Ο Προφήτης Ιωνάς και το «σημείο» του Σταυρού
Όμως ο Ιωνάς αντί να εκτελέσει άμεσα την εντολή του Θεού και να κηρύξει στους Νινευίτες, μετέβη στην Ιόππη και επιβιβάστηκε σε πλοίο για να διαφύγει στη Θαρσίς. Τότε ο Θεός διέταξε τη θάλασσα να σηκώσει τρικυμία και οι επιβαίνοντες στο πλοίο έριξαν τον Ιωνά στη θάλασσα, όπου και τον κατάπιε ένα κήτος (Ιων. 1,3-2,1).
Η παραμονή του Ιωνά μέσα στην κοιλιά του κήτους επί τρεις ημέρες και η εξέμεσή του στη στεριά αποτελούν, σε ολόκληρη την Παλαιά Διαθήκη, τον κατ΄ εξοχήν τύπο της τριημέρου Ταφής και της Αναστάσεως του Χριστού.
Μάλιστα ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός
Όμως στο κείμενο της προφητείας του Ιωνά δεν γίνεται λόγος για τη στάση του σώματος του προφήτη μέσα στην κοιλία του κήτους. Εντούτοις η υμνολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που διασώζει την εκκλησιαστική παράδοση, παρουσιάζει τον προφήτη Ιωνά, τη στιγμή που βρισκόταν στα σπλάχνα του κήτους, να απλώνει τα χέρια του και να σχηματίζει το σημείο του Σταυρού και γι΄αυτό το λόγο ψάλλει: «Τὸν τύπον τοῦ θεῖου Σταυροῦ Ἰωνᾶς, ἐν κοιλίᾳ τοῦ κήτους, τεταμέναις παλάμαις προδιεχάραξε» (Καταβασία στ’ ωδής όρθρου Κυριακής της Σταυρο-προσκυνήσεως).
Το σημείο του σταυρού, που προτυπώνεται σε «κλειστό» χώρο, δηλ. στην κοιλιά του κήτους, ήταν αυτό που έσωσε τον Ιωνά και μετά από τρις ημέρες βγήκε σώος στη στεριά γεγονός, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της Παλαιάς Διαθήκης όσον αφορά την παραβίαση των φυσικών φαινομένων κατόπιν της θείας επέμβασησης. Το παράδοξο και θαυμαστό στην παραμονή του Ιωνά επί τρία μερόνυχτα στην κοιλιά του κήτους είναι ότι αφενός δεν προκλήθηκε ο θάνατός του από την έλλειψη του αέρα αφετέρου διασώθηκε και βγήκε στη στεριά ακέραιος.
Η Εκκλησία καθόρισε να εορτάζεται η μνήμη του προφήτη Ιωνά την 21η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία αποδίδεται η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου σταυρού αποτελεί ανάμνηση του Πάθους και της Σταύρωσης του Κυρίου, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ούτε εντός των τειχών της Ιερουσαλήμ, αλλά ούτε και σε κλειστό χώρο, ούτως ώστε να οικειοποιηθούν οι Ιουδαίοι το κοσμοσωτήριο αυτό γεγονός, αλλά έλαβε χώρα εκτός των τειχών της πόλης σε χώρο ανοικτό (Ματθ. 27,32-33˙ Λκ. 23,26) ώστε να αγιαστεί ολόκληρη η φύση και τούτο καθίσταται εμφανές από τα τέσσερα άκρα που καταλήγει ο σταυρός, τα οποία αντιστοιχούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Η Σταύρωση του Χριστού αποτελεί προάγγελο της Αναστάσεως, διότι μετά την Ανάσταση και κατόπιν την Πεντηκοστή και επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ξεκινά η έναρξη του αποστολικού κηρύγματος και η πορεία του ευαγγελικού λόγου προς τα έθνη.
Με την προτύπωση του σημείου του σταυρού και του σημείου του σταυρωθέντος Κυρίου από τη στάση του σώματος του Ιωνά μέσα στην κοιλιά του κήτους και κατόπιν η αποστολή του προφήτου στα έθνη, ίσως μας δίνεται η δυνατότητα να ισχυριστούμε ότι στο κείμενο της προφητείας του Ιωνά, εκτός από την προτύπωση της τριημέρου Ταφής, της Αναστάσεως του Χριστού και του σημείου του Τιμίου Σταυρού, προτυπώνεται και το ιεραποστολικό κήρυγμα αφού ο Ιωνάς αποστέλλεται από το Θεό σε ξένη γη και όχι σε ισραηλιτικό έδαφος, ειδικά σε μια εποχή όπου το βόρειο βασίλειο έχει καταστραφεί από τους Ασσυρίους και ο Ιωνάς «αναγκάζεται» να κηρύξει στους εχθρούς του λαού του, αλλά και το γεγονός οτι κατά την εποχή που κήρυξε ο Ιωνάς δεν είχε συντελεστεί ακόμα το γεγονός της σαρκώσεως του Λόγου, διότι Αυτός ήταν ακόμα προφητευόμενος. Η δε πορεία του προφήτη ακόμα και στη θάλασσα για να φύγει μακριά αποδεικνύει την επέμβαση του Θεού σε ολόκληρη την κτίση.
Έτσι και ο Ιωνάς αφού πρώτα αρνήθηκε να κηρήξει το λόγο του Θεού στη Νινευή, έφυγε για την Θαρσίς (Ιων. 1,3), τον κατάπιε το κήτος (Ιων. 2,1) και τελικά τον εξέμεσε στη στεριά σώο και ασφαλή (Ιων. 2,11) έλαβε εκ νέου εντολή από το Θεό να κηρύξει στη Νινευή (Ιων. 3,1-2) και εν τέλει η κάτοικοι της Νινευή, αφού μετανόησαν, σώθηκαν (Ιων. 3,3-10).
Η διδασκαλία του προφήτη είναι θεοκεντρική. Για τον Ιωνά ο Θεός είναι το παν. Από Αυτόν προέρχονται, κατευθύνονται και καταλήγουν τα πάντα. Ο Ιωνάς θεωρεί το Θεό ως αποκλειστικό και εθνικό Θεό των Ιουδαίων που ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για το λαό του, γεγονός που τον αναγκάζει να παρακούσει τη θεία εντολή. Όμως ο Θεός δεν είναι εθνικός αλλά παγκόσμιος που μεριμνά και φροντίζει για ανεξαιρέτως για όλα τα έθνη και γι αυτό το λόγο καλεί τον Ιωνά να κηρύξει προς αυτά διότι τα έθνη δεν είναι ούτε εχθροί του ιουδαϊκού λαού αλλά ούτε και εχθροί του Θεού, αλλά αντίθετα είναι «πλανεμένα» τέκνα και δημιουργήματα του Θεού, τα οποία χρήζουν άμεσης μετανοίας, σωτηρίας και επιστροφής προς το Δημιουργό τους.
Διαβάστε επίσης: Γιατί κάνουμε το σταυρό μας με το δεξί μας χέρι
The post Ο Προφήτης Ιωνάς και το «σημείο» του Σταυρού appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο: Σήκωσαν όπλα οι Τούρκοι – «Έπεσε ξύλο» από τα ελληνικά μαχητικά
- ΔΕΘ: Οι gamers έκαναν “γυαλιά καρφιά” PC – Ντροπή σε εταιρίες χορηγούς
- Τρίτη δόση εμβολίου: Πόσους μήνες μετά την δεύτερη δόση θα χορηγείται
- Νίκος Βέρτης: Έχασα την ξαδέρφη μου από κορονοϊό, νεότατη και χωρίς υποκείμενο νόσημα
- Γλυκά Νερά: Τη σκότωσε δίπλα από τη φωτογραφία του γάμου – Εικόνες από τη μεζονέτα
- Γιώργος Λιάγκας: Τι είπε για τον Κωνσταντίνο Αργυρό στο The Voice – «Θα αισθανόμουν άβολα αν ήμουν ο Ρουβάς»
- Πώς κάνουμε την ομελέτα μας αφράτη;
- Φώτης Σεργουλόπουλος: Δεν το βουλώνουν, εκτίθονται από μόνοι τους και ξέρουμε ποιοι είναι
- Τζανάκης σε ΣΚΑΪ: Γιατί τα τεστ αντισωμάτων δε δείχνουν την πραγματική ανοσία
- Συντάξεις: Πακέτο αναδρομικών έως 5.112 ευρώ για 100.000 νέους συνταξιούχους [πίνακες]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma

- Τελευταία Νέα dogma
- Ο Προφήτης Ιωνάς και το «σημείο» του Σταυρού
- Τα μυστικά για να τρέφεσαι σαν αγιορείτης μοναχός
- Σήμερα 21 Σεπτεμβρίου εορτάζει ο Προφήτης Ιωνάς
- Στις 21 Σεπτεμβρίου τιμάται ο Άγιος Κοδράτος
- Σαν σήμερα 21 Σεπτεμβρίου: Όλες οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα
- Λαρίσης Ιερώνυμος: Μου είπαν ότι αν εμβολιαστώ, στον 3ο Παγκόσμιο τα έξυπνα όπλα θα με σκοτώσουν πρώτο
- Αγειορίτικος ροφός με τέλεια σάλτσα από τον Μοναχο Επιφάνιο
- Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής στη Νέα Ιωνία
- Φθιώτιδος Συμεών: «Πραγματική ελευθερία είναι να πάψει να ζει μέσα μας το εγώ και να ζει ο Χριστός» – Βίντεο
- Μνήμη Αγίων της Μικράς Ασίας στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καθηγητής νευρολογίας για την έγκριση φαρμάκου για τη νόσο Αλτσχάιμερ
- Αρχίζει η χορήγηση τρίτης δόση στους άνω των 86 στα walk in
- GNTM 4: Για αυτή την παίκτρια ο Γιώργος Καράβας διέκοψε την οντισιόν -«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πλάσμα» [βίντεο]
- Λαθρεμπόριο ποτών: Χονδρική πώληση σε τουριστικές περιοχές
- Βγήκαν τα μαχαίρια – Άγριος καβγάς Μαλέσκου-Μουτσινά για τα μάτια της Μπελούτσι
- Νεαρός προσπάθησε να γίνει Ποπάι αλλά… δεν πήγε πολύ καλά αυτό
- Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν πως είναι σε θέση να καταστείλουν τη δράση του ISIS
- Ξεκινά και επίσημα την Τετάρτη το φθινόπωρο