Μονή Στεφανίου Κορίνθου
Η ιστορική μονή είναι αφιερωμένη στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο και είναι κτισμένη σε δύσβατη χαράδρα, στα υψώματα του Στεφανίου.
Το αρχικό κτίσμα της μονής με το τετράπλευρο σχήμα, αποτελείτο από μια μικρή εσωτερική αυλή που γύρω της αναπτύσσονταν σε δύο ορόφους οι αποθήκες και τα κελιά, ενώ στην ανατολική πλευρά βρισκόταν ο καθολικός ναός του μοναστηρίου. Από τις πολεμίστρες, οι ιστορικοί συμπεραίνουν ότι – εκτός των άλλων – αποστολή της ήταν η άμυνα και η φύλαξη των μοναχών, αλλά και των χωριών της γύρω περιοχής από εχθρικές επιδρομές.
Στην διάρκεια της λειτουργίας του,
Επί Τουρκοκρατίας, απέκτησε σημαντική περιουσία. Εκτός από τις αφιερώσεις κτημάτων από Έλληνες κτηματίες για την αποφυγή καταπατήσεων από τους Τούρκους, η μονή άρχισε στα μέσα του 18ου αιώνα να αγοράζει γη, κατά εκατοντάδες στρέμματα από μικρούς καλλιεργητές και από Έλληνες και Τούρκους μεγαλοκτηματίες, κυρίως στη περιοχή του Αγίου Βασιλείου. Το 1787, αγόρασε από τον Νικολή της γνωστής οικογένειας Νοταρά από τα Τρίκαλα, 600 στρέμματα γης στην περιοχή Αζίζι (Αζιζλέρ). Εκεί έχτισε και μετόχι για την πιο αποτελεσματική διαχείριση και καλλιέργεια των κτημάτων. Επί πλέον το μοναστήρι είχε εκτάσεις στο Στεφάνι, το Μπερμπάτι, το Γυμνό, το Ανιφί, το Χαρβάτι (Μυκήνες) και αλλού. Στην καταγραφή περιουσιακών στοιχείων του 1828 – μετά την Επανάσταση – αναφέρονται συνολικά 1.450 στρέμματα γης, χωρίς να υπολογίζουμε την περιουσία της σε ακίνητα όπως σπίτια, νερόμυλοι κλπ.
Το μοναστήρι προσέφερε πολλές υπηρεσίες στην Ελληνική Επανάσταση. Σύμφωνα με έγγραφα που υπάρχουν, διατέθηκαν για τον αγώνα 5.000 γρόσια για πολεμοφόδια. Δυναμική υπήρξε και η υποστήριξη των στρατευμάτων του Νικηταρά στη μάχη κατά του Δράμαλη, το τριήμερο 26-28. Ιουλίου του 1822. Το στρατόπεδο του Νικηταρά, των Φλεσσαίων και άλλων οπλαρχηγών βρισκόταν στο Στεφάνι. Κατά την σύγκρουση ανάμεσα στον Νικηταρά και του Δράμαλη που έγινε στις 28.07.1822 στην τοποθεσία «Μεγαμνό», στο λόφο ανατολικά του μοναστηρίου, η μονή δέχτηκε οβίδα από κανονιά των Τούρκων. Η οβίδα αυτή σφηνώθηκε κάτω χαμηλά του καθολικού ναού και αποτέλεσε κειμήλιο της Επανάστασης στους αιώνες που ακολούθησαν.
Την συμμετοχή του στη καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη όμως, την πλήρωσε το μοναστήρι λίγους μήνες αργότερα, όταν, τον Αύγουστο του 1822, ο Τούρκος Διοικητής Μαχμούτ Πασάς επιτέθηκε κατ’ εντολή του Δράμαλη, καταστρέφοντας τμήμα του ναού του Αγίου Δημητρίου.
Ο ναός επισκευάστηκε το 1831.
Μετά την απελευθέρωση, η Μονή παραχώρησε βοσκότοπους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε ακτήμονες και ποιμένες. Το 1838 με βασιλικό διάταγμα, κηρύχθηκε μετόχι της Μονής Φανερωμένης Χιλιομοδίου, αλλά το 1843 η ανεξαρτησία της Μονής αποκαταστάθηκε. Στις αρχές του 20ου αιώνα, με την Μονή Στεφανίου συγχωνεύτηκαν η Μονή Καλών Νήσων (1915) και το 1919 οι Μονές Λεχόβου και Βράχου.
Την εποχή της Ιταλογερμανικής κατοχής το 1941-44, η μονή έζησε τραγικές ημέρες, με την απώλεια πολύτιμων κειμηλίων, ιερών βιβλίων, εγγράφων αλλά κυρίως την δολοφονία του ηγούμενου Θεοστήρικτου Ριζόγιαννη, τον Ιούνιο του 1944. Ακολουθούσε η παρακμή του μοναστηρίου.
Το 1952 παραχώρησε συνολικά 1093 στρέμματα γης σε ακτήμονες και μικρούς κτηνοτρόφους του Στεφανίου και του Αγίου Βασιλείου. Το 1963 μεταφέρθηκαν τα έγγραφα και ιερά κειμήλια στη Μονή Φανερωμένης Χιλιομοδίου για λόγους ασφαλείας.
Το 1973 ιδρύθηκε τελικά η ανεξάρτητη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Αγίου Δημητρίου.
Τρία είναι τα παρεκκλήσια της Μονής: Ο Άγιος Φανούριος, που χτίστηκε πρόσφατα δίπλα στο ανατολικό περίβολο του μοναστηρίου και τα δύο παρεκκλήσια της Αγίας Παρασκευής και των Εισοδίων της Θεοτόκου, που βρίσκονται εντός της Μονής και φυλάνε μεγάλο μέρος των εικόνων της παλιάς Μονής που χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου, αρχές 19ου αιώνα.
The post Μονή Στεφανίου Κορίνθου appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΣΥΡΙΖΑ για Γιάννη Ραγκούση μετά την αποκάλυψη των Παραπολιτικών - Η ανακοίνωση του κομματος
- «Πώς καταστράφηκε για πάντα η υγεία μου από έναν πονόδοντο που δεν αντιμετώπισα»
- Προσλήψεις στο Δημόσιο εν μέσω εκλογικής περιόδου - Τα νέα δεδομένα
- Στον «αέρα» τα ταξίδια με αεροπλάνο το Πάσχα σε ευρωπαϊκούς προορισμούς
- Ματθίλδη Μαγγίρα: «Άρχισε να ξεντύνεται και να αυτοϊκανοποιείται – Προσπάθησα να πηδήξω από το μπαλκόνι»
- Μεσολόγγι: “Ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων η κατάθεση στεφάνου του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση στον κήπο των Ηρώων”
- Τι είναι το κίμτσι που ακούτε στο Masterchef. Ποια τα οφέλη του για την υγεία
- Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά: Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων
- Εκλογές 2023 - Δημοσκόπηση GPO: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της Νέας Δημοκραστίας - Στις 4,8 μονάδες η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Ο Ανιγκό έστειλε «μήνυμα» σε όλους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma
- Μονή Στεφανίου Κορίνθου
- Αγρυπνία για την εορτή της Εγέρσεως του Λαζάρου στη Ν. Φιλαδέλφεια
- Οι «Λαζαρίνες» έψαλαν τα παραδοσιακά κάλαντα στον Μητροπολίτη Σερρών
- Λαρίσης Ιερώνυμος: Η Ανάσταση του Λαζάρου σημασιοδοτεί την απαρχή της πορείας προς την Ανάσταση
- Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στο Κοιμητήριο της Μεσσήνης
- Τελευταία Νέα dogma
- Μονή Στεφανίου Κορίνθου
- Λαρίσης Ιερώνυμος: Η Ανάσταση του Λαζάρου σημασιοδοτεί την απαρχή της πορείας προς την Ανάσταση
- Οι «Λαζαρίνες» έψαλαν τα παραδοσιακά κάλαντα στον Μητροπολίτη Σερρών
- Αγρυπνία για την εορτή της Εγέρσεως του Λαζάρου στη Ν. Φιλαδέλφεια
- Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στο Κοιμητήριο της Μεσσήνης
- Πάσχα στα Ιεροσόλυμα: Κανονικά οι εκδρομές από Ελλάδα, παρά τα προβλήματα
- Ο Σερρών Θεολόγος στο Άγιον Όρος (ΦΩΤΟ)
- Μεγάλη Εβδομάδα: τότε και τώρα
- Το Ευαγγέλιο της Κυριακής των Βαΐων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαθητής σε λύκειο των ΗΠΑ έριξε μπουνιά στον καθηγητή του επειδή δεν του έδινε πίσω το κινητό του
- Ζάκυνθος: Ανοιχτό προς τους επισκέπτες θέλει το Ναυάγιο η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
- Κουτσούμπας: Tο ΚΚΕ θα φτάσει ακόμα πιο ψηλά – Αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και ανατροπή της
- Διαξιφισμοί Μητσοτάκη–Τσίπρα: Το «debate» και τα διλήμματα της κάλπης
- Ράσμους Χόιλουντ: ο «κλώνος» του Χάαλαντ είναι εδώ
- Ζητείται προσοχή
- Ο υστερικός θεός της Ελλάδας
- Ενας Κορκονέας μάς έλειπε…
- Το σπίτι μας, η πόλη μας
- Μια κάλπη μαύρη τρύπα