Μικρασιατική καταστροφή: Ο λευκός και ο ερυθρός θάνατος – Στοιχεία για την κόλαση των αιχμαλώτων
«…Kατάσταση Ελλήνων αιχμαλώτων αξιολύπητος. Είναι κεκαλυμμένοι διά σάκων, στερούνται δε παντελώς εσωτερικών ενδυμάτων και υποδημάτων, απαγορευμένης χορηγήσεως αυτοίς τούτων, τρέφονται λίαν ελλιπώς και πλείστοι απέθαναν εξαντλήσεως». Με τα λόγια αυτά, ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Άγγελος Άννινος περιγράφει, τον καιρό εκείνο, τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων αιχμαλώτων στην Κωνσταντινούπολη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.
Στο ίδιο πνεύμα, Έλληνας αξιωματικός μεταφέρει τα λόγια που άκουσε από Τούρκο ανώτερο αξιωματικό για τους Έλληνες αιχμαλώτους.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του Ιωάννη Βέλκου, ο οποίος λέει ότι «οι ατυχείς αιχμάλωτοι, μη προστατευόμενοι από τους φρουρούς, τρέχουν διά μέσου του λυσσούντος αυτού πλήθους, προσπαθώντας να αποφύγουν τα θανάσιμα αυτά πλήγματα. Όποιος τραυματίζεται και πέφτει δεν σηκώνεται πλέον. Τον αποτελειώνουν επί τόπου. Όποιος είχε την κακή τύχη να πέσει έπρεπε να αποτελειωθεί από τους χωρικούς ή να λογχιστεί από τους ίδιους αυτούς κατ’ ευφημισμόν φρουρούς και να εκπνεύσει».
Τις μαρτυρίες αυτές παρουσιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Νίκος Τόμπρος, με αφορμή την επικείμενη εισήγηση του ιδίου και του επίκουρου καθηγητή Στρατιωτικής Ιστορίας, Νίκου Κανελλόπουλου, στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η επόμενη μέρα από την Καταστροφή», που ξεκινά, αύριο, στην Καλαμαριά.
Ο κ. Τόμπρος αναφέρεται συγκεκριμένα στην περίπτωση του Αντώνιου Πισσάνου, ο οποίος συνελήφθη στις 17 Αυγούστου του 1922 και απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 1923. «Αυτός ο άνθρωπος θέλησε να καταγράψει άμεσα τα απομνημονεύματά του, παρότι εκδόθηκαν αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1978, σε μια προσπάθεια να καταδείξει τι πέρασαν ο ίδιος και οι συστρατιώτες του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», σχολιάζει χαρακτηριστικά και εκτιμά ότι «πολλά από αυτά είναι στην κυριολεξία ανατριχιαστικά και θυμίζουν πάρα πολύ τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Γερμανών στο Άουσβιτς».
Υπογραμμίζει δε, ότι «τα απομνημονεύματα δίνουν τη δυνατότητα στους ερευνητές και στον απλό κόσμο να διερευνήσουν τις συνέπειες της μικρασιατικής καταστροφής από το πώς βιώνουν τις καταστάσεις αυτοί οι άνθρωποι που αφηγούνται την προσωπική τους μαρτυρία».
Πού βασίστηκε η έρευνα
Τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο βασίζονται στη μελέτη όλων των απομνημονευμάτων των Ελλήνων αιχμαλώτων που έχουν εκδοθεί από το 1923 μέχρι και το 1980. Ακολούθησε μελέτη των κ.κ. Τόμπρου και Κανελλόπουλου στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, δεδομένου ότι όσοι επέστρεφαν, κυρίως αξιωματικοί, περνούσαν από ένα είδος ανάκρισης για να αποτυπωθούν οι συμπεριφορές τους κατά την περίοδο της αιχμαλωσίας και να διαπιστωθεί αν παρέμεναν καλοί αξιωματικοί.
Ερευνητικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών, τα γενικά αρχεία του Κράτους, το Κέντρο Μικρασιατιών Σπουδών, το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Κρήτη, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο. «Υπάρχει πολύ υλικό, το οποίο δυστυχώς δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε», εξηγεί ο κ. Τόμπρος.
Ο «ερυθρός» και ο «λευκός θάνατος»
Σε ό,τι αφορά την χρονική περίοδο της αιχμαλωσίας, διευκρινίζει ότι ξεκινά τον Αύγουστο του 1922 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 1924, σε διαφορετικές, βέβαια, χρονικές στιγμές, ανάλογα με το πότε απελευθερώθηκε κάθε ένας από τους αιχμαλώτους. Υπάρχουν, άλλωστε, δύο διακριτές φάσεις της αιχμαλωσίας, ο «ερυθρός θάνατος», όπως χαρακτηρίστηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, λόγω της μεγάλης αιματοχυσίας και της βίας που καταγράφηκε, και ο «λευκός θάνατος», κατά τον οποίο το μοιραίο επήλθε για πολλούς αιχμαλώτους, λόγω των συνθηκών κράτησης και στρατωνισμού τους.
Η πρώτη φάση ξεκίνησε τον Αύγουστο και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1922, ενώ η δεύτερη ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1922 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1924.
«Κατά την πρώτη φάση της αιχμαλωσίας γίνεται μια περιφορά αυτών των ανθρώπων προς το εσωτερικό της Μικράς Ασίας με δύο σκοπούς, αφενός να καταδειχτεί το μέγεθος της τουρκικής νίκης στην ενδοχώρα που ακόμη δεν είναι φίλα προσκείμενη στον Κεμάλ αλλά στον Σουλτάνο, αφετέρου να εξολοθρευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αιχμάλωτοι, οι οποίοι αφού δεν καταγράφονται είναι σαν να μην υφίστανται», σημειώνει ο κ. Τόμπρος για την πρώτη φάση της αιχμαλωσίας.
Οι πορείες αυτές, όπως αναφέρονται, λειτουργούν καθοριστικά, σε μια εποχή όπου δεν υπήρχαν τηλεόραση ούτε ραδιόφωνο και ο σκοπός της τουρκικής πλευράς ήταν να δει ο κόσμος τους ίδιους τους αιχμαλώτους για να πειστούν οι όποιοι αμφισβητίες για το μέγεθος της τουρκικής νίκης. Για τη δεύτερη φάση της αιχμαλωσίας αναφέρει ότι χαρακτηρίζεται από εξάντληση των αιχμαλώτων λόγω έλλειψης φαγητού και νερού, ασθένειες και επιδημικές νόσους, καταναγκαστικά έργα και ενοικίαση αιχμαλώτων σε ιδιώτες.
Όσο για τον αριθμό των αιχμαλώτων διευκρινίζει ότι δεν είναι γνωστός με ακρίβεια «επειδή πάντα οι αριθμοί χρησιμοποιούνται για προπαγανδιστικούς σκοπούς και η ελληνική πλευρά θέλει να τους διογκώσει ενώ η τουρκική πλευρά να τους μειώσει». Σε γενικό, ωστόσο, επίπεδο θα μπορούσε να σημειωθεί ότι πρόκειται για 20.000-25.000 άτομα, από τα οποία τελικά επέστρεψαν στην Ελλάδα τουλάχιστον τα δύο τρίτα.
Διόγκωση του αριθμού των ασθενών στο Δρομοκαΐτειο
Ωστόσο, ακόμη και μετά την επιστροφή, τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για τους περισσότερους από τους αιχμαλώτους. Σύμφωνα με έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και επικαλείται ο κ. Τόμπρος, «οι άνθρωποι αυτοί πέρασαν μεγάλες δυσκολίες και υπέστησαν πολλά, με συνέπεια να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα η ψυχική τους υγεία και να εκδηλώσουν σοβαρές διαταραχές προσωπικότητας. Η έρευνα δείχνει ενάμιση χρόνο μετά, μεγάλη διόγκωση του αριθμού των ασθενών στο Δρομοκαΐτειο, γεγονός ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκονταν»…
The post Μικρασιατική καταστροφή: Ο λευκός και ο ερυθρός θάνατος – Στοιχεία για την κόλαση των αιχμαλώτων appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Οχιές έκαναν φωλιά σε νηπιαγωγείο – Σε αναστολή η λειτουργία του σχολείου
- Σταμάτης Κόκοτας: Το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο τραγουδιστή – Δείτε φωτογραφίες από την κηδεία
- Θοδωρής Μαραντίνης: «Θα τα δώσω αυτά τα χρήματα στην κα Χρηστίδου, είτε πιστεύω ότι είναι πολλά είτε λίγα»
- Ηλιακός θερμοσίφωνας: Νέα εξέλιξη για τα 1.000 ευρώ - Πότε αρχίζει η επιδότηση
- Εργατικό δυστύχημα σε αποθήκη διαδικτυακού καταστήματος στο Μενίδι, ένας άνδρας νεκρός
- Το τρόφιμο που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για την καρδιά – Με τι να το αντικαταστήσετε
- Βαρουφάκης: Αν είχαμε βγει από το ευρώ, σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα!
- Τζένη Διαγούπη: Τι απαντάει στις καταγγελίες ότι απολύθηκε δημοσιογράφος - συνεργάτιδα του Φιλιππίδη εξαιτίας της
- Στο εδώλιο νύφη που πάτησε την πεθερά της με το αυτοκίνητο
- Ρόδος: Νύφη παρέσυρε με το αυτοκίνητο την πεθερά της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma
- Διενοριακή προσκυνηματική εκδρομή στην Τήνο
- Αμερικής Ελπιδοφόρος: Δώρισε στην Αγιορειτική Εστία σπάνια οθωμανική εφημερίδα
- Μικρασιατική καταστροφή: Ο λευκός και ο ερυθρός θάνατος – Στοιχεία για την κόλαση των αιχμαλώτων
- π. Χαράλαμπος Θεοδώσης: Όποιος αξιώθηκε να απαλλαγεί από την κατάκριση, είναι εργάτης της αγάπης
- Σχολή Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στη Μητρόπολη Ρεθύμνης
- Αγρίνιο: Ιερέας δικάζεται για παράβαση των μέτρων δημόσιας υγείας
- Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Διοκλείας κυρού Καλλίστου Ware
- Οικ. Πατριάρχης: Τίμησε τη μνήμη του προκατόχου του Πατριάρχου Διονυσίου Ε’
- Εορτές Αγίων Χαρίτωνος και Κυπριανού στη Μητρόπολη Θηβών
- Τελευταία Νέα dogma
- Μικρασιατική καταστροφή: Ο λευκός και ο ερυθρός θάνατος – Στοιχεία για την κόλαση των αιχμαλώτων
- π. Χαράλαμπος Θεοδώσης: Όποιος αξιώθηκε να απαλλαγεί από την κατάκριση, είναι εργάτης της αγάπης
- Εορτές Αγίων Χαρίτωνος και Κυπριανού στη Μητρόπολη Θηβών
- Σχολή Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στη Μητρόπολη Ρεθύμνης
- Διενοριακή προσκυνηματική εκδρομή στην Τήνο
- Αμερικής Ελπιδοφόρος: Δώρισε στην Αγιορειτική Εστία σπάνια οθωμανική εφημερίδα
- Αγρίνιο: Ιερέας δικάζεται για παράβαση των μέτρων δημόσιας υγείας
- Οικ. Πατριάρχης: Τίμησε τη μνήμη του προκατόχου του Πατριάρχου Διονυσίου Ε’
- Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Διοκλείας κυρού Καλλίστου Ware
- Κορονοϊός: Αύξηση 50% με 60% στα κρούσματα – Περιμένουν νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Δεν θα κοπεί το ρεύμα στα νοικοκυριά» ξεκαθάρισε ο Οικονόμου (VIDEO)
- Έλενα Χριστοπούλου: Αποχώρησε από το πάνελ – «Κάτσε κάτω, κάτσε ρε παιδί μου», φώναζε η Σκορδά
- Στο τραπέζι των Ευρωπαίων το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και οι κοινές προμήθειες
- Αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την τακτοποίηση τους
- Υπόθεση ντράμερ: Διεκόπη η δίκη για τις 31 Οκτωβρίου – Κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 4 κοριτσιών
- Χανιά | Ελεύθερος χωρίς δίωξη ο 56χρονος για το επεισόδιο στα Τρία Αλώνια – Πώς θα προχωρήσει η υπόθεση | Video
- Πυρά κατά της Γερμανίας και της Κομισιόν από Μυτιληναίο
- Πάνω από 1.500 πολίτες στο «Ηπειρωτικό Αντάμωμα 2022» στον Δήμο Πεντέλης
- Εργατικό δυστύχημα: Νεκρός ο εργάτης που καταπλακώθηκε από βαριά αντικείμενα
- Θέμης Αδαμαντίδης: Συντετριμμένος στην κηδεία της μητέρας του – Στο πλευρό του η Βαρβάρα Κίρκη