Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς για τη νεανική απαισιοδοξία
Η ινδική απαισιοδοξία κυριεύει και κατακτά τις ψυχές εκείνων των νέων ανθρώπων που ζουν κάτω από την αίσθηση μιας παγκόσμιας θλίψης. Όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η αίσθηση, τόσο περισσότεροι άνθρωποι κυριαρχούνται απ’ αυτή. Όπως ο κλέφτης σιγά-σιγά ξεκινά να πιστεύει πως όλος ο κόσμος κλέβει, και όπως ο δίκαιος άνθρωπος νομίζει πως όλος ο κόσμος λέει την αλήθεια, έτσι και ο καταστραμμένος άνθρωπος νομίζει πως όλος ο κόσμος έχει καταστραφεί.
Στο ιερό βιβλίο των Ινδών είναι γραμμένο: Ο άνθρωπος που έχει θέληση, σκέψη και πίστη είναι σκλάβος. Όταν ο άνθρωπος απαλλαχτεί από τη θέληση,
Υπάρχει όμως θνητός που δεν έχει θέληση, σκέψη και πίστη; Και ποιoς θνητός ελευθερώθηκε από τα τρία και επέζησε; Κανείς. Ούτε ο ίδιος ο Βούδας, ο πιο σημαντικός δάσκαλος της ινδικής φιλοσοφίας. Ούτε αυτός μέχρι το τέλος της ζωής του δεν κατάφερε να ελευθερωθεί από τη θέληση, τη σκέψη και την πίστη.
Μέχρι τη στιγμή του θανάτου του επιθυμούσε, σκεφτόταν και πίστευε. Πίστευε σταθερά στην κατάσταση Νιρβάνα. Σκεφτόταν ασταμάτητα πως ο κόσμος είναι διάφανος, γεμάτος πόνο και πως υπάρχει μετεμψύχωση. Στο τέλος επιθυμούσε να απαλλαχθεί από την επιθυμία γι’ αυτόν τον κόσμο και επιθυμούσε να οδηγήσει και άλλους ανθρώπους στην ίδια αντίληψη.
Οι άνθρωποι κατάφερναν να υιοθετήσουν την αντίληψη που τους δίδασκε ο Βούδας, αλλά δεν κατάφερναν να απαρνηθούν τη θέληση, τη σκέψη και την πίστη τους. Μέσα από την επιθυμία τους να απαλλαχθούν από αυτά τα τρία, το μόνο που κατάφεραν είναι να αποδυναμώσουν αυτά που αποτελούν το περιεχόμενο της ζωής.
Ο Βούδας με την απαισιοδοξία του πέτυχε να μετατρέψει έναν μαχητικό και ζωηρό λαό, όπως οι Ινδοί πριν από αυτόν, σε αδύναμο παθητικό λαό τριακοσίων εκατομμυρίων που δεν κατάφερε να αντισταθεί σε ένα μη βουδιστικό στρατό πενήντα χιλιάδων ανθρώπων.
Η απαισιοδοξία των Ινδών μεταφέρθηκε στην Ευρώπη όπως και η αρρώστια της πανούκλας. Από αυτά τα δύο κακά που έδωσε η Ινδία στην Ευρώπη, δεν ξέρουμε ποιο είναι το χειρότερο. Η πανούκλα οργώνει το σώμα και η απαισιοδοξία οργώνει την ψυχή. Ο Χριστός είπε: «Μη φοβάστε εκείνο που σκοτώνει το σώμα, να φοβάστε αυτό που σκοτώνει την ψυχή».
Ο Σοπενχάουερ μεταφύτεψε την απαισιοδοξία των Ινδών στην Ευρώπη. Απέρριψε από τη διδασκαλία του Βούδα μόνο τη μετεμψύχωση, τη μεταπήδηση της ψυχής μετά τον θάνατο. Κράτησε όμως όλα τα βασικά στοιχεία της βουδιστικής διδασκαλίας. Και έγινε «δολοφόνος» πολλών ψυχών, ειδικά νεανικών.
Όταν διαβάζει κανείς τη βιογραφία του βεβαιώνεται ότι δεν ήταν στη ζωή του απαισιόδοξος. Πρόσεχε ιδιαίτερα τη ζωή του, ενώ έλεγε πως η ζωή δεν αξίζει τίποτε! Ήταν γεμάτος επιθυμίες και μάλιστα ιδιαίτερα πόθησε τη δόξα και τα χρήματα. Η προχωρημένη ηλικία του και η φιλοσοφία του δεν δάμασαν τις επιθυμίες του.
Όταν κανείς διαβάσει τα βιβλία του και τη βιογραφία του, θα πει: είτε ο Σοπενχάουερ ήταν ηθοποιός στη ζωή, είτε ήταν ηθοποιός στη φιλοσοφία του. Η ζωή του και η φιλοσοφία του δεν βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους, δεν αποδεικνύουν η μία την άλλη, αλλά διαψεύδουν η μία την άλλη.
Οι ιδρυτές μιας πίστης δεν λειτουργούν έτσι. Σ’ αυτούς η σκέψη είναι αντίγραφο της ζωής και η ζωή είναι αντίγραφο των σκέψεών τους. Οι ιδρυτές μιας πίστης έχουν ζωή που αποτελεί την πιο δυνατή απόδειξη της πίστης τους και της φιλοσοφίας τους.
Ο Χριστός δικαίωσε την πίστη Του με τη ζωή Του. Αυτός όχι μόνο μπόρεσε να υπομείνει τη ζωή Του, αλλά και να την αγαπήσει. Ο Χριστός δίδασκε πως πρέπει να θυσιάζει κανείς τη ζωή του λόγω αγάπης για τη ζωή. Ο Ίδιος θυσίασε τη ζωή Του. Ο Σοπενχάουερ δίδασκε πως πρέπει να απαρνηθούμε τη ζωή λόγω απέχθειας προς τη ζωή, όμως ο ίδιος δεν απαρνήθηκε τη ζωή.
Η αυτοθυσία είναι το συμπέρασμα της διδασκαλίας του Χριστού και γι’ αυτό τον λόγο και ο ίδιος και οι απόστολοί Του αυτοθυσιάστηκαν. Η αυτοκτονία είναι αποτέλεσμα της διδασκαλίας του Σοπενχάουερ. Ο Σοπενχάουερ όμως δεν αυτοκτόνησε.
Οι Βέδες και ο Σοπενχάουερ, προσωπικά δεν μου αφαίρεσαν το κουράγιο και την αισιοδοξία. Αντίθετα με ατσάλωσαν. Προσωπικά, στα έργα τους βρήκα όσα γενικά μπορεί να πει κανείς εναντίον της ζωής, και όλα αυτά δεν ήταν πολλά.
Από το βιβλίο: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Ομιλίες και μελέτη για τα σύμβολα και σημεία. Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη” 2014. Απόσπασμα από την “Ομιλία για την απαισιοδοξία”.
The post Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς για τη νεανική απαισιοδοξία appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι δύο τραγικοί αυτόχειρες της Στατιστικής Μηχανικής
- Θεσσαλονίκη: Χτυπήθηκε το «Βέλος» από τα λυσσασμένα κύματα - Σοβαρές ζημιές (ΦΩΤΟ + VIDEO)
- Τζίμα: Οι πρώτες αιματολογικές δεν ήταν καλές, έκανα σε 3 μήνες ότι εξετάσεις υπήρχαν
- Σημείο “μηδέν” για Αχτσιόγλου και ΣΥΡΙΖΑ - Τα νέα δεδομένα μετά την παρέμβαση Τσίπρα και ο ρόλος του Σακελλαρίδη
- Τεράστια κύματα χτυπούν το αντιτορπιλικό «Βέλος» που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
- Η αποκάλυψη του Κούγια για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου και η “δικαστική πλάνη”
- Γκάλοπ Marc για το «ΘΕΜΑ»: Δεν θέλουν τον Κασσελάκη ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ
- Επίδομα θέρμανσης: Οι πρώτες ημερομηνίες πληρωμών - Πώς θα λάβετε από 100 μέχρι και 1.000 ευρώ
- Αίγινα: Μάχη για να δέσει το πλοίο «Αχαιός» στο λιμάνι, έσπασε τζάμι από τα κύματα – Τι απαντά η εταιρία για την ταλαιπωρία των 330 επιβατών
- Τρομακτικό συμβάν στην Εύβοια: 25χρονος εναντίον 20χρονου με μαχαίρι - Του είπε «πού πας εσύ;» και του επιτέθηκε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma
- Τελευταία Νέα dogma
- Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς για τη νεανική απαισιοδοξία
- Σαν να μη μας φτάνει ο Θεός
- Μαρτυρίες της Αγίας Γραφής για την αθανασία της ψυχής
- Το ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ της Κυριακής Θ΄ Λουκά
- Τι θα γίνει με τους εκτός Εκκλησίας (;)
- Ο άγιος Ιάκωβος διηγείται δοκιμασίες του
- Πάπας Φραγκίσκος: Θα συναντηθεί με συγγενείς Ισραηλινών ομήρων και αντιπροσωπεία Παλαιστινίων
- Ολοκληρώθηκε το 6ο Σεμινάριο Παραδοσιακής Μουσικής στην Ερμούπολη
- Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ της Κυριακής Θ΄ Λουκά
- Πλήθος κόσμου στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος – Φωτο- Βίντεο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν μήνα οι Ισραηλινοί που θέλουν golden visa για καταφύγιο στην Ελλάδα
- Τρομακτικό συμβάν στην Εύβοια: 25χρονος εναντίον 20χρονου με μαχαίρι - Του είπε «πού πας εσύ;» και του επιτέθηκε
- Κακοκαιρία στην Αίγινα: Πολύωρη μάχη με τα κύματα και τους ανέμους για το πλοίο «Αχαιός»
- Περιστέρι – Λαύριο 89-87: Πήρε το θρίλερ και έφτασε τις τέσσερις συνεχόμενες νίκες η ομάδα του Σπανούλη
- Ισπανία: Θύελλα για τον νόμο αμνηστίας στην Καταλονίας [vid]
- Γάζα: Λουτρό αίματος στην Τζαμπαλίγια – Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών
- Κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη: Έπεσαν δέντρα από τους ανέμους- 150 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
- Αίγινα: Στον Πειραιά επέστρεψε το πλοίο που έδωσε «μάχη» με τα κύματα - Τι λέει η εταιρεία
- ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στην ψηφιακή εφαρμογή της Φορολογικής Ενημερότητας
- Ελένη Ράντου για τη μητέρα της: «Πήγα σε ψυχίατρο για βοήθεια γιατί ένιωθα να τρελαίνομαι»