Μνήμη Αθανασίου Σταυροβουνιώτη

15:31 18/1/2025 - Πηγή: dogma

Ο κατά κόσμον Ανδρέας Χατζη-Γεωργίου Τσικουρής γεννήθηκε στο χωριό Άσσια της επαρχίας Αμμοχώστου στην Κύπρο την 12η Οκτωβρίου του 1925. Γονείς του ήταν οι Χατζη-Γεώργιος Τσικουρής (εκοιμήθη ως Γρηγόριος Μοναχός Σταυροβουνιώτης το 1982) και Χατζη-Ελένη (εκοιμήθη επίσης ως Ελένη Μοναχή), το γένος Οικονόμου. Την 1η Σεπτεμβρίου του 1940 και σε ηλικία 15 ετών, προσήλθε στην Ιερά Μονή Σταυροβονίου ως Δόκιμος Μοναχός. Τρία χρόνια αργότερα, το 1943, εκάρη μοναχός από τον τότε ηγούμενο Βαρνάβα. Το 1946 έγινε ρασοφόρος μοναχός και το Μέγα Σάββατο του 1950 εκάρη Μεγαλόσχημος Μοναχός από τον μετέπειτα

ηγούμενο Διονύσιο Β΄. Αργότερα το ίδιο έτος χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος από τον τότε μητροπολίτη Κιτίου (1948-1950) και μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Κύπρου (1950-1977) Μακάριο Γ’. Το 1957 χειροτονήθηκε ιερομόναχος από τον τότε μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμο, ενώ χειροθετήθηκε Πνευματικός από τον ίδιο μητροπολίτη δέκα χρόνια αργότερα, το 1967.

Την 31η Αυγούστου του 1982 εκοιμήθη ο Ηγούμενος της Μονής Γερμανός (Ηγούμενος 1952-1982). Οι πατέρες τότε της Μονής εξέλεξαν ως νέο Ηγούμενο τον Ιερομόναχο Αθανάσιο. Η εκλογή του Γέροντος Αθανασίου ως Ηγουμένου της Μονής έφερε ουσιαστικές αλλαγές στην Μονή, τόσο σε πνευματικό όσο και σε υλικό επίπεδο.

Ως ηγούμενος εργάστηκε άοκνα για την ριζική ανακαίνιση της Μονής. Τόσο η κύρια Μονή, όσο και τα μετόχια της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Μοδέστου και της Παναγίας της Στάζουσας ανακαινίστηκαν εκ βάθρων. Η κύρια Μονή διπλασίασε σε κτηριακό μέγεθος, κτίστηκαν διάφορα νέα παρεκκλήσια, όπως του Αγίου Σπυρίδωνος στα νέα κελλιά στην κύρια Μονή, του Τιμίου Προδρόμου πλησίον της Παναγίας Στάζουσας, Πάντων των εν Κύπρω Αγίων στην κορυφή του Σταυροβουνίου έξω από την πύλη της Μονή, κ.α. Κατά την διάρκεια της ηγουμενίας του η αδελφότητα της Μονής μεγάλωσε σημαντικά και κατά καιρούς ο αριθμός των πατέρων ξεπέρασε τους 30.

Υπηρέτησε και ως εξομολόγος διαφόρων Γυναικείων Μοναστηριών, όπως του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου, της Παναγίας Σφαλαγγιώτισσας, Παναγίας του Γλωσσά, κ.α., καθώς και πλήθους κόσμου συμπεριλαμβανομένου σημαντικού αριθμού κληρικών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπήρξε Πνευματικός πατέρας διαφόρων Ιεραρχών και Ηγουμένων της Κύπρου και εκτός αυτής, έτσι ώστε ονομάστηκε ο Γέροντας των Γερόντων της Κύπρου.

Απεβίωσε το βράδυ της Δευτέρας, 18 Ιανουαρίου 2021 μετά από μακροχρόνια ταλαιπωρία με την υγεία του, σε ηλικία 95 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη την επομένη, το απόγευμα της Τρίτης, 19 Ιανουαρίου 2021 στο καθολικό της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, κατά το Μοναχικό τυπικό και κατόπιν ανάγνωσης του Ιερού Ευαγγελίου. Στην εξόδιο παρευρέθηκε πλήθος κληρικών (8 επίσκοποι και αρκετοί ηγούμενοι, ιερείς και ιερομόναχοι), και λαϊκών.

Η ταφή του έγινε στο κοιμητήριο της Μονής στην δυτική πλευρά του κυρίου συγκροτήματος της Μονής, στην κορυφή του βουνού Σταυροβουνίου, κατά το Μοναχικό τυπικό.

Πηγή: Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος

The post Μνήμη Αθανασίου Σταυροβουνιώτη appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μνήμη Αθανασίου Σταυροβουνιώτη,mnimi athanasiou stavrovounioti