Η Κυριακή Γ΄ Ματθαίου στην παλαιά κοινότητα Rucăr

22:46 26/6/2023 - Πηγή: dogma

Την 3η Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, ο Σεβ. Calinic, Αρχιεπίσκοπος Argeş και Muscel, πλαισιωμένος από ένα σημαντικό συμβούλιο ιερέων και διακόνων, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον ναό της Ενορίας Rucărul de Sus, στην κομητεία Argeş.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος Argeş και Muscel θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την ιεραποστολική δραστηριότητα που πραγματοποίησε ο συνταξιούχος πατέρας Stoica Radu στην ενορία Momaia του Argeş στην κοινότητα Tigveni, αποδίδοντάς του την επαρχιακή διάκριση «Σταυρός της Βασσαραβίας».

Στον

προφορικό λόγο, ο ντόπιος ένοικος ανέδειξε την ομορφιά αυτής της κομμούνας, η οποία έχει διατηρήσει ακλόνητα τις παραδόσεις, τα έθιμα και τις λαϊκές φορεσιές της, κεντημένες με μεγάλη δεξιοτεχνία. Επίσης, ο ιεράρχης εκτίμησε την αξία των κατοίκων που κατέβαλαν ιδιαίτερες προσπάθειες για την αναστήλωση του ναού, η οποία ολοκληρώθηκε το 2011.

Η παλιά εκκλησία στην κοινότητα Rucăr χτίστηκε από τον Gheorghe Rucăreanul, μακεδονικής καταγωγής, μεταξύ 1780 και 1782. Καθώς έγινε ανεπαρκής για την κοινότητα Rucăr, οι χωρικοί έχτισαν μια πολύ μεγαλύτερη εκκλησία, η οποία ολοκληρώθηκε το 1902. Μετατράπηκε σε μουσείο , ο χρόνος άφησε το σημάδι του στους τοίχους, με τον πίνακα να επηρεάζεται σοβαρά. Έτσι, το 1987, μετά από προτροπή του ιεράρχη, τότε Αρχιεπισκόπου-Εφημέριου στη Μητρόπολη Râmnic και Argeş, ο ιερέας Ion Libianu ξεκίνησε τις εργασίες αποκατάστασης. Έτσι, η εσωτερική ζωγραφική αποκαταστάθηκε από τον ζωγράφο Mircea Baciu και οι εξωτερικοί τοίχοι από τον τεχνίτη Paul Bănică. Για την εκκλησία αυτή χειροτονήθηκε ο ιερέας Andrei Petre Liviu, ο οποίος εγκαταστάθηκε με την ευκαιρία του αγιασμού αυτού του ιερού τόπου προσευχής.

The post Η Κυριακή Γ΄ Ματθαίου στην παλαιά κοινότητα Rucăr appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα