Η μνήμη της Αγίας Φωτεινής στην Κόρινθο (ΦΩΤΟ)

01:34 16/5/2023 - Πηγή: dogma

Με λαμπρότητα εόρτασε κι εφέτος το ιστορικό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στην Κόρινθο κατά το διήμερο 13 και 14 Μαΐου 2023.

Στον Μ. Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 χοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από τους Ιερείς της πόλεως της Κορίνθου. Στο κήρυγμα του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε με αφορμή τους λόγους

του Ιησού προς την Σαμαρείτιδα «…ὃς δι᾿ ἂν πίῃ ἐκ τοῦ ὕδατος οὗ ἐγὼ δώσω αὐτῷ, οὐ μὴ διψήσῃ εἰς τὸν αἰῶνα» (Ιω. δ’, 14), στην συνάντηση της Αγίας Φωτεινής με τον Ιησού και στην εξ αυτής μεταστροφή της δια της μετανοίας, ώστε να καταστή Ισαπόστολος στους Σαμαρείτες, στους ανθρώπους της Βορείου Αφρικής και της Ιταλίας αλλά και Μάρτυς μαζί με τις πέντε αδελφές της και τους δύο υιούς Της επί αυτοκράτορος Νέρωνος! Το παράδειγμα της Αγίας Φωτεινής πρέπει να εμπνέει και εμάς, αφού ο λόγος του Θεού αϊδίως κηρύττεται εν τη Εκκλησία και δια της Εκκλησίας και τούτο αποτελεί «συνάντηση» ημών μετά του Χριστού, αρκεί να κατανοήσουμε ότι ο λόγος αυτός δεν εκπέμπεται προς εμάς από τις σελίδες του Ευαγγελίου αλλά από το αψευδές και γλυκύ στόμα του Κυρίου και ο λόγος αυτός, που είναι «ὕδωρ ζῶν» (Ιω. δ’, 10), και «γενήσεται πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιο» (Ιω. δ΄, 14) να γίνει αιτία της προσωπικής μας πνευματικής μεταστροφής δια της μετανοίας και κυρίως των «καρπῶν ἀξίους της μετανοίας» (πρβλ. Ματθ. γ’, 8).

Την επομένη το πρωί, ανήμερα της εορτής, Κυριακή 14 Μαΐου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Διονύσιος τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στην Κόρινθο. Στην Θ. Λειτουργία παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο Πρόεδρος το Δ.Σ., απόφοιτοι της Ένωσης Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου και πλήθος Πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος στον πανηγυρικό λόγο του, εξέφρασε την χαρά του που ο Θεός επέβλεψε επί την ταπεινότητά του και ως Επίσκοπος προσέφερε την Αναίμακτο Ιερουργία υπέρ του Λαού του Θεού. Ακολούθως, αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, στην συνάντηση Της με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό στο φρέαρ του Ιακώβου, όπου και της αποκάλυψε τις αλήθειες της Πίστεώς μας μετατρέποντάς την, από μία γυναίκα, που κατά τον Ιουδαϊκό Νόμο έπρεπε να έχει λιθοβοληθεί πολλάκις, λόγω της αμαρτωλότητας της, σε Ισαπόστολο φωτίζοντας και μεταφέροντας το σωστικό μήνυμα του Ευαγγελίου στην Σαμάρεια, στην Αφρική και στην Ρώμη, όπου και μαρτύρησε μαζί με τις πέντε αδελφές και τους δύο υιούς Της για την πίστη τους στον Χριστό.

Αυτή την Αγία επέλεξε ο μακαριστός Προκάτοχος του Ποιμενάρχου μας κυρός Δαμασκηνός Παπανδρέου, ο από Κορίνθου Αρχιεπίσκοπος και Αντιβασιλέας, προκειμένου με την δωρεά των αδελφών Γεωργίου και Τιμολέοντα Ευσταθίου εις μνήμη της αδελφής τους Φωτεινής να διδάσκονται οι μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής τα Ιερά Γράμματα και να γαλουχούνται στα νάματα της Ορθοδοξίας μέσα σ’ αυτόν τον ιστορικό και περικαλλή Ι. Ναό. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη και στην κατ’ έτος παρουσία των Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου τονίζοντας την σπουδαιότητα και την προσφορά τους τόσο στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου όσο και στην Εκκλησία γενικότερα, αφού από την ιστορική γεραρά πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ιερατική Σχολή Κορίνθου έχουν αποφοιτήσει Αρχιερείς, Ιερείς, Καθηγητές Πανεπιστημίων και πολλοί άλλοι αξιόλογοι άνθρωποι με υψηλή προσφορά στην Εκκλησία, στην Κοινωνία και στην Χώρα μας. Εξέφρασε δε την μεγίστη πικρία του ότι πλέον δεν λειτουργεί η Σχολή ούτε και το Εκκλησιαστικό Λύκειο, την οποία όμως ελαχιστοποιεί η προγραμματισμένη δημιουργία Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών στην περιοχή Κατουνίστρα του Λουτρακίου, που στεγαζόταν το Εκκλησιαστικό Λύκειο, καλλιεργώντας Εκκλησιαστικές Τέχνες και Παύλειες Θεολογικές Σπουδες Ανώτατης Βαθμίδας. Ένα έργο κολοσσιαίο που θα αφήσει το αποτύπωμα του στην πνευματική ζωή του τόπου και της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Στην συνέχεια ο άγιος Μαντινείας, στην σύντομη αντιφώνησή του, ευχαρίστησε, ως «πρύτανης» των αποφοίτων της Σχολής, τον Ποιμενάρχη μας για την χαρά και την ευλογία της φιλοξενίας του, αναβιώνοντας στην μνήμη τους με ενάργεια τα χρόνια εκείνα που φοιτούσαν στην Σχολή. Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας δεξιώθηκε στην Κροκίδειο Αίθουσα της Ι. Μητροπόλεως μας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο και τους αποφοίτους της Ιερατικής Σχολής και ανανέωσαν το «ραντεβού» τους, με την χάρη του Θεού και της Αγίας, για τον επόμενο χρόνο…

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε μεθέορτος Εσπερινός και Κτιτορικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Κτιτόρων και απάντων των δωρητών και ευεργετών του ως άνω Ι. Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου.

ΜΝΗΜΗ ΑΓ. ΘΕΡΑΠΟΝΤΟΣ

 

Στην πανηγυρίζουσα Γυναικεία Κοινοβιακή Ι. Μονή του Αγίου Θεράποντα στην περιοχή Γαλατάκι Κορινθίας, τελέσθηκε ο Μ. Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου το Σάββατο, 13 Μαΐου 2023.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμα του, αμέσως μετά την λιτάνευση του αποτμήματος του Ι. Λειψάνου και της Ι. Εικόνος του Αγίου στον περίβολο της Ι. Μονής, επεσήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ιδιαίτερες λεπτομέρειες για τον βίο του Αγίου Θεράποντος, στην Κύπρο, που ο Άγιος ήταν Επίσκοπος, γίνονται μεγάλες πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμήν Του πανορθοδόξως. Ο Απόστολος Παύλος γράφει σχετικώς στην β’ προς Θεσσαλονικείς Επιστολή Του «στήκετε, καὶ κρατεῖτε τὰς παραδόσεις ἃς ἐδιδάχθητε» (β’, 15) και αυτό πρέπει να συμβαίνει έστω και αν κάποιες φορές δεν τις κατανοούμε ή δεν έχουμε απόλυτη γνώση επ’ αυτών. Στο τροπάριο «Ὁ Θεὸς τῶν Πατέρων ἡμῶν ὁ ποιῶν ἀεὶ μεθ᾿ ἡμῶν κατὰ τὴν σὴν ἐπιείκειαν, μὴ ἀποστήσῃς τὸ ἔλεος σου ἀφ᾿ ἡμῶν, ἀλλὰ ταῖς αὐτῶν ἱκεσίας, ἐν εἰρήνῃ κυβέρνησον τὴν ζωὴν ἡμῶν» περιγράφεται άριστα ότι ο Θεός του Οποίου την ύπαρξη και παρουσία στην ζωή μας αισθανόμαστε πάντοτε και αυτή την παρουσία διδαχθήκαμε και παραλάβαμε ως πνευματική κληρονομιά από τους αλάνθαστους στις επιλογές τους Πατέρες μας είναι μαζί μας και με επιείκεια για την απιστία, τις αρνήσεις και τις αμαρτίες μας στο τέλος δείχνει πάντοτε την αγάπη και το μέγα έλεος Του με τις πρεσβείες Τους.

Το όνομα του Αγίου, που σημαίνει υπηρέτης, διάκονος του Θεού του Υψίστου, ο Οποίος θεραπεύει τις λειτουργικές, διοικητικές και πνευματικές ανάγκες της Εκκλησίας και δίδει ακόμα και την ζωή του για την αγάπη του Χριστού, μας διδάσκει ότι οφείλουμε κι εμείς να ομοιάσουμε στον Άγιο Θεράποντα, να γίνουμε κι εμείς θεράποντες των αναγκών των συνανθρώπων μας, της Εκκλησίας και του τόπου μας κρατώντας τις παραδόσεις των Πατέρων μας και εμπνεόμενοι απ᾿ αυτές.

Ανήμερα της εορτής στην ως άνω πανηγυρίζουσα Ι. Μονή της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Ακάκιο Χαραλαμπίδη, Πνευματικό και Κτίτορα της εν λόγω Ιεράς Μονής, και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια.

Ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος ομίλησε προς την Ι. Αδελφότητα και τους ευσεβείς προσκυνητές τονίζοντας ότι ο σήμερον εορταζόμενος Άγιος Θεράπων, εξ αιτίας του γεγονότος ότι τα Ιερά Συναξάρια δεν παρέχουν στοιχεία για την ζωή και το έργο Του, πλην του ότι το Ιερόν Του Λείψανο μετετέθη εκ της Κύπρου στην Κων/πολη και επιτελεί θαύματα στους επικαλούμενους την πρεσβεία Του, μας παρέχει την δυνατότητα να αναφερθούμε στο περιεχόμενο της Ευαγγελικής περικοπής. Χωρίς να κάνει λόγο για τα όσα διεξοδικά, παράδοξα και αποκαλυπτικά συνομίλησε ο Ιησούς μετά της Σαμαρείτιδος στο φρέαρ του Ιακώβ, όπου την περίμενε γιατί ήθελε να ελκύσει αυτήν που κατεδίωκε ο Διάβολος και να την ποτίσει με το ύδωρ της ζωής, ομίλησε για την ανατροπή των στερεοτύπων, του κατεστημένου, που κάθε κοινωνία φροντίζει να καλλιεργεί και που γίνονται πολλάκις και επικίνδυνα, αν αυτά έχουν και θρησκευτικά ερείσματα, ξεπερνώντας τα της εποχής και της Ιουδαίας τοιαύτα, συνδιαλεγόμενος με αλλόφυλη, αλλόπιστη, γυναίκα και δη «κακής διαγωγής», αποκαλύπτων σ᾿ Αυτή την Μεσσιακή Του ιδιότητα. Πράττει δε τούτο ο Ιησούς γιατί δεν Τον απασχολεί «τι είναι ο καθένας» αλλά τι δυνατότητες έχει αυτός και ο Παντογνώστης δεν αστόχησε! Όντας Αυτός η Αλήθεια, κατά τους λόγους Του· «ἐγώ εἰμι ἡ ἀλήθεια» (Ιω. ιδ’, 6) κινούμενος από αγάπη «ἳνα τόν Ἀδάμ παγγενῆ» σώσει έκανε μοναδικές αποκαλύψεις στην Αγία Φωτεινή, η οποία καίτοι δεν ζούσε «σωφρόνως» είχε εσχατολογικές προσδοκίες· «οἶδα ὅτι Μεσσίας ἔρχεται ὁ λεγόμενος Χριστός· ὅταν ἔλθῃ ἐκεῖνος, ἀναγγελεῖ ἡμῖν πάντα» (Ιω. δ’ 25), από την γνώση ενός από τα πέντε Βιβλία του Μωϋσέως, που παρεδέχοντο οι Σαμαρείτες, του Δευτερονομίου, το οποίο αναφέρει:  «προφήτην ἐκ τῶν ἀδελφῶν σου ὡς ἐμὲ ἀναστήσει σοι Κύριος ὁ Θεός σου· αὐτοῦ ἀκούσεσθε» (ιη’, 15)! Αυτόν άκουσε η Σαμαρείτης και εθαύμασε, εθαύμασαν οι μαθητές· «ὅτι μετὰ γυναικὸς ἐλάλει» (Ιω. δ’, 27) και ότι οι Σαμαρείτες «ἐξῆλθον ἐκ τῆς πόλεως καὶ ἤρχοντο πρὸς αὐτόν» ένεκα των λόγων της γυναίκας· «δεῦτε ἴδετε ἄνθρωπον … μήτι οὗτός ἐστιν ὁ Χριστός;» (Ιω. δ’ 29), εθαύμασαν οι Σαμαρείτες και ομολόγησαν· «αυτοί γαρ ακηκόαμεν, και οίδαμεν ότι ούτος εστίν αληθώς ο σωτήρ του κόσμου ο Χριστός»!

Δεν παρέλειψε, επίσης, να μεταφέρει τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, αν και παρέστη ο Ίδιος στον Εσπερινό της Πανηγύρεως, ευχόμενος όπως με τις πρεσβείες του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος και της Ισαποστόλου και Μεγαλομάρτυρος Αγίας Φωτεινής αξιωθούμε οι πάντες της Ουρανίου Βασιλείας!

The post Η μνήμη της Αγίας Φωτεινής στην Κόρινθο (ΦΩΤΟ) appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγίας Φωτεινής, Κόρινθο ΦΩΤΟ,agias foteinis, korintho foto