Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα αντίποινα του Πούτιν και η άγνωστη επόμενη ημέρα

21:23 11/10/2022 - Πηγή: dogma

Με καταιγιστικές πυραυλικές επιθέσεις από ξηρά, θάλασσα και αέρα εναντίον του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων απάντησε η Μόσχα στο σαμποτάζ του περασμένου Σαββάτου κατά της υψηλής στρατηγικής και συμβολικής σημασίας γέφυρας του Κερτς, που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ύστερα από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ρητά ότι οι χθεσινές ρωσικές επιθέσεις είχαν τον χαρακτήρα τιμωρίας της Ουκρανίας για την «τρομοκρατική», όπως τη χαρακτήρισε,

ενέργεια του Σαββάτου.

«Το καθεστώς του Κιέβου, με τις πράξεις του, τοποθετήθηκε στο επίπεδο διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, των απεχθέστερων του είδους. Ηταν αδύνατο να αφήσουμε μια τέτοια πράξη αναπάντητη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Σε άλλο σημείο του διαγγέλματος, προειδοποίησε ότι, αν το Κίεβο συνεχίσει παρόμοιες ενέργειες, «η απάντηση θα είναι σκληρή και θα αντιστοιχεί στο επίπεδο της απειλής για τη χώρα μας» – μια αποστροφή που επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες της Δύσης για το ενδεχόμενο να προσφύγει ο Ρώσος ηγέτης στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Δεκάδες ρωσικοί πύραυλοι συγκλόνισαν χθες το πρωί, σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής, το κέντρο του Κιέβου, όπως και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων – Λβιβ, Τερνόπιλ και Ζιτομίρ στα δυτικά, Ντνίπρο και Κρεμεντούσκ στην κεντρική Ουκρανία, Ζαπορίζια στα νότια και Χάρκοβο στα βορειοανατολικά. Ηταν το πλέον εκτεταμένο κύμα ρωσικών βομβαρδισμών, τουλάχιστον μετά τις πρώτες ημέρες του πολέμου και την αποτυχημένη προσπάθεια των Ρώσων για κεραυνοβόλο κατάληψη του Κιέβου και του Χάρκοβο.

Ξανά στα καταφύγια

Οι περισσότερες από τις πόλεις που επλήγησαν χθες θεωρούνταν, εδώ και επτά μήνες, σχετικά ασφαλείς, καθώς βρίσκονται μακριά από τα ενεργά μέτωπα του πολέμου. Ωστόσο ο ανατριχιαστικός ήχος της σειρήνας έστειλε ξανά τους κατοίκους στους σταθμούς του μετρό και σε υπόγεια πάρκινγκ αυτοκινήτων, ενώ οι εκρήξεις κατέστρεφαν υποδομές, άνοιγαν κρατήρες σε δημοφιλή πάρκα και κατέστρεφαν κτίρια στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου, κοντά στα κεντρικά κυβερνητικά μέγαρα.

«Προσπαθούν να μας καταστρέψουν και να μας αφανίσουν από προσώπου Γης», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter ότι «ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους».

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις χθεσινές ρωσικές επιθέσεις, εκ των οποίων οι έξι στην πρωτεύουσα, ενώ σε δεκάδες ανέρχονται οι τραυματίες. Το υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 80 πυραύλους Κρουζ, από τους οποίους η ουκρανική αεράμυνα κατάφερε να εξουδετερώσει 43. Από την πλευρά της, η Μόσχα υποστήριξε ότι όλοι οι στόχοι της επίθεσης καταστράφηκαν. Εξαιτίας των πληγμάτων σε βασικές υποδομές, μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας έμειναν για πολλές ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς θέρμανση.

Εξαιρετικά δυσοίωνα ήταν και τα χθεσινά νέα από το Μινσκ. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων πλάι σε ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον της χώρας του. «Τα αφεντικά τους ασκούν πίεση για να ξεκινήσουν πόλεμο κατά της Λευκορωσίας, ώστε να μας παρασύρουν στη σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί (στην Ουκρανία)», ισχυρίστηκε ο Λουκασένκο, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν υποψίες για το ενδεχόμενο να επανέλθει ο Πούτιν σε επιθέσεις μέσω Λευκορωσίας, όπως έγινε τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

Πλήγμα στην οικονομία

Η επικίνδυνη κλιμάκωση των τελευταίων ημερών αρχίζει να επιδρά αρνητικά στη ρωσική οικονομία. Το ρούβλι υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου έναντι του δολαρίου, ενώ το ίδιο συνέβη με τις μετοχές στα ρωσικά χρηματιστήρια – ιδιαίτερα η τιμή της μετοχής της Gazprom σημείωσε ελεύθερη πτώση κατά 20%. Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, οι Ρώσοι επιδιώκουν να ανακόψουν τη δυναμική της ουκρανικής αντεπίθεσης και φιλοδοξούν να καταλάβουν το Μπαχμούτ, πόλη κομβικής σημασίας στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν χθες ότι τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν κατά δύο χιλιόμετρα και ενίσχυσαν την πίεση στο Μπαχμούτ.

Καθαίρεση κυβερνοτσάρουO Γερμανός πρόεδρος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την κυβερνοασφάλεια (BSI) Αρνε Σένμπομ. Φωτ. Reuters.

Μνήμες Ψυχρού Πολέμου ανέσυρε η καθαίρεση Γερμανού αξιωματούχου λόγω υποψιών για διασυνδέσεις του με τη ρωσική κατασκοπεία. Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ απομάκρυνε χθες τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την κυβερνοασφάλεια (BSI), Αρνε Σένμπομ, μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, που τον φέρουν να διατηρεί υπέρ το δέον στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Ο Σένμπομ υπήρξε προ δεκαετίας μεταξύ των ιδρυτών ομίλου όπου συνεργάζονταν ειδικοί κρατικών θεσμών και στελέχη του ιδιωτικού τομέα. Σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, αποκαλύφθηκε ότι στον όμιλο συμμετείχε η εταιρεία «Κυβερνοασφάλεια – Γερμανία», η οποία φέρεται να έχει δημιουργηθεί από ρωσική μυστική υπηρεσία. Στο Βερολίνο, ενισχύονται οι φόβοι για το ενδεχόμενο ρωσικών διαδικτυακών πληγμάτων εναντίον των γερμανικών υποδομών. Τους φόβους ήρθε να ενισχύσει η παράλυση συστήματος επικοινωνιών των γερμανικών σιδηροδρόμων, που άφησε χωρίς τρένα για τρεις ώρες, το περασμένο Σάββατο, τα βορειοδυτικά κρατίδια. Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ερευνά το ενδεχόμενο σαμποτάζ με πολιτικά κίνητρα, καθώς εντοπίστηκαν καλώδια που είχαν σκοπίμως αποκοπεί στο Βερολίνο και στη Χερν.

Πηγή: REUTERS, A.P.

The post Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα αντίποινα του Πούτιν και η άγνωστη επόμενη ημέρα appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα