Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή οι επιστήμονες για τον «Κένταυρο»
Καθώς οι χώρες αναμένουν την ύφεση των κρουσμάτων COVID-19 που προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον ή BA.5, οι ερευνητές βρίσκονται σε επιφυλακή παγκοσμίως για το τι θα ακολουθήσει.
Μια υποπαραλλαγή της Όμικρον που ονομάζεται BA.2.75 ή «Κένταυρος» αυξήθηκε γρήγορα στην Ινδία. Μερικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ άλλοι λένε ότι δεν είναι πολύ πιθανό η παραλλαγή να εξαπλωθεί ευρέως. Σε ένα άρθρο, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature, παρουσιάζονται τα σχετικά δεδομένα.
Οι
Η υποπαραλλαγή BA.2.75 ή Κένταυρος έχει ανιχνευθεί σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως, αυξάνεται όμως γρήγορα κυρίως στην Ινδία. Ερευνητές εκεί έχουν αναλύσει την αλληλουχία σε περισσότερα από 1.000 δείγματα της παραλλαγής από τον Μάιο. Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι περίπου τα δύο τρίτα των νέων περιπτώσεων στη χώρα αυτή προκαλούνται επί του παρόντος από την BA.2.75. Η παραλλαγή αυτή φαινόταν να έχει πλεονέκτημα μετάδοσης έναντι της BA.5.
Μια σειρά μελετών έχει δείξει ότι οι δύο παραλλαγές, η Όμικρον 5 (ΒΑ.5) και η «Κένταυρος», έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό. Αυτό υποδηλώνει ότι η Centaurus μπορεί να μην ωθήσει τα κρούσματα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα εκτός Ινδίας, τουλάχιστον όχι όσο η ανοσία του πληθυσμού είναι υψηλή και προτού η παραλλαγή εμφανίσει πολλές επιπλέον μεταλλάξεις.
Μέχρι στιγμής, η BA.2.75 έχει ανιχνευθεί σε σχετικά χαμηλά ποσοστά εκτός Ινδίας, σε χώρες όπως η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, που βρίσκονται στη μέση ή μόλις πέρασαν τις κορυφές των αυξήσεων που προκαλούνται κυρίως από τη BA.5. Φτάνουμε σε ένα σημείο όπου αυτές οι παραλλαγές ανταγωνίζονται κατά κάποιο τρόπο η μία την άλλη και είναι σχεδόν ισοδύναμες. Έτσι, άνθρωποι που είχαν BA.5 δεν είναι πιθανό να έχουν μια σημαντική μόλυνση με BA.2.75 και το αντίστροφο.
Εργαστηριακές μελέτες που δημοσιεύτηκαν πολύ πρόσφατα (κυρίως ως preprints) στηρίζουν αυτή την ιδέα. Πράγματι, οι δύο παραλλαγές έχουν παρόμοια ικανότητα να αποφεύγουν τα αντισώματα που προκαλούνται από εμβολιασμό και προηγούμενη μόλυνση.
Το 2021, η Ινδία έζησε ένα εκρηκτικό κύμα κρουσμάτων που προκλήθηκαν από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία μοιράζεται μια βασική μετάλλαξη με την BA.5. Πιθανώς, προηγούμενες μολύνσεις από Δέλτα να παρέχουν πρόσθετη προστασία έναντι της BA.5, αφήνοντας ένα περιθώριο για τη BA.2.75. Υπάρχει η υπόθεση ότι κάποιες χώρες μπορεί στο τέλος να έχουν διαφορετικό μείγμα υποστελεχών της Όμικρον που επικρατούν σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.
Από τα δεδομένα στην Ινδία δεν φαίνεται ακόμη η παραλλαγή Κένταυρος να αυξάνει τα ποσοστά νοσηλείας ή θανάτων εκεί. Οι συνδυασμένες επιπτώσεις των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού και της προηγούμενης μόλυνσης φυσικά βοηθάνε. Αυτή η υβριδική ανοσία θα προστατεύσει και θα κρατήσει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους εκτός νοσοκομείων.
Ενώ όμως η BA.2.75 δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως ως τώρα, θα μπορούσε να το κάνει στη συνέχεια. Ορισμένες αλληλουχίες της BA.2.75 περιλαμβάνουν μια μετάλλαξη που βρέθηκε στη BA.5 και ονομάζεται L452R, η οποία θα μπορούσε, δυστυχώς, να αυξήσει την ικανότητα της υποπαραλλαγής για επαναλοιμώξεις. Ακόμη δε κι αν τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων παραμείνουν χαμηλά σε ένα κύμα που προκαλείται από την παραλλαγή Centaurus, η υψηλή συχνότητα νέων κυμάτων μόλυνσης θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερο κόσμο με long COVID-19 (δηλαδή εμμένοντα συμπτώματα μετά τους 3 μήνες από τη διάγνωση) και γενικότερα, διατήρηση της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας διεθνώς.
Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ
The post Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή οι επιστήμονες για τον «Κένταυρο» appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άφησε τον ALPHA και πήγε στο OPEN
- «Απόβαση» μεταναστών-προσφύγων στα Κύθηρα και τραγικά καθυστερημένη αντίδραση για τον Έβρο!
- My Style Rocks: Πρώην παίκτρια διαγνώστηκε με καρκίνο
- Πατέρας 6χρονου που μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ: «Ευχαριστώ που σώσατε το παιδί μου»
- Η ελληνική εφαρμογή «Ksou – Ksou» που απωθεί τα κουνούπια
- Πτήση τουρκικού UAV πάνω από την Κίναρο -Αναχαιτίστηκε από την πολεμική αεροπορία
- Κρήτη: Θλίψη για τον άδικο χαμό του 53χρονου που πέθανε σε τροχαίο το απόγευμα της Τρίτης (16/08)
- Μίλτος Τεντόγλου: Τι ώρα είναι η απονομή του χρυσού μεταλλίου
- Σιδηροδρομικός Σταθμός του Λος Άντζελες
- Κατερίνα Παπουτσάκη: Τα 10 χρόνια γάμου, η Δονούσα και τα 120 ευρώ του νυφικού look
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma
- Τελευταία Νέα dogma
- Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή οι επιστήμονες για τον «Κένταυρο»
- Γεροντικό: Η μελέτη της Αγίας Γραφής
- Όσιος Ισαάκ ο Σύρος: Γαστριμαργία και εγκράτεια
- Ευχαριστίες για τη συνδρομή στη λειτουργία των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης Καλαβρύτων
- Όσιος Ισαάκ ο Σύρος: Η υπεροχή της Νηστείας
- Παραιτήθηκε από τον Καθεδρικό Nαό Αγίας Τριάδος Ν. Υόρκης ο π. Νικόλαος Καρλούτσος
- Οι καταρτίζοντες τα δίκτυα
- Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και αρωματικά
- Κρητική σοφεγάδα φούρνου με τυριά
- Συνεχίζονται οι Συνοδικές και Περιφερειακές Εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη Σμύρνη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το πρώτο «έξυπνο» φανάρι στην Ελλάδα – Γράφει κλήση αν περάσουμε με κόκκινο
- Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται ο νεαρός που μαχαίρωσε τα δύο αδέρφια σε γλέντι
- Revealed after 32 years, the top secret picture one MOD insider calls “the most spectacular UFO photo ever captured”
- Swipe Right or Left: Η Scarlett Johansson αποκαλύπτει αυτά που αγαπάει και όσα δεν εγκρίνει στην ομορφιά
- Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Κασεμίρο σκέφτεται την προοπτική της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Αυξάνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απειλεί με κυρώσεις την Τουρκία για τους S-400
- Αντιδράσεις για δηλώσεις Αμπάς περί ισραηλινών «απαρτχάιντ» που έμειναν αναπάντητες από τον Σολτς – Γιατί ανέλαβε την ευθύνη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
- Υπουργείο Εργασίας: Τι προβλέπεται για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση
- Βρετανία: Αγρότης χαρίζει 140.000 κρεμμύδια λόγω καύσωνα και ξηρασίας- Γιατί δεν τα θέλουν τα σούπερ μάρκετ