Ηρώδης: Ποιο ήταν το τέλος του βασιλιά που διέταξε τη σφαγή των νηπίων
Αν και στις περισσότερες περιτπώσεις αρχαίων προσωπικοτήτων δεν έχουμε ιδέα για το πώς πέθαναν, στην περίπτωση του Ηρώδη ο Ιώσιππος μας …βγάζει από τη δύσκολη θέση. Αναφερόμενος σε παλαιότερους ιστορικούς, καθώς ο ίδιος έζησε μερικές δεκαετίες μετά τον Ηρώδη, ο Ιώσιππος περιγράφει τα συμπτώματα και το πώς πέθανε ο Ηρώδης.
Είχε πυρετό, όχι πολύ ψηλό, ανυπόφορη φαγούρα σ’ολόκληρο το σώμα του, συνεχείς πόνους στα έντερα, όγκους στα πόδια, ερεθισμό στην κοιλιακή χώρα και γάγγρενα στους όρχεις. Είχε επίσης σπασμούς, άσθμα και άσχημη αναπνοή’.
Οι γιατροί της εποχής
Γράφει, λοιπόν, ο Ευσέβιος Καισαρείας στην Εκκλησιαστική Ιστορία (εκδόσεις ΕΠΕ, τόμος 1):
Και στο δεύτερο δε βιβλίο των Ιστοριών, το οποίο παραδίδει ο Ιώσιππος περί αυτού παραπλήσια, γράφοντας ως εξής:
«Έπειτα η νόσος αφού κατέλαβε όλο το σώμα του, διαμοίραζε σ’ αυτό ποικίλα πάθη. Πράγματι υπήρχε αρκετός πυρετός, αφόρητος κνησμός σε όλη την επιφάνεια, συνεχείς πόνοι του κόλου, πρήξιμο στα πόδια υδρωπικού χαρακτήρα, φλεγμονή του υπογαστρίου, σήψη στο αιδοίο που δημιουργούσε σκουλήκια, ορθόπνοια και δύσπνοια, σπασμοί όλων των μελών, ώστε οι μάντεις να λέγουν ότι τα νοσήματα ήταν ποινή.
Αυτός όμως, αν και πάλευε με τόσα πάθη, παρέμενε στη ζωή, ήλπιζε σε σωτηρία και εφεύρισκε θεραπείες. Παιρνώντας λοιπόν από τον Ιορδάνη χρησιμοποίησε τα θερμόλουτρα της Καλλιρόης, τα οποία εκβάλλουν στην Ασφαλτίτη λίμνη, λόγω δε της γλυκύτητας είναι και πόσιμα.
Εδώ αυτός, καθώς οι γιατροί αποφάσισαν να περιθάλψουν όλο το σώμα με θερμό έλαιο και το ξάπλωσαν σε λεκάνη γεμάτη έλαιο, λιποθύμησε και ανέστρεψε τους οφθαλμούς σαν νεκρός.
Επειδή οι υπηρέτες θορύβησαν, αναστέναξε για τη συμφορά, και απογοητευμένος στο εξής για τη σωτηρία, διέταξε να διανείμουν στους στρατιώτες από πενήντα δραχμές και πολλά χρήματα στους διοικητές και τους φίλους. Αυτός επέστρεψε και έφθασε στην Ιεριχώ, με μελαγχολία και σχεδόν απειλώντας τον εαυτό του με θάνατο.
Προέβη μάλιστα στο σχεδιασμό μιας αθέμιτης πράξης. Αφού συγκέντρωσε τους επίσημους άνδρες από κάθε κώμη όλης της Ιουδαίας, διέταξε να τους κλείσουν στον καλούμενο ιππόδρομο, και αφού προσκάλεσε την αδελφή του Σαλώμη και τον άνδρα της Αλεξά, είπε «γνωρίζω ότι οι Ιουδαίοι θα γιορτάσουν το θάνατό μου· μπορώ όμως να πενθηθώ με άλλα μέσα και να λάβω λαμπρό επιτάφιο, αν θελήσετε να εκτελέσετε τις εντολές μου.
Μόλις εκπνεύσω, φονεύστε τάχιστα αυτούς τους φρουρούμενους άνδρες, αφού τους περικυκλώσετε με τους στρατιώτες, έτσι ώστε όλη η Ιουδαία και κάθε οίκος να δακρύσει για μένα, έστω και ακούσια».
Και με λίγα λόγια λέει. «Κατόπιν δε [επειδή βασανιζόταν από έλλειψη τροφής και σπασμωδικό βήχα] νικημένος από τους πόνους, επιχείρησε να προφθάσει την ειμαρμένη. Αφού πήρε ένα μήλο, ζήτησε και μαχαίρι γιατί συνήθιζε να τρώει κόβωντας σε τεμάχια. Έπειτα, αφού κοίταξε τριγύρω, μήπως υπάρχει κάποιος ο οποίος θα τον εμπόδιζε, σήκωσε το δεξί του χέρι για να αυτοτραυματιστεί».
Πέραν δε τούτων ο ίδιος συγγραφέας ιστορεί ότι αυτός πριν το θάνατό του φόνευσε με εντολή του και άλλον γνήσιο γιό, τρίτο μετά τους δύο φονευθέντες προηγουμένως, και αμέσως έπειτα παρέδωσε τη ζωή του με φοβερούς πόνους».
Τι αποφαίνεται σήμερα η Επιστήμη για το θάνατο του Ηρώδη
Εκείνοι που έχουν περιέργεια για τα κλινικά συμπτώματα του Ηρώδη, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στην Ιστορική Κλινικοπαθολογική Διάσκεψη του Πανεπιστημίου του Μεριλαντ. Εδώ συγκεντρώνονται οι ειδικοί και αποφαίνονται για τα αίτια θανάτου επιφανών ανδρών, μεταξύ των οποίων έχουν ασχοληθεί και με τον Ηρώδη.
Ο συνδυασμός των συμπτωμάτων του αποτελούσε ιδιαίτερη πρόκληση, ειδικά η γάγγρενα των όρχεων, μιας και δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Ωστόσο αποφάνθηκαν ότι ο Ηρώδης έπασχε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αγνώστου αιτίας.
Η ανεπάρκεια περιπλεκόταν από την σπάνια, ευτυχώς, γάγγρενα των όρχεων- Φουρνιέρ. Υπάρχουν φυσικά και άλλες πιθανές ασθένειες όπως η σύφιλη και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Ωστόσο, η νεφρική ανεπάρκεια φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα στην κλινική εικόνα των συμπτωμάτων του.
Διαβάστε επίσης: Πότε ξεκινήσαμε να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα
The post Ηρώδης: Ποιο ήταν το τέλος του βασιλιά που διέταξε τη σφαγή των νηπίων appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δυστύχημα στο Βουκουρέστι: Ποιος είναι ο οδηγός του μοιραίου τουριστικού λεωφορείου
- Τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία: Συγκλονιστική αποκάλυψη της μητέρας του 53χρονου Λαρισαίου στο newsit.gr
- Το σπαρακτικό παράπονο της αδερφής του νεκρού στο Βουκουρέστι – «Δεν μας ενημερώνει κανείς»
- Τα καϊλοσπυράκια της Ευρώπης – Γράφει ο Θάνος Τζήμερος
- Εύα Καϊλή: Τα Χριστούγεννά της στις φυλακές Χάρεν και το εορταστικό μενού
- Ελένη Ράντου για το Προεδρικό Διάταγμα: «Θλιβερή απόφαση να εξισωθούν αυτές οι σπουδές με πτυχίο λυκείου»
- Τραγωδία στο Aίγιο: Νεκρός μοτοσικλετιστής
- Ηλιούπολη: «Κανένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει άποψη» – Ανακοίνωση-«κόλαφος» των δικηγόρων του αστυνομικού
- Επίθεση στο Παρίσι: «Είναι παλαβός» λέει ο πατέρας του μακελάρη – Είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση το 2016
- Καιρός: Άλλαξαν τα δεδομένα για μετά τα Χριστούγεννα – Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma
![Ηρώδης, Ποιο,irodis, poio](https://images32.inewsgr.com/4763/47632133/irodis-poio-itan-to-telos-tou-vasilia-pou-dietaxe-ti-sfagi-ton-nipion-2-160.jpg)
- Τελευταία Νέα dogma
- Ηρώδης: Ποιο ήταν το τέλος του βασιλιά που διέταξε τη σφαγή των νηπίων
- Παραμονή Χριστουγέννων στο Επισκοπείο Άρτης
- Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη: «Ο Ουκρανικός λαός εκτιμά ιδιαιτέρως την Παναγιότητά σας»
- Τί ήταν τελικά το Άστρο της Βηθλεέμ
- Πότε γεννήθηκε ο Χριστός: Το έτος Μηδέν ή το 4 μ.Χ
- Γιατί λέμε τα κάλαντα τις γιορτές
- Bεροίας Παντελεήμων: «Μακάριοι εστε, όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσι…» (Βίντεο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τζόκοβιτς: «Όσο έχω τη φλόγα, θα παίζω τένις»
- Εξήγγειλε υποψηφιότητα για τη Μητρόπολη Πάφου ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου
- Παρίσι: Γεμάτους γεμιστήρες και 25 σφαίρες είχε ο δράστης της δολοφονίας Κούδρων ακτιβιστών
- Αργίες 2023: Δείτε τα τριήμερα του νέου έτους
- Δυστύχημα στο Βουκουρέστι: 53χρονος από τη Λάρισα ο νεκρός – Το σημείο καρμανιόλα και το λάθος
- Βόρεια Αμερική: Δώδεκα νεκροί, εκατομμύρια πολίτες χωρίς ρεύμα, ακυρώσεις πτήσεων
- Πρόσωπα: Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη ζωή του Θάνου Μικρούτσικου