Η Κέρκυρα τιμά την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, που έσωσε την πόλη

11:07 11/8/2024 - Πηγή: dogma

Ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 10 Αυγούστου 2024 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος με το οποίο σώθηκε το νησί από την πολιορκία των Τούρκων στις 11 Αυγούστου 1716.

Τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών

και Εορδαίας κ. Ειρηναίου, και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ύδρας, Σπετών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κοτυαίου κ. Διονυσίου, βοηθού του Μητροπολίτου Ιταλίας, και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Προσφωνώντας τους φιλοξενουμένους Μητροπολίτες ο κ. Νεκτάριος, ο οποίος υπενθύμισε την ευγνωμοσύνη που η Κέρκυρα τρέφει προς το πρόσωπο του προστάτου του τόπου Αγίου Σπυρίδωνος. Όλα τα Επτάνησα χαίρονται, διότι αξιώθηκαν να έχουν προστάτες αγίους, για να μπορούν να λατρεύουν ελεύθερα τον αληθινό Θεό. Και η ελευθερία διασφαλίστηκε με το υπερφυές θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος και πάντοτε ο Άγιος θα συνεχίσει να σκέπει και να περιφρουρεί την Κέρκυρα και την πατρίδα μας. Χιλιάδες άνθρωποι έρχονται κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο στο νησί, για να πάρουν την ευλογία του Αγίου και αυτό γίνεται και φέτος. Για τον λόγο αυτό η Κέρκυρα υποδέχεται και με χαρά τους προσκεκλημένους Μητροπολίτες, οι οποίοι δίδουν ζώσα μαρτυρία πίστεως, αλλά και ελληνορθοδόξου παραδόσεως. Ο κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Αρχιερείς για τον κόπο και την αγάπη με την οποία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και να δώσουν λόγο παρακλήσεως και οικοδομής στο ποίμνιο και τον λαό.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Ειρηναίος, ο οποίος τόνισε ότι ο Άγιος Σπυρίδων άκουσε τις προσευχές, τα δάκρυα και την αγωνία του κερκυραϊκού λαού και απάλλαξε το νησί από την τουρκική πολιορκία, δείχνοντας ότι ο Θεός διά των αγίων Του σώζει τον λαό που πιστεύει. Καλούμαστε, διά πρεσβειών του Αγίου, να κλείσουμε οποιαδήποτε κερκόπορτα της ψυχής μας, διά της οποίας ο πειρασμός και το κακό έρχονται. Αυτή η κερκόπορτα είναι ο εαυτός μας, που τον καθιστούμε είδωλο.

«Ζούμε για την πάρτη μας», λένε οι πολλοί και ιδιαίτερα οι νέοι. Χρειαζόμαστε προσευχή και αγώνας, ώστε να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τον εγωισμό μας, να δώσουμε χώρο στη ζωή μας για τους διπλανούς μας ανθρώπους, να αφουγκραστούμε τη σκέψη τους, να συζητήσουμε μαζί τους, να τους δώσουμε ελπίδα μέσα από τις θλίψεις τους. Όποιος έχει πίστη, δεν θα ντροπιαστεί στη ζωή του, διότι προτεραιότητά του είναι ο Χριστός και ο διπλανός. Όπως ο Άγιος έκλεισε όλες τις κερκόπορτες των τειχών της Κέρκυρας το 1716, έτσι να διώξει και τον σύγχρονο κατακτητή, τον δικό μας εγωισμό, για να νικήσουμε την πνευματική μας νέκρωση. Να πάρουμε κάτι από τη ζωή του Αγίου, να γίνουμε άνθρωποι αγάπης, να αποκτήσουμε αξίες στη ζωή μας. Οι Έλληνες έχουμε δυνατή παράδοση και πολιτισμό που είναι οικουμενικός. Αυτός ο πολιτισμός στηρίζεται στην πίστη και τις αξίες της και δεν πρέπει να αφήσουμε τις υλικές αξίες να κυριαρχήσουν. Ας κρατήσουμε την πίστη και τη σιγουριά των Κερκυραίων προγόνων, που για 50 ημέρες προσεύχονταν στον Άγιο.

Τέλος, ο κ. Ειρηναίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και την αγάπη, κυρίως για την ευλογία να μοιραστούνε όλοι την εμπειρία και το βίωμα του Αγίου.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου 2024 θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου και στη συνέχεια, και ώρα 9 το πρωί, θα γίνει η καθιερωμένη λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος.

Η Ιστορία του θαύματος:

Στις 11 Αυγούστου λιτανεύεται στην Κέρκυρα το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, σε ανάμνηση της θαυματουργικής επέμβασης του Αγίου το 1716 μ. Χ., ο οποίος έδιωξε σε μία νύχτα τους χιλιάδες, χιλιάδων των Τούρκων εισβολέων και έτσι διέσωσε το νησί της Κέρκυρας.

Το 1716 η Κέρκυρα βρισκόταν στα χέρια των Βενετών, οι οποίοι την κατείχαν από το 1386. Επειδή, λοιπόν, οι Τούρκοι κινούνταν απειλητικά προς την Κέρκυρα, τότε στάλθηκε στο νησί ο Στρατηγός Ιωάννης Ματθίας Σούλεμπουργκ, προκειμένου να παρακολουθεί τις στρατιωτικές κινήσεις των Τούρκων, οι οποίοι από το 1431 επιχειρούσαν, κατά καιρούς, να την καταλάβουν.

Οι Τούρκοι την 24η Ιουνίου του 1716, ξεκίνησαν να πολιορκούν την Κέρκυρα. Οι μέρες περνούσαν και οι Κερκυραίοι δυσκολευόντουσαν από τον στενό κλοιό των Τουρκαλάδων.

Οι κάτοικοι της Κέρκυρας δεν απελπίστηκαν και με προσευχές και δεήσεις προς τον Άγιο τους, τον Άγιο που δεν τους χαλάει χατίρι κέρδισαν το ποθούμενο.

Πράγματι στις 9 Αυγούστου του 1716 ξεσπά στο νησί μια καταστρεπτική καταιγίδα και μια γενική αναταραχή προκαλείται στο στρατόπεδο των πολιορκητών.

Η πολιορκία των Τούρκων που άρχισε στις 24 Ιουνίου λήγει τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου του 1716, με θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος, αφού, καθόλη τη νύχτα της 10ης Αυγούστου πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα με τη μορφή καλόγερου πλαισιωμένου από εκατοντάδες ουράνιες αγγελικές δυνάμεις να βγαίνει από τον ναό του όπου και το Θαυματουργό του Λείψανο, απειλώντας τους επιτιθέμενους Μουσουλμάνους με αναμμένο πυρσό, πράγμα που μεγαλώνει τον πανικό τους.

Κατόπιν, με απόφαση του Βενετού Γενικού Καπιτάνου Ανδρέου Πιζάνη, καθιερώθηκε όπως κατά την 11η Αυγούστου να γίνεται Λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου της Κέρκυρας.

Η Κέρκυρα για μία ακόμη φορά σώζεται, για μία ακόμη φορά ο Άγιος της την σκεπάζει. Η Κέρκυρα για μια ακόμη φορά ευγνωμονεί και ευχαριστεί τον πολιούχο της.

Πηγή: https://corfutvnews.gr/

φωτο Αρχείου

The post Η Κέρκυρα τιμά την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, που έσωσε την πόλη appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κέρκυρα, Αγίου Σπυρίδωνος,kerkyra, agiou spyridonos