Μνήμες και τραγούδια της Μικράς Ασίας

21:34 22/10/2022 - Πηγή: dogma

Εκατό χρόνια από τότε που οι Έλληνες της Μικράς Ασίας εγκατέλειψαν για πάντα τις πατρογονικές του εστίες, όσοι γλίτωσαν από την σφαγή και τον όλεθρο.

Το 1922, ένα παραθαλάσσιο ψαροχώρι, η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, επιβιβάστηκε στον αλιευτικό στόλο του και αναχώρησε για μια νέα θάλασσα, την άλλη θάλασσα, βρίσκοντας υπήνεμο λιμάνι στην θελκτική αγκαλιά της «ευλίμενου και πολύκολπου» Σκιάθου.

Με αφορμή την εκατονταετή επέτειο ο Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του

Δήμου Σκιάθου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Σκιάθου, πραγματοποίησε Ομαδική Εικαστική Έκθεση με τον τίτλο «Η Άλλη Θάλασσα», την οποία επιμελήθηκε η διακεκριμένη Ιστορικός Τέχνης κ. Ίρις Κρητικού.

Η Έκθεση στην οποία συμμετείχαν σαράντα επιφανείς καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, φιλοξενήθηκε στους χώρους του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, στο Μπούρτζι και εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουνίου. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθ? όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Έλληνες και αλλοδαποί επισκέπτες περιηγήθηκαν σε αυτή και στις σελίδες της πρόσφατης ιστορικής μνήμης του Ελληνισμού και της Σκιάθου. Κυρίως όμως έλαβαν χώρα επισκέψεις Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, καθώς και των Σχολείων όλων των Σχολικών βαθμίδων του νησιού.

Τον Ελληνισμό της Μικρασίας, την ζωή και το σφρίγος του Ελληνισμού στην γη της Ιωνίας πριν τον όλεθρο περιέγραψε εξαίσια ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης στις μνημειώδεις ταξιδιωτικές του περιγραφές με τίτλο «Μ? το? Βορη? τ? κύματα». Κατά τον μήνα Οκτώβριο μνημονεύεται τόσο η γέννηση (15 Οκτωβρίου 1850) όσο και η εκδημία (25 Οκτωβρίου 1929) του Σκιαθίτη ακαδημαϊκού και λογοτέχνη Αλεξάνδρου (μοναχού Ανδρονίκου) Μωραϊτίδη, του ομοτέχνου και συνοδοιπόρου του εξαδέλφου του Παπαδιαμάντη. Κατά το διάστημα της άδειάς του ως εκπαιδευτικού στο Βαρβάκειο Γυμνάσιο, την δεκαετία του 1880, ο Μωραϊτίδης επισκέφτηκε με την Σκούνα Άρτεμη του καπετάν Ανδρέα Γιακουμή όλα τα ιερά προσκυνήματα της Ανατολής, και εκτός από το Άγιον Όρος και την Παλαιστίνη, τα μεγάλα αστικά κέντρα της Μικρασίας, αποτυπώνοντας με ανεξίτηλα χρώματα τον παλμό του Ελληνισμού εκεί, πριν αποκοπεί βίαια και διά παντός.

Με αφορμή το κλείσιμο της επετειακής Εικαστικής Έκθεσης «Η ?λλη Θάλασσα» αλλά και την μνήμη του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη, ο Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Σκιάθου και τα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σκιάθου θα πραγματοποιήσουν Εκδήλωση το προσεχές Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 στις 19:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Σκιάθου-Μπούρτζι. Εκπαιδευτικοί του Γενικού Λυκείου Σκιάθου θα αναγνώσουν αποσπάσματα από τις Ταξιδιωτικές περιηγήσεις του Μωραϊτίδη, ενώ η Χορωδία Γυμνασίου Σκιάθου με συνοδεία ορχήστρας θα παρουσιάσει  αγαπημένα τραγούδια της Μικράς Ασίας. Αναμνήσεις από την γη της Ιωνίας, από μιαν αλλοτινή Σμύρνη, συνοδευμένες από νοσταλγικές και χαρούμενες μελωδίες της Ανατολής.

Μετά το πέρας της Εκδήλωσης, η Ιστορικός Τέχνης κ. Ίριδα Κρητικού θα αναγγείλει το κλείσιμο της Έκθεσης και θα ξεναγήσει όλους τους παρευρισκόμενους στην Άλλη Θάλασσα, στους χώρους του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου.

Η Έκθεση «Η Άλλη Θάλασσα», η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Σκιάθο, αναμένεται να ανοίξει πανιά με προορισμό το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, όπου θα εκτίθεται καθ? όλη την διάρκεια του χειμώνα.  Το Ιστορικό Αρχείο –Μουσείο Ύδρας, στο οποίο φυλάσσεται και  το Αρχείο των αγωνιστών του 1821, διατηρεί φιλικούς δεσμούς με το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου. Μάλιστα φιλοξενεί ένα σημαντικό για την Σκιάθο έκθεμα, το μόνο σωζόμενο μεγάλου μεγέθους σκιαθίτικο σκαρί, το πέραμα Ελένη Π., απότμημα του οποίου αναμένεται να έρθει στην Σκιάθο, ως αποτέλεσμα της άοκνης προσπάθειας του Δημάρχου Σκιάθου κ. Θοδωρή Τζούμα και στο πλαίσιο αγαστής συνεργασίας του Προέδρου του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου κ. Ιωάννη Παρίση και της Διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας κ. Ντίνας Αδαμοπούλου.

The post Μνήμες και τραγούδια της Μικράς Ασίας appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα