Ο ρόλος της πίστης στην Επανάσταση του 1821
Αν διαβάσουμε τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 1821 κι αν μελετήσουμε τα υλικά κατάλοιπα της δράσης τους, τις φορεσιές, τα φυλακτά, τα όπλα και τα εξαρτήματά τους, ακόμη κι αν μελετήσουμε την σωζόμενη αλληλογραφία και τα έγγραφά τους, θα δούμε ότι το στοιχείο της πίστης πρωταγωνιστούσε πάντοτε στις σκέψεις και της εκδηλώσεις τους.
Αν διαβάσουμε τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 1821 κι αν μελετήσουμε τα υλικά κατάλοιπα της δράσης τους, τις φορεσιές, τα φυλακτά, τα όπλα και τα εξαρτήματά τους, ακόμη κι αν μελετήσουμε την σωζόμενη αλληλογραφία
Το γεγονός ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ξεσήκωνε και εμψύχωνε τους Έλληνες της εποχής του λέγοντας ότι ο Θεός είχε εγγυηθεί την απελευθέρωση της πατρίδας του, δεν απηχεί μόνο τη δική του βαθιά πίστη, αλλά εξεικονίζει το ανάλογο φρόνημα και του λαού, που πειθόταν από το επιχείρημα αυτό. Και το ότι οι Σάμιοι απέδωσαν την απόκρουση του οθωμανικού στόλου από το νησί τους και τη διάσωσή τους, τον Αύγουστο του 1824, σε θαυματουργική παρέμβαση του Σωτήρος Χριστού, με το εμβληματικό «Χριστός Σάμον έσωσε τη 6η Αυγούστου 1821», ασφαλώς απεικονίζει την ουσιαστική και στερεή πίστη τους στη θεία βοήθεια που επισκίαζε και ευλογούσε τον αγώνα τους.
Οι αγωνιστές του 1821 ήταν απλοί και καθημερινοί άνθρωποι του μόχθου, που είχαν ανατραφεί με τα νάματα της Ορθοδοξίας, και είχαν αναπτύξει το κοινωνικό τους κριτήριο και αισθητήριο μέσα στις ενορίες τους. Σε όλη τη διάρκεια της Επανάστασης ο ελληνικός λαός συνέχισε να τελεί τις κάθε είδους λαϊκές θρησκευτικές τελετουργίες, ιδίως όσες σχετίζονταν με τις εορτές του ετήσιου εορτολογικού κύκλου. Οι εορτές ενοριών και μονών, αλλά και οι μεγάλες εορτές των αγίων ή των κύκλων του Δωδεκαημέρου και του Πάσχα, συνέχισαν να τιμώνται στα επαναστατικά χρόνια, μαζί με τα πανηγύρια, που συνδύαζαν το θρησκευτικό γεγονός με την ψυχαγωγία και την ανάπλαση των κοινωνικών, συγγενικών και οικογενειακών δομών. Από τα απομνημονεύματα των αγωνιστών πληροφορούμαστε για πολλές τέτοιες πανηγύρεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις γιορτές πολεμιστών-αγίων, όπως οι άγιοι Γεώργιος, Δημήτριος και οι Αρχάγγελοι στην Πελοπόννησο και στην Στερεά Ελλάδα.
Τα πανηγύρια συνέχισαν και μετά την κήρυξη της Επανάστασης να είναι αφορμές κοινωνικής συνύπαρξης και επαφής, αλλά και διασκέδασης. Άλλωστε και τα γλέντια των στρατοπέδων, που τόσο ζωντανά περιγράφονται από πολλούς απομνημονευματογράφους της εποχής, στα γλέντια των θρησκευτικών πανηγυριών είχαν την απαρχή τους, με το κοινό φαγητό και τους απαραίτητους χορούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρόμοιες ήταν οι πολιτισμικές συνιστώσες και στους υπόλοιπους υπόδουλους στην οθωμανική αυτοκρατορία ορθόδοξους χριστιανικούς λαούς των Βαλκανίων, δεδομένου του ρόλου που η θρησκεία πάντοτε παίζει στη διαμόρφωση των γενικών συνιστωσών, αλλά και των επιμέρους εκδηλώσεων, στις παραδοσιακές κοινωνίες. Πρόκειται για ένα κοινό βαλκανικό υπόβαθρο νοοτροπιών, αντιλήψεων, πίστεων και αξιών, από το οποίο αναδύθηκαν και τα ανάλογα επαναστατικά κινήματα, που μέσα στον 19ο αιώνα ξέσπασαν στην περιοχή.
Όλα αυτά επισημαίνουν μία βασική πραγματικότητα: αν δούμε την Επανάσταση του 1821 ξεκομμένη από τον παράγοντα της πίστης των αγωνιστών, παραλείπουμε έναν βασικό τομέα της μελέτης της, και δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τους σκοπούς, τους στόχους και τον εσώτερο χαρακτήρα της. Κι αυτό επειδή παραθεωρούμε έναν από τους βασικούς παράγοντες που προσδιόρισαν τόσο τις αποφάσεις και τις πράξεις, όσο και την εν γένει επαναστατική συμπεριφορά και δράση των πρωταγωνιστών της, αυτόν της πίστης, της εμπιστοσύνης στο θεϊκό θέλημα και της απόφασης να αγωνιστούν για να μπορούν ελεύθεροι να βιώνουν και να εκδηλώνουν το θρησκευτικό και το εθνικό τους φρόνημα. Αυτά τα δυο στη σκέψη τους ήταν από την αρχή και παρέμειναν ως το τέλος ενιαία και αδιαίρετα.
Για τον λόγο αυτό σημαντικό είναι στις εκδηλώσεις του επετειακού έτους 2021 που άγουμε ήδη να μην υπερισχύσει η προσπάθεια να επιβάλουμε εμείς τα δικά μας ιδεολογικά σχήματα επί των γεγονότων και των προσώπων, αλλά να δούμε και να ερμηνεύσουμε την Επανάσταση εντός του πλαισίου που πράγματι τη δημιούργησε και την εξέθρεψε, ερμηνεύοντας τα πράγματα κατά την βούληση των πρωταγωνιστών της, και όχι κατά το δικό μας δοκούν. Και βέβαια, πρώτη και κορυφαία ανάμεσα στις συνισταμένες αυτές είναι η ορθόδοξη πίστη των πρωταγωνιστών του 1821, όπως την διαπιστώνουμε μέσα από τα κείμενα, τα κατάλοιπα και τις κάθε είδους εκφράσεις τους.
Αν την παραγνωρίσουμε, απλώς θα έχουμε διαπράξει μία εν τέλει ατελέσφορη ιστορική νοθεία, οικοδομώντας ερμηνευτικά σχήματα που ίσως να τύχουν κάποιας θεωρητικής παραδοχής, αλλά τελικά θα καταρρεύσουν, ακριβώς επειδή δεν θα βασίζονται στα γεγονότα και τις πηγές.
The post Ο ρόλος της πίστης στην Επανάσταση του 1821 appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η τολμηρή φωτογραφία που δημοσίευσε παρουσιάστρια της ΕΡΤ
- Διαρροή εγγράφου της ΕΕ: Προετοιμαστείτε για «σοκ εφοδιασμού» φυσικού αερίου
- «Χειρόφρενο» τραβούν τα ταξί: Ζητούν μέτρα για την οικονομική κρίση του κλάδου
- Τέλος οι αιτήσεις για επίδομα βενζίνης - Κατέρρευσε το δεύτερο Fuel Pass
- Σία Κοσιώνη: Γιόρτασε τα γενέθλιά της και αποκάλυψε την ηλικία της
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Αναζητούσε κεταμίνη στη “μαύρη αγορά”; Η μαρτυρία χρήστη – «Πιστεύω ότι ήταν αυτή»
- Στη Θεσσαλονίκη γευμάτισε η παγκόσμια ηγεσία της Pfizer
- Ελληνοτουρκικά - Yeni Safak: «Ο Μητσοτάκης έδειξε στον Μπάιντεν τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας»
- Ένα από τα ιστορικότερα κτίρια του μαγευτικού τοπίου της Μονεμβασιάς
- Άννα Μπεζάν: Όταν έμαθα σε μία τόσο σύντομη σχέση ότι είμαι έγκυος φρίκαρα - Με έπιασε κρίση πανικού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma
- Αγρυπνία για την εορτή της Μεσοπεντηκοστής στη Λέρο
- Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Εσπερινή Θεία Λειτουργία για την εορτή της Μεσοπεντηκοστής
- Ο Βόλος υποδέχθηκε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γαυριώτισσας
- Ο ρόλος της πίστης στην Επανάσταση του 1821
- Στη Βουλγαρία τα λείψανα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου
- Η Κυριακή του Παραλύτου στη Μητρόπολη Ιερισσού
- Η Μητρόπολη Φθιώτιδος προσεύχεται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των παιδιών
- Τελευταία Νέα dogma
- Ο ρόλος της πίστης στην Επανάσταση του 1821
- Αγρυπνία για την εορτή της Μεσοπεντηκοστής στη Λέρο
- Η Κυριακή του Παραλύτου στη Μητρόπολη Ιερισσού
- Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Εσπερινή Θεία Λειτουργία για την εορτή της Μεσοπεντηκοστής
- Η Μητρόπολη Φθιώτιδος προσεύχεται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των παιδιών
- Ο Βόλος υποδέχθηκε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γαυριώτισσας
- Στη Βουλγαρία τα λείψανα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου
- Η Μόσχα συκοφαντεί το Φανάρι για απέλαση ρώσων μοναχών!
- Αγία Σοφία: Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις – Μαθητές απήγγειλαν το Κοράνι! – Βίντεο
- Οικ. Πατριάρχης: Στη Δράμα τέλος Μάϊου – Θα τελέσει τρισάγιο για τον Μακαριστό Παύλο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αλεξανδρούπολη-Τραγική διαπίστωση: «Το μηχάνημα στον κάδο αναγνώρισε τον 37χρονο ως όγκο απορριμμάτων»
- Survivor: Αυτό είναι το πρόβλημα υγείας που ανάγκασε τη Ναυσικά να αποχωρήσει
- Η Παναχαϊκή ανεβάζει στροφές για Ηλιούπολη, διπλή κατασκοπεία την 2η «στροφή»
- H Σουηδία υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ
- Έρχονται ανακοινώσεις για τις μάσκες – Πού θα είναι υποχρεωτικές το καλοκαίρι
- Πέτρος Δραγουμάνος: Πώς σχολιάσει τη συμμετοχή του στο Chart Show με τη Δέσποινα Βανδή
- Φλώρινα: Βίντεο ντοκουμέντο με σκυλιά να κυνηγούν μια αρκούδα σε κατοικημένη περιοχή της πόλης
- Ρωσικό αέριο: Νέες οδηγίες της Κομισιόν στις εταιρείες για να πληρώνουν νόμιμα
- Δημοσκόπηση Opinion Poll 2022: Παραμένει “αγκάθι” η ακρίβεια
- Νέες απάτες μέσω υπολογιστή στην Πάτρα - Έγιναν "καπνός" 55.000 ευρώ