Η Εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Λουτράκι (ΦΩΤΟ)

22:50 10/9/2023 - Πηγή: dogma

Με την δέουσα για την Παναγία μας εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ι. Ναό στο Λουτράκι, όπου αποθησαυρίζεται η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας «Γιάτρισσας».

Το απόγευμα της Πέμπτης, 7 Σεπτεμβρίου 2023, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως  Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, πλαισιουμένου υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και πλειάδας

Κληρικών εκ της Ι. Μητροπόλεως μας και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ι. Λιτανεία του θαυματουργού Εικονίσματος.

Στην Λιτανευτική πομπή στους δρόμους της πόλεως του Λουτρακίου συμμετείχαν χιλιάδες πιστών μεταξύ των οποίων οι Βουλευτές κ. Μαρία Ελένη Σούκουλη και κ. Γεώργιος Ψυχογιός, οι Υποψήφιοι Περιφερειάρχες Πελοποννήσου, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γεώργιος Γκιώνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορίνθου κ. Χαράλαμπος Τετράδης, ο Διοικητής Σχολής Μηχανικού και Φρουράς Κορίνθου κ. Ιωάννης Οικονόμου, Υποψήφιοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών του Τόπου μας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης  ομίλησε επίκαιρα στους πιστούς, στην κεντρική πλατεία της πόλεως, ευχόμενος η Παναγία, η «Γιάτρισσα» να γιατρεύει τις ψυχές, τα σώματα και την κρίση όλων μας ώστε να παίρνουμε πάντοτε τις κατάλληλες αποφάσεις.

Το πρωί της εορτής, της 8ης Σεπτεμβρίου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίας Γιάτρισσας), στο Λουτράκι, χοροστάτησε στον Όρθρο και ετέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος συνιερουργούντων των Πανοσ. π. Ανθίμου Παπαλεξόπουλου, Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεώς μας και καθηγουμένου της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλετζίου, Συγκέλλου π. Προδρόμου Αντωνίου, αδελφού της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, των Αιδεσ. Πρωτ/ρων π. Ελευθερίου Χρυσοχόου, Γραμματέα του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, π. Κωνσταντίνου Κουνάλη, εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Πέτρου Καγιούλη, π. Ιωάννου Δρίτσα, π. Δημητρίου Σουσούνη, Εφημερίων του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου, π. Νικολάου Βασιλόπουλου, Εφημερίου του ως άνω Πανηγυρίζοντος Ι. Ναού και του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος άγιος Κεγχρεών και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Αγάπιος αναφέρθηκε ότι αποτελεί η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου αιτία παγκοσμίου χαράς, η οποία ως «αυγή μυστικής ημέρας» ως «αυγερινός» η Γέννησις της Θεοτόκου προεμύνησε την «ανατολή» του Ήλιου της Δικαιοσύνης, δηλαδή τον ερχομό στον κόσμο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Και τούτο, διότι η έλευση στον κόσμο της Παρθένου Μαρίας ήταν η νοσταλγία όλων των λαών της γης για την πραγματοποίηση της ελπίδας περί του ερχομού στην πολυστένακτη γη Εκείνου που θα συνέτριβε την κεφαλή του «φιδιού», που θα διέλυε το βασίλειο του Σατανά και θα εγκαθιστούσε το βασίλειο του Θεού, όπως σ’ εκείνη την πρώτη πρόρρηση- προφητεία, στην πρώτη καλή αγγελία, την γνωστή ως «πρωτευαγγέλιον» (Γεν. γ΄,53) φανέρωσε ο Θεός στους Πρωτοπλάστους στον Εδεμικό Παράδεισο.

Την ελπίδα αυτή οι Προπάτορές μας την μετέδωσαν στις επόμενες γενεές και αυτές με την σειρά τους στις επόμενες και ενώ απεμακρύνοντο από τον Θεό, ένεκα της ειδωλολατρίας των, εν τούτοις στις μυθολογίες τους ευρίσκεται η ιδέα ότι μια παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει έναν υιό, που θα πολεμήσει, θα νικήσει και θα λυτρώσει τον κόσμο από τα δεινά, που προκάλεσε η αποστασία των ανθρώπων από τον Θεό.

Πέρσες, Αιγύπτιοι και όλοι οι λαοί της Ανατολής περίμεναν τον Λυτρωτή που θα γεννιόταν από μια Παρθένο. Την πίστη αυτή των λαών, των σκοτισθέντων από την αμαρτία, μαρτυρεί και ο δικός μας τραγικός ποιητής Αισχύλος στο έργο του «Προμυθεύς Δεσμώτης». Φυλακισμένος στον Καύκασο ο Προμηθέας λαμβάνει από τον αποσταλμένο από τον Δία Ερμή το «μήνυμα»: «και μην προσμένεις στο μαρτύριο αυτό σου τέλος, πριν να βρεθεί κανείς θεός που να θελήσει να πάρει επάνω τα πάθια σου και πάει στου αφέγγου τ’ Άδη τ’ άραχνα βαθιά σκοτάδια» (στ. 1041-1043). Και συζητώντας ο Προμηθέας με την παρθένο Ιώ φανερώνει ότι ο «λυτρωτής» του θα είναι υιός παρθένο:

ΙΩ: «Ποιος είναι που θα σε λύσει χωρίς τη θέληση του Δία;

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: « Ένας από τους δικούς σου απογόνους πρέπει να είναι».

ΙΩ: «Πώς είπες; Αλήθεια δικό μου παιδί θα σε απαλλάξει απ’ τα βάσανα;»

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: «Τρίτης γενιάς γέννημα θα είναι μετά από δέκα γενιές».

Γι’ αυτό και ο Απολογητής Τερτυλλιανός (περί το 160-240μ. Χ.) έλεγε στους ειδωλολάτρες ότι η μυθολογία τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αλλοίωση των αρχικών δοξασιών που στηρίζονται στην αποκάλυψη, στις υποσχέσεις του Θεού και στις προφητείες.

«Ἐν γὰρ τούτῳ θαυμαστόν ἐστιν» (Ιω. θ΄,30) ότι και πριν των ως άνω, δηλαδή του «Πρωτευαγγελίου» και των μυθολογικών παραδόσεων των ειδωλολατρικών λαών, η Θεοτόκος Μαρία, ευρίσκεται προαιωνίως στην σκέψη του Άχρονου Θεού, αφού δι’ Αυτόν τα πάντα είναι ένα διαρκές παρόν! Η Παρθένος Μαρία ευρίσκεται παρούσα προαιωνίως στην σκέψη του Θεού. Κατέχει Αυτή την πρώτη θέση στην σκέψη του Θεού-Πατρός, ως πρωτότοκος Κόρη, αριστούργημα της Δημιουργίας όλης, ώστε να λέγουν οι θεολόγοι της Εκκλησίας μας ότι κτίση έγινε δια την Θεοτόκον, στην γαστέρα της Οποίας πραγματοποιήθηκε η ένωσις κτιστού και Άκτιστου, αφού από πάντα ο Θεός είχε καθορίσει να επικοινωνήσει προσωπικά δια του Λόγου Του με τον κόσμο και να ενωθεί υποστατικά με την ανθρώπινη φύση. Από πάντα ευρίσκεται η Παρθένος Μαρία στην σκέψη του Υιού ωσάν μητέρα και στην σκέψη του Αγίου Πνεύματος ωσάν νύμφη. Αυτό μαρτυρεί η Εκκλησία μας ψάλλουσα στην εορτή του Ευαγγελισμού: «Βουλὴν προαιώνιον, ἀποκαλύπτων σοι Κόρη, Γαβριὴλ ἐφέστηκε, σὲ κατασπαζόμενος,…».

Πώς λοιπόν, να μην αποτελεί πηγή χαράς η αγία Γέννησή Της; Αυτή ευρίσκεται και στην σκέψη, όχι μόνο του Θεού, αλλά και των ανθρώπων και μέσα στην καρδιά τους. Είναι γλυκύ και παρήγορο για κάθε Χριστιανό να γνωρίζει ότι επάνω Της αναπαύθηκε ο Ίδιος ο Θεός. Είναι ευχάριστο και χαροποιό να ξέρει ότι η Παρθένος Μαρία από τότε που «έπεσαν» οι Πρωτόπλαστοι αναζητήθηκε από τους βασανισμένους ανθρώπους σαν παρηγορήτρια, σαν Αυτή που με τον Άγιο Τόκο Της θα συντελούσε στην αποκατάσταση των σχέσεων τους με τον Θεό «τὸ μεσότοιχον τῆς ἔχθρας καθελοῦσα» ότι Αυτή «εἰρήνην ἀντεισῆξε, καὶ τὸ Βασίλειον ἠνέῳξε»!

Είθε και στην δική μας σκέψη και στην καρδιά όλων ημών, που πανηγυρίζουμε πανδήμως εδώ στο Λουτράκι την Αγία Γέννηση Της και το Ιερό Εικόνισμα Της ασπάζομεθα ευλαβικά, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου να είναι «ενθρόνισμένη» η Παναγία Της μορφή και να γίνει η παρηγοριά μας, το στήριγμα και η ενίσχυση μας, η Γιάτρισσά μας που θα θεραπεύει ψυχικά και σωματικά πάθη και θα κατευθύνει με ασφάλεια την πορεία μας προς την «βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν!»

Το απόγευμα της ίδιας μέρας και λόγω του ταξιδιού του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Διονυσίου στην Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ, ως μέλους της Επιτροπής του περιοδικού «ΘΕΟΛΟΓΙΑ», μαζί με άλλα μέλη της επιτροπής κατ’ εντολή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να επιδώσουν προσωπικώς την πρόσκληση στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ’ για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά το μήνα Οκτώβριο ε.ε’., στην Αθήνα, με τη συμπλήρωση εφέτος 100 χρόνων κυκλοφορίας του ως άνω περιοδικού, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος παρέστη εκ προσώπου του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου και στην επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του συλλόγου με την επωνυμία «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ»,»ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ 2023» ,στην οποία ομιλητής ήταν ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με θέμα: «Η Συνθήκη της Λωζάνης και το ζήτημα των Μειονοτήτων».

Ο Θεοφιλέστατος άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, προσκληθείς στον βήμα υπό της Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ» κ. Βασιλική Ευστρατιάδου και λαβών τον λόγο, μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  κ. Διονυσίου για «καλή επιτυχία» και των εφετινών εκδηλώσεων, συγχαίρων την Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου για την πρωτοβουλία και την «καλή επιμονή» τους να διατηρούν «μνήμες» κατ’ έτος από τις «αλησμόνητες Πατρίδες» με τις συγκεκριμένες, εκτός των άλλων, εκδηλώσεις. Μετέφερε ακόμα την αγάπη και την εκτίμηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας προς τον Εξοχώτατο, Ελλογιμώτατο και σεμνότατο τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Καθηγητή και «πρώτον» πολίτην χρηματίσαντα της Πατρίδας μας κ. Προκόπη Παυλόπουλο ταπεινώς συγχαίρων Αυτόν για όσα πεπνυμένα και σοφά, δίκαια, αληθή(= αντίθετα της λήθης) και ιστορικώς τεκμηριωμένα ανέφερε στην από «στήθος» ομιλία του, που, ως ήταν αναμενόμενο, κατέπληξε το ακροατήριο, υπερβάς «πάσαν προσδοκίαν»!

Της ομιλίας επακολούθησε συναυλίας με το μουσικό σχήμα «ΕΜΕΛΟΝ», σε τραγούδια του Μικρασιάτη Σταύρου Κουγιουμτζή.

The post Η Εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Λουτράκι (ΦΩΤΟ) appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα