντικά γεγονότα
- Επίσκεψη Μητροπολίτου Πειραιώς στην Υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου
- Επίσκεψη του Μητροπολίτου Πειραιώς στην Υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου
- Επίσκεψη του Μητροπολίτου Πειραιώς στην Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
- Μητροπολίτης Άντονι Μπλουμ: Αν θέλουμε να λατρέψουμε το Θεό, πρέπει πρώτα να μάθουμε να νιώθουμε ευτυχισμένοι
- Κορίνθου Διονύσιος: «Δια μέσου των δοκιμασιών θα οδηγηθούμε προς την Ανάσταση»
- Η Εκκλησία της Ελλάδος και η επιστημονική μελέτης της Επανάστασης του 1821
- Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος στην Ορκωμοσία της 2022 Β’ ΕΣΣΟ στο ΚΕΥΠ
- Δημητριάδος Ιγνάτιος: Να τελειώσει ο πόλεμος κι οι άνθρωποι να ζήσουνε αληθινά ελεύθερα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Ρωσία, ο πόλεμος και ένα ακόμα ελληνικό παράδοξο
- Η Ρωσία και το 1821! Η Μεγάλη Αικατερίνη, οι εραστές και το «ελληνικό σχέδιο»! Κ.Λαγός
- Ρωσία: «Επικίνδυνα και αποσταθεροποιητικά τα σχέδια που ενεργοποίησε το NATO στην ανατολική του πτέρυγα»
- Μπάιντεν: Η Ελλάδα προωθεί την ειρήνη σε Ανατολική Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα και Δυτικά Βαλκάνια
- Βραζιλία: Αντίθετη στον αποκλεισμό της Ρωσίας από την G20
- 25η Μαρτίου: Εγερτήριο με κανονιές από τον Λυκαβηττό
- Το μήνυμα…
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022
- Τα ζώδια σήμερα Παρασκευή 25 Μαρτίου