Η επι-κοινωνία της Ορθοδοξίας

11:38 27/10/2024 - Πηγή: dogma

Στά πλαίσια τῆς “Οἰκουμενικῆς Ἐπικοινωνίας” τῆς Ὀρθοδοξίας ἡ παγκοσμιοποίηση γίνεται παγκοσμιότητα, ἡ ἐπικοινωνία κοινωνία ὡς θεία πραγματικότητα αὐτοῦ πού φανερώνεται καί βιώνεται, δηλαδή ὡς θεία ἀποκάλυψη. Ἡ διαφοροποίηση καί ὑπέρβαση τῆς Ὀρθόδοξης θεολογίας ἔγκειται στό ὅτι  «ἡ θεμελιώδης βάση τῆς εἶναι “προσευχητική”, ὀντολογικῶς πνευματική καί “ὑπερβατικά ἐνσαρκώσιμη”, ἀκριβῶς γιατί ἡ ὕψιστη ἀναγωγή της δέν γίνεται στήν ἀφηρημένη ἰδεοκρατία ἀλλά στή σάρκωση!»[1].

Ο καθηγητής Βασείλιος Γαϊτάνης παρατηρεί: «Στόχος της ύψιστης Ορθόδοξης επικοινωνίας είναι η επαναφορά στην Κοινωνία,

της οποίας τις μυστηριακές εκφράσεις αποτυπώνει λειτουργικά στην λατρεία και οντολογικά στην θέωση.

Επι-Κοινωνία δεν είναι στην Ορθοδοξία η επικοινωνία έστω και ως τέλεια διάδραση με το άλλο μέλος, παρά η ένταξη στο Σώμα Χριστού, δηλαδή η μετοχή στην Εκκλησία ως οντολογική πραγματικότητα της Τριαδολογίας, της οποίας οι εκφάνσεις εκδηλώνονται στην κοινωνία του Σώματος Χριστού επι της γής με την Ενσάρκωση η τέλεια διάδραση Θεού – Ανθρώπου επιτυγχάνεται, αφού ο Πομπός παραδίδει το σώμα του στον δέκτη και με την κοινωνία της Σάρκωσης, η θέωση επανενώνει με τον αρχέγονο όρο της πρωταρχικής κοινωνία»[2].

Παραπομπές: 

[1] Γαϊτάνη Βασιλείου, Η θεώρηση της «Παγκοσμιοποίησης» (Globalisierung) στον επικοινωνιολόγο Ulrich Beck και η υπέρβαση της «Επικοινωνιακής Θεολογίας», σελ. 651.

[2] Του Ιδίου, Από την Επικοινωνία στην Κοινωνία, σελ. 325.

The post Η επι-κοινωνία της Ορθοδοξίας appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
-κοινωνία, Ορθοδοξίας,-koinonia, orthodoxias