Οι διωγμοί των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως, μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης

13:35 29/5/2024 - Πηγή: dogma

Μέρος Δ´

 

Είναι κοινή η διαπίστωση των ερευνητών ότι η αντίδραση όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων, έναντι των Τουρκικών παράτυπων και αυθαίρετων απελάσεων και διωγμών των Ελλήνων της ΚΠόλεως, της Ίμβρου και της Τενέδου, υπήρξε συγκρατημένη και μετριοπαθής.

Άλλωστε οι παραβιάσεις αυτές εκ μέρους των Τούρκων έγιναν με την ανοχή των Κρατών, που συνυπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάννης, συμπεριλαμβανομένων των διαδοχικών, τον 20ό αι., Κυβερνήσεων της Ελλάδας.

Δεν

θα σχολιάσουμε εδώ τις συνθήκες και τα ενδεχόμενα, σε περίπτωση δυναμικών αντιδράσεων, προβλήματα, τα οποία προφανώς υπαγόρευσαν στις Ελληνικές Κυβερνήσεις αυτή τη μετριοπαθή στάση.

Θα ολοκληρώσουμε την αναφορά μας με ορισμένες δίκαιες –και ταυτισμένες με τα ανθρώπινα δικαιώματα–, γενναίες δράσεις της “Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών” (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.), οι οποίες συνεχίζονται αδιάκοπα από το 2006 έως σήμερα, υπό την Προεδρία, για 6η φορά, του Ιδρυτού της Ομοσπονδίας Καθηγητού κ. Νικολάου Ουζούνογλου.

Με βασικό γνώμονα την Αλληλεγγύη, η ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. τα πρώτα 10 χρόνια της λειτουργίας της (2006-2016), εκτός από τις ουσιαστικές δράσεις της στον τομέα της αποκαταστάσεως των παντός είδους παρατυπιών, τις οποίες υπέστη κυρίως η ομογένεια της ΚΠόλεως, συνέταξε και εφάρμοσε “Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης” προς τους αναξιοπαθούντες ΚΠολίτες στον Ελλαδικό κυρίως χώρο.

Στην Ελλάδα ακόμα με το 2ο Μνημόνιο έγινε διακοπή των βοηθημάτων από τον ΟΓΑ σε περίπου 500 ΚΠολίτες (άτομα και οικογένειες). Βάσει του Προγράμματος της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ., με κύριο οργανωτή τον αείμνηστο Μηνά Τσιτσάκο, σήμερα υποστηρίζονται πάνω από 200 ΚΠολίτες. Επίσης, το ανεξάρτητο “Κοσμέτειο Ίδρυμα” διέθεσε για τους πρόσφυγες στο Ηράκλειο Αττικής πολυκατοικία με 34 διαμερίσματα.

Εκτός πολλών άλλων χορηγιών η ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. υποστηρίζεται από τα Ιδρύματα Σταύρου Νιάρχου, ΤΙΜΑ, “Όλοι μαζί μπορούμε” και το “Ίδρυμα της Τραπέζης Τροφίμων”.

Συνεχής είναι η συμπαράσταση της Ομοσπονδίας σε μικρές αλλά και σοβαρές ανάγκες των συμπολιτών της, όπως και άλλων Ελλήνων προσφύγων Ίμβρου, Τενέδου, Β. Ηπείρου. Συμπαράσταση σε τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικές φροντίδες, καθώς και επιστημονικές συμβουλές για νομικά και δικαστικά θέματα διεκδικήσεων περιουσιών και παλιννοστήσεως στην Πόλη, προκειμένου να ισχυροποιηθεί εκεί το Ελληνικό στοιχείο.

Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι, παρ᾽ όλες τις διώξεις, λειτουργεί σήμερα στην Πόλη μικρός αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων, όπως και Έλληνες από τον Ελλαδικό χώρο, που προσφέρουν την πολύτιμη παρουσία τους σε Τούρκικες επιχειρήσεις.

Ένα από τα σημαίνοντα στηρίγματα της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. –εκτός από την άρρηκτη ενότητα των όπου γης ΚΠολιτών και τη στενή συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο–, είναι και η φροντίδα για τη βαθειά γνώση της ιστορίας και από τους Τούρκους. Δηλαδή η ενημέρωση της κοινής γνώμης της Τουρκίας για την εξαιρετικής σημασίας συμβολή των Ελληνικής καταγωγής υπηκόων της χώρας τους, κατά την πριν και μετά το 1923 περίοδο, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας τους, ως πηγής προόδου για το κοινό καλό.

Γενικότερα το πνεύμα της λειτουργίας της Οικουμενικής αυτής Ομοσπονδίας δεν είναι πνεύμα εχθρικών διαθέσεων, επιθέσεων και κατακρίσεων.

Αντίθετα είναι ένα πνεύμα καθαρά χριστιανικό, μέσα από την αναζήτηση της αλήθειας, τον σεβασμό προς την ανθρώπινη προσωπικότητα, την αλληλεγγύη, τον αντιφυλετισμό, την υπομονή, την κατίσχυση των Διεθνών θεσμών, όπως και τον σεβασμό προς τους εκπροσώπους των γήινων εξουσιών, κατά το θείο θέλημα.

Στα πλαίσια αυτά η ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. απευθύνεται, στην Ελλάδα, προς την Προεδρία της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και βέβαια προς το Γεν. Προξενείο ΚΠολιτών.

Επίσης διατηρεί επαφές με τα Υπουργεία: Παιδείας, Δικαιωμάτων του Πολίτη, Εσωτερικών, Οικονομίας, όπως και με την Ειδική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ομογενών και το συναφές Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Τέλος απευθύνει προτάσεις προς την Βουλή των Ελλήνων, για τον καθορισμό Βουλευτών, οι οποίοι καλούνται να συνδράμουν στην επίλυση των νομικών και οικονομικών προβλημάτων των εν Ελλάδι ΚΠολιτών. Από τη Βουλή ζητάει επίσης η ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. την ενημέρωση των Κοινοβουλίων άλλων Χωρών, αναφορικά με τα Δικαιώματα του Ελληνισμού της Πόλης, που απορρέουν από τις Διεθνείς Συμβάσεις και γενικότερα από τις Αρχές Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Άλλωστε ζητάει από τη Βουλή να φροντίσει να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό νομικό σύστημα το Ψήφισμα 60/147 του Ο.Η.Ε. “Περί της προστασίας των μειονοτήτων”, που, όπως αναφέραμε παραπάνω, νομίζει κανείς ότι αναφέρεται ειδικά στους Έλληνες της ΚΠόλεως.

Είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι, από όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, αποδέχονται κυρίως τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε.

Το πλήθος των πεπραγμάτων της “Οικουμενικής Ομοσπονδίας ΚΠολιτών” θα μπορούσε να καταγραφεί σε ένα πολυσέλιδο τόμο.

Από τον πολυδιάστατο αυτό θησαυρό επιλέγουμε να αναφερθούμε και σε θέματα Παιδείας.

Αποτελούσε και αποτελεί Στρατηγική Επιλογή της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. η πολύπλευρη υποστήριξη της Ομογενειακής Παιδείας, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί τον βασικό παράγοντα της επιβίωσης και αναζωογόνησης της Ρωμηοσύνης της Πόλης:

– Διατηρείται η συνεχής συνεργασία με τα Σχολεία της Ομογένειας.

– Μόνιμη η επικοινωνία με τα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Τουρκίας.

– Συγκρότηση “Ομογενειακού Συμβουλίου Παιδείας” στην Πόλη.

– Μέριμνα για την εκτύπωση και παράδοση διδακτικών βιβλίων για τα σχολεία της Ομογένειας βάσει του Ελληνο-Τουρκικού Πρωτοκόλλου (1968). Παραδόθηκαν διδακτικά βιβλία για τα δημοτικά σχολεία της Ομογένειας το 2010, πρώτη φορά μετά από το 1985.

– Υποτροφίες για 6 χρόνια 50 μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων των Λυκείων της Ομογένειας για την προετοιμασία τους στις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ Τουρκίας.

– Αποστολή ειδικών επιστημόνων σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης.

– Υποστήριξη της προσχολικής εκπαίδευσης.

– Τον Μάιο και Ιούνιο του 2023 εστάλησαν επιστολές προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη με πρόταση για την ανέγερση αντισεισμικού κτηρίου 250-300 μαθητών σε περιοχή του Βορείου Βοσπόρου για τα τρία σχολεία μας, «εν όψει του υπαρκτού σοβαρού σεισμικού κινδύνου». Επίσης προτείνεται η ταχεία συντήρηση ενός υπάρχοντος βακουφικού ή σχολικού κτηρίου στην ίδια περιοχή προς στέγαση των τριών σχολείων μας.

Στα ευρύτατα “Προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης” για τους εν Ελλάδι ΚΠολίτες, συμπεριλαμβάνεται, από το 2015, πρόγραμμα υποστήριξης “Γνωριμίας με την Πόλη της Νέας Γενιάς”, δηλαδή των τέκνων των εκπατρισμένων από την ΚΠολη, Ίμβρο και Τένεδο.

Πρόγραμμα ΕΛΠΙΣ. Η ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. πραγματώνει τον μόνιμο δεσμό της με τη νέα γενιά απογόνων των εν Ελλάδι ΚΠολιτών, όπως και με όσους ενδιαφέρονται έμπρακτα για τον Ελληνικό Πολιτισμό της Πόλης. Υποστηρίζει την παλιννόστηση νέων στην Πόλη μέσα από Προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης μαθητών/τριών και φοιτητών/τριών.

Από το 2015 η ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. ξεκίνησε δράσεις με επισκέψεις των νέων στην Πόλη και τα περίχωρά της, με παρακολούθηση σεμιναρίων για την ανάληψη επιχειρηματικών δράσεων και την ταχύρρυθμη εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας, χωρίς τη δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Ακόμα το Πρόγραμμα ΕΛΠΙΣ υποστηρίζει νέους και νέες που ξεκινούν την καριέρα τους και παρέχει εθελοντικές υπηρεσίες σε άτομα άνω των 30 ετών για δράσεις της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. Άλλωστε με έξοδα της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. μπορούν, όσοι το επιθυμούν, να αποκτήσουν την τούρκικη ιθαγένεια.

Σε επιμορφωτικές δράσεις (με Διαδικτυακά μαθήματα), εκμάθησης της Τουρκικής γλώσσας και σεμινάρια Σύγχρονης Ιστορίας της Τουρκίας, προστίθεται ομάδα 10 μεταφραστών, που μεταφράζει, μετά από 100 χρόνια, τα Πρακτικά των Συνδιασκέψεων της Λωζάννης.

Εδώ ολοκληρώνουμε τη σύντομη αναφορά μας στις εθνωφελείς και κοινωφελείς δράσεις της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ., γνωρίζοντας ότι τα πολυσχιδή πεπραγμένα και οι μελλοντικοί στόχοι της θα μπορούσαν να εκτεθούν σε ένα πολυσέλιδο Τόμο.

Πρόκειται για μία ιστορική οργάνωση, η οποία αποτελεί λαμπρό παράδειγμα εθνικής συνειδήσεως, ιστορικής αλήθειας και επιμονής στις πανανθρώπινες αξίες του Ρωμαίικου Πολιτισμού. Μπορεί η Τουρκία να αρνείται ή να αναβάλλει τη λύση πολλών από τα ρωμαίικα αιτήματα. Όμως είναι πολύ σημαντική η δια της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. συνεχής παρουσίαση των δικαίων αυτών αιτημάτων, τα οποία διατηρούν ζωντανή την αλήθεια του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού, στον οποίο οι Τούρκοι οφείλουν πολλά από τα πολιτιστικά τους στοιχεία. Άλλωστε πολλών Τούρκων η καταγωγή έχει ελληνικές τις ρίζες της.

Σήμερα υπάρχουν Τούρκοι κρυπτοχριστιανοί, και είναι συχνή η προσέγγισή τους στα ορθόδοξα αγιάσματα.

Τιμώντας τον επί 18 έτη Πρόεδρο της “Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών” Καθηγητή κ. Νικόλαο Ουζούνογλου, θα κλείσουμε με δικά του λόγια: «Η διάσωση και συνέχιση του ρωμαίικου οικουμενικού πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για όλο τον Ελληνισμό, καθώς η ακτινοβολία του είναι παγκόσμια και πολύπλευρη. Το καθήκον αυτό πέφτει σε πρώτο βαθμό στους συλλογικούς φορείς των Κωνσταντινουπολιτών εντός και εκτός της Πόλης».

Γένοιτο!

The post Οι διωγμοί των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως, μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλήνων, Κωνσταντινουπόλεως, Συνθήκη, Λωζάννης,ellinon, konstantinoupoleos, synthiki, lozannis