Κορονοϊός: Οι επαναλοιμώξεις ήρθαν για να μείνουν – Γιατί κάποιοι νοσούν επανειλημμένα

10:27 18/7/2022 - Πηγή: dogma

Το 2020, οι επαναμολύνσεις Covid χαρακτηρίζονταν «σπάνιες». Το 2021, άρχισαν να εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα λοιμώξεις κορονοϊού, τόσο σε ανοσοποιημένα – μέσω φυσικής νόσησης – άτομα, όσο και σε εμβολιασμένα. Και πάλι, όμως, ο κίνδυνος ήταν χαμηλός.

Το 2022, τίποτα από τα δύο πλέον δεν ισχύει, καθώς οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού που ξεφεύγουν από την ανοσία έχουν «εκτοξεύσει» τις επαναλοιμώξεις. Έτσι, οι άνθρωποι που νοσούν πολλές φορές ή όσοι νοσούν παρά τον εμβολιασμό τους, είναι πλέον μια φυσιολογική κατάσταση.

Οι επιβεβαιωμένες επαναλοιμώξεις στην Ελλάδα

έχουν φτάσει περίπου τις 206.000 και αποτελούν το 5.1% του συνολικού αριθμού των 3.850.000 θετικών διαγνώσεων.

Ακόμη περισσότερες οι επαναμολύνσεις με τις Όμικρον 4 και 5

Οι ΗΠΑ δεν κάνουν ειδική καταγραφή στις επαναμολύνσεις της νόσου Covid. Βρετανοί ερευνητές, ωστόσο, που παρακολουθούν το φαινόμενο ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης ήταν οκτώ φορές υψηλότερος κατά τη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Όμικρον, συγκριτικά με το περσινό κύμα της Δέλτα.

«Δεν θα εκπλαγώ αν βλέπουμε ανθρώπους να μολύνονται περισσότερες από μία φορές τον χρόνο», δήλωσε ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του τον Ιούνιο. Και πρόσθεσε, πως είναι αισιόδοξος, ότι τελικά η πανδημία θα μετατραπεί σε ένα περιοδικό φαινόμενο, όπως η εποχική γρίπη.

(Να σημειωθεί πως ο Α. Φάουτσι, με δύο αναμνηστικές δόσεις εμβολίου -τρίτη και τέταρτη δόση- βρέθηκε πρόσφατα θετικός στη νόσο, δηλώνοντας ωστόσο, πως είχε ήπια συμπτώματα).

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει πως ο κίνδυνος επαναμόλυνσης σήμερα εμφανίζεται ακόμη υψηλότερος, εξαιτίας των δύο υποπαραλλαγών της Όμικρον BA.4 και BA.5, που ξεγλιστρούν από την ανοσία.

Και οι δύο νέοι ιοί είναι «πιο μεταδοτικοί και διαφεύγουν ακόμη περισσότερο από την ανοσία» σε σύγκριση με τις προηγούμενες πρώτες εκδοχές της Όμικρον, δήλωσε η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Δρ Ροσέλ Βαλένσκι και πρόσθεσε πως “Τα άτομα με προηγούμενη μόλυνση, ακόμη και με την Όμικρον BA.1 ή BA.2, εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο για να προσβληθούν από BA.4 ή BA.5.»

Οι επιστήμονες λένε πως μπορεί οι επαναμολύνσεις να συμβαίνουν και σε κάποιες περιπτώσεις να είναι αναπόφευκτες, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει συνεχίσουν να προσπαθούν να τις αποφύγουν.

Η προσπάθεια να κρατήσει κανείς τον οργανισμό του θωρακισμένο μέσω των εμβολίων που προτείνουν κάθε φορά οι επιστήμονες, και φορώντας μάσκα σε εσωτερικούς χώρους ή σε μέρη με υψηλή μετάδοτικότητα, λόγω συγχρωτισμού, μειώνει εξαιρετικά τις πιθανότητες.

Μπορώ να κολλήσω και πάλι Covid, εάν έχω νοσήσει ή έχω εμβολιαστεί με τον βασικό ή τον ενισχυτικό εμβολιασμό;
Χωρίς καμία αμφιβολία, ναι. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως είναι πιθανές οι επαναμολύνσεις, ακόμη και σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί ή σε άτομα που έχουν λάβει όλες τις δόσεις του εμβολιασμούς τους.

«Ο κορονοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid, δεν είναι ο μοναδικός με αυτό το χαρακτηριστικό. Κι άλλοι τύποι κορονοϊών, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν επαναμολύνσεις», είπε ο Φάουτσι. Στη γρίπη, ωστόσο, οι επαναμολύνσεις μπορεί να συμβαίνουν κάθε δύο ή τρία χρόνια, επειδή οι συγκεκριμένοι ιοί δεν μεταλλάσσονται τόσο συχνά.

Αυτό, όμως, δεν ισχύει στον ιό SARS-CoV-2 και ιδιαίτερα τις ταχέως εξελισσόμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον.

«Ένας ακόμη λόγος είναι πως η ανοσία μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε ο Ακίνο Ιβασάκι, Καθηγητής Ανοσοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale, οπότε «δεν είναι τόσο περίεργο να βλέπουμε τόσες πολλές επαναμολύνσεις αυτήν την εποχή».

Η παραπάνω διαπίστωση ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα που είχαν μολυνθεί τον χειμώνα από την αρχική παραλλαγή της Όμικρον (BA.1).

«Οι τωρινές υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά σε σχέση με τις προηγούμενες, οπότε η λοίμωξη από την «παλιά» Όμικρον, δεν προστατεύει σήμερα σε καμία περίπτωση», είπε.

Πόσες φορές μπορώ να μολυνθώ ξανά;

Αυτή τη στιγμή δεν είναι αδύνατο να οριστεί ένας ακριβής αριθμός, για το πόσες φορές ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί πάνω από μία, ή δύο φορές, λένε οι ειδικοί.

Με τόσο υψηλό επίπεδο εξάπλωσης της Covid και των υποπαραλλαγών της Όμικρον σε όλο τον πλανήτη, όλοι έχουμε ισχυρές πιθανότητες να εκτεθούμε σε κάποιο άτομο, που μπορεί να μας μεταδώσει τη νόσο και να μολυνθούμε εκ νέου.

Σημαντικό ρόλο για τον εάν κάποιος θα κολλήσει ξανά Covid, παίζει η δύναμη της ανοσολογικής απόκρισης που ανέπτυξε όταν εκτέθηκε. Εάν δηλαδή ο οργανισμός του παρήγαγε πολλά και ισχυρά αντισώματα, κατά τη διάρκεια της νόσησης.

«Παίζει σημαντικό ρόλο στην επαναμόλυνση, εάν κάποιος εμβολιάστηκε πρόσφατα ή πιο παλιά», δήλωσε η Δρ. Τζούλη Μακέραλθ, διευθύντρια του τμήματος εμβολίων και μολυσματικών ασθενειών στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson του Σιάτλ. Και εξήγησε πως οι πολλαπλές εκθέσεις στον ιό -που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μην έχουν καν συμπτώματα- θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική θωράκιση για το μέλλον, είπε η Μακέραλθ.

«Κάθε φορά που ένα άτομο εκτίθεται, η ανοσολογική απόκριση του ωριμάζει και βελτιώνεται περαιτέρω», τόνισε και κατέληξε πως, «θα πρέπει να εξετάσουμε τις επαναμολύνσεις, ως κάτι που αποτελεί μέρος της νέας φυσιολογικότητας του ιού».

Η ελπίδα των επιστημόνων έγκειται τώρα, στο να υπάρχει συνεχής βελτίωση της ανοσολογικής απόκρισης με αυτές τις πολλαπλές εκθέσεις στον ιό.

Πόσο διαρκεί η ανοσία της Covid μετά τη μόλυνση;

Το εάν ένα άτομο είναι λιγότερο επιρρεπές στη επαναμόλυνση τις εβδομάδες μετά τη μόλυνση δεν έχει μελετηθεί ειδικά, δήλωσε ο Φάουτσι.

«Δεν γνωρίζουμε, αλλά σύμφωνα με την εμπειρία από τις άλλες λοιμώξεις, εάν έχετε μολυνθεί από Covid-19 υπάρχει πιθανώς μια περίοδος χάριτος μερικών μηνών όπου υπάρχει πραγματικά αρκετή ανοσία, ώστε να μην μολυνθείτε εκ νέου σύντομα», είπε.

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων, πιθανότατα, θα έχει μια περίοδο προστασίας, κάποιων μηνών. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η προστασία βλέπουμε να μειώνεται», κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

The post Κορονοϊός: Οι επαναλοιμώξεις ήρθαν για να μείνουν – Γιατί κάποιοι νοσούν επανειλημμένα appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα