Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας
Η Μονή Προυσού είναι κριμένη 31χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου και 53 βορειοδυτικά του Αγρινίου, 2 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό, και και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προσκυνηματικά κέντρα της περιοχής. Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου (στην Απόδοση της Κοίμησης).
Κατά την παράδοςη το όνομα της Μονής οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας». Η εικόνα αυτή κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και
Η Ιερά Μονή Προυσσού είναι ένα από τα λίγα μοναστήρια που σώζονται στην Ευρυτανία. Το καθολικό της είναι ενδιαφέρων ναΐσκος, σταυροειδής με τρούλλο. Στα δυτικά του, στη ρίζα του βράχου, υπάρχει κρύπτη διαμορφωμένη σε παρεκκλήσι. Οι σήμερα σωζόμενες τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 1785. Μέσα στην κρύπτη διασώζονται στην εξωτερική πλευρά τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, ενώ εσωτερικά υπάρχουν δύο στρώματα, από τα οποία το ένα χρονολογείται στα 1518. Πολύ αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κρύπτης, που χρονολογείται στα 1810.
Το Σκευοφυλακίου της Μονής περιέχει πλήθος πολύτιμων χειρόγραφων Κωδίκων, εικόνες, ιερά σκεύη, λειψανοθήκες και βιβλία. Στη Μονή λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο με μέρος των θησαυρών, όπως εικόνες από το 15ο και 16ο αιώνα, ιερά άμφια, αργυρά και χρυσά δισκοπότηρα, χειρόγραφοι κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία και το σπαθί του Καραϊσκάκη.
Έξω από τη Μονή υπάρχουν δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, οι «πύργοι του Καραϊσκάκη». Υπάρχει επίσης εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, που κτίστηκε το 1754. Τέλος, σώζεται, πλήρως αναστηλωμένο το κτίριο που στέγασε επί Τουρκοκρατίας τη «Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων» που λειτούργησε στη Μονή.
Η Μονή παρέμεινε ενεργή όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, αν και η φήμη της δεν ήταν πολύ μεγάλη, λόγω και του δύσβατου της περιοχής. Το 1748 η Μονή έγινε Σταυροπηγιακή. Από την ιδρυσή της η μονή προσέφερε σημαντική βοήθεια στους αγώνες του Έθνους και κυρίως κατά την επανάσταση του 1821.
Λίγα χρόνια πριν την εθνεγερσία του 1821 στάλθηκε στο μοναστήρι ως ηγούμενος, ο αγιορείτης πνευματικός Κύριλλος Καστανοφύλλης. Ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρίας και η πρόφαση ήταν να διορθώσει την δήθεν πνευματική και ηθική παρακμή του. Αμέσως και βάση σχεδίου οργάνωσε και λειτούργησε τη «Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων» ( 1818-1828 ). Η Μονή αποτέλεσε κέντρο πολιτικής καθοδήγησης του απελευθερωτικού αγώνα(υπάρχουν επιστολές του Μαυροκορδάτου κ.α). Έπαιξε δε κρίσιμο ρόλο στην όλη διαχείρηση της πολιορκείας του Μεσολογγίου αλλά και στη σωτηρία πολλών μετά την καταστροφή της «Εξόδου». Λειτούργησε δε καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα σαν θεραπευτήριο και αναρρωτήριο τραυματιών. Ο Καραϊσκάκης είχε εδώ το στρατηγείο του, όχι μόνο τους έξι μήνες που ήταν άρρωστος. Απλά το υπόλοιπο διάστημα ήταν αναγκασμένος να οργώνει τη Ρούμελη. Μάλιστα ο στρατηγός Καραϊσκάκης δώρισε το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θέρμη, η οποία τον ταλαιπωρούσε και από την οποία γιατρεύτηκε κατά την παραμονή του στη Μονή. Το Σκευοφυλάκιο της Μονής διαθέτει σήμερα τα όπλα του Καραϊσκάκη.
Μεγάλο μέρος της Μονής κάηκε από τους Γερμανούς στις 16 Αυγούστου του 1944, γιατί αυτή αποτελούσε κέντρο στήριξης των ανταρτών της αντίστασης. Καταστράφηκαν πολλά κειμήλια, σκεύη, χειρόγραφα και βιβλία, αλλά ευτυχώς όχι και η πολύτιμη εικόνα της Παναγίας, η οποία είχε τοποθετηθεί σε κρύπτη.
Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο ξεκίνησε εκ νέου η ανοικοδόμηση της Μονής από τον ηγούμενο Γερμανό, η οποία συνεχίστηκε και στη δεκαετία του 1970 από τον τότε ηγούμενο της μονής και μετέπειτα ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους Γρηγόριο.
Κατά την παράδοςη το όνομα της Μονής οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας». Η εικόνα αυτή κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά..
Το Σκευοφυλακίου της Μονής περιέχει πλήθος πολύτιμων χειρόγραφων Κωδίκων, εικόνες, ιερά σκεύη, λειψανοθήκες και βιβλία. Στη Μονή λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο με μέρος των θησαυρών, όπως εικόνες από το 15ο και 16ο αιώνα, ιερά άμφια, αργυρά και χρυσά δισκοπότηρα, χειρόγραφοι κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία και το σπαθί του Καραϊσκάκη.
Έξω από τη Μονή υπάρχουν δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, οι «πύργοι του Καραϊσκάκη». Υπάρχει επίσης εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, που κτίστηκε το 1754. Τέλος, σώζεται, πλήρως αναστηλωμένο το κτίριο που στέγασε επί Τουρκοκρατίας τη «Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων» που λειτούργησε στη Μονή.
The post Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ελασσόνα: Πήγαινε να ρυθμίσει γάμο και βάπτιση και σκοτώθηκε το μωρό της!
- Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα - Τα συμπτώματα
- ΑΣΕΠ: Έρχονται μόνιμοι Διορισμοί εκπαιδευτικών: Τα κριτήρια που ζητούνται
- Πρέπει η Δύση να βάλει φρένο στον Ζελένσκι;
- Εθνική Οδός: Θάνατος σε ταξί στην Αθηνών – Κορίνθου μετά τον Ισθμό για επιβάτη από τη Λακωνία
- Βαγγέλης Παπαθανασίου: Το τραγούδι του που έγινε ύμνος για τον Μάη του '68
- Χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι απίστευτης ομορφιάς επιστράφηκε στην Ελλάδα
- Κατεπείγουσα έρευνα για τον θάνατο σε καρέκλα στο Παπανικολάου
- Έρχεται το Μετρό της Θεσσαλονίκης: Τι γίνεται με τους σταθμούς;
- ΕΟΔΥ – Ευλογιά των Πιθήκων: Ήπια η νόσηση – Ποια είναι τα συμπτώματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma
- Τελευταία Νέα dogma
- Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας
- Είναι η ευθανασία αξιοπρεπής θάνατος;
- Η επόμενη ημέρα στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και το αίτημα για Αυτοκεφαλία προς το Φανάρι
- «Εβδομάδα Μνήμης και Προσευχής 1919-1922-2022» στην Ι.Μ. Φθιώτιδος
- Βεροίας Παντελεήμων: «Αυτοθυσία: η τέλεια έκφραση της αγάπης»
- Ο Αυστραλίας Μακάριος για την 81η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης
- Σήμερα 20 Μαΐου εορτάζει ο Άγιος Θαλλελαίος
- Στις 20 Μαΐου τιμάται η Αγία Λυδία: Η 1η Χριστιανή της Μακεδονίας
- Σαν σήμερα 20 Μαΐου: Όλες οι εορτές και τα πιο σημαντικά γεγονότα
- Το ετήσιο προσκύνημα του Σύρου Δωροθέου Β΄ στη Μακρόνησο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εντυπωσιακό βίντεο με τον θρυλικό Σκοπελίτη να δαμάζει τα κύματα στις Κυκλάδες
- Θάνατος 43χρονου στο «Παπανικολάου»: Κατεπείγουσα έρευνα για τα αίτια διέταξε ο Πλεύρης – «Πιστεύω ότι τον σκότωσαν» (video)
- Βαγγέλης Παπαθανασίου – Η αποκάλυψη του Γιάννη Σμαραγδή για τον συνθέτη: Τα τσογλάνια της πιάτσας τον λάσπωσαν
- Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Ξεκινά σήμερα – Ποιοι θα μιλήσουν
- Το ένα χαρακτηριστικό που αποτελεί πρώιμο σημάδι οριακής διαταραχής προσωπικότητας
- Αγία Παρασκευή: Ανήλικοι έκλεισαν ραντεβού για ξύλο μέσω social media
- Καταγγελία φοιτητή για bullying από τους γονείς του επειδή είναι γκέι: «Παλιοπ@@@ θα σε σκοτώσω»
- Πέγκυ Ζήνα για Γιώργο Λύρα: Στα 15 έχασα τον πατέρα μου, ήταν μοιραίο ότι θα ψάξω «μπαμπά»
- Με σύνθημα «Η Κοινωνία στο Προσκήνιο» ξεκινά το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
- Foreign Policy: Το παράθυρο για να εκδιωχθεί η Ρωσία είναι τώρα – Η σημασία του Ντονμπάς, οι διαφορές με την Κριμαία