Πυρκαγιές: Η έρημος ακολουθεί τη στάxτη – Δυσοίωνες οι προβλέψεις των επιστημόνων για τη Μεσόγειο που φλέγεται

17:30 27/7/2023 - Πηγή: dogma

Από τη Νίκαια της Γαλλίας και το Παλέρμο της Ιταλίας μέχρι την Αλγερία, την Τυνησία και την Τουρκία φωτιές και πυρκαγιές κατακαίνε δάση και οικισμούς , υπογραμμίζοντας τις σοβαρότατες συνέπειες που έχει η υπερθέρμανση του πλανήτη για την ευρύτερη περιοχή. Η εικόνα καταστροφής που καταγράφεται εν μέσω αυτού του κύματος καύσωνα είναι το λιγότερο ανησυχητική, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εντονότερα από κάθε άλλη φορά.

Χθες στο Παλέρμο συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η μάχη με τις φλόγες κοντά στο αεροδρόμιο της

πόλης, ενώ αντίστοιχη πυρκαγιά σημειώθηκε και στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας. Σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, πέραν της πυρκαγιάς αυτής, αντίστοιχες φωτιές ξέσπασαν χθες έπειτα από πολλές μέρες καύσωνα αλλά και ξηρασίας και σε άλλες περιοχές στον Νότο. Αντίστοιχα, στην απέναντι όχθη της Μεσογείου, η τεράστια πυρκαγιά που έκαιγε τις προηγούμενες ημέρες στα παράλια της Αλγερίας και από την οποία έχασαν τη ζωή τους 34 άτομα πέρασε στην Τυνησία και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Μάχη με τις φλόγες δίνουν, επίσης, και οι τουρκικές Αρχές, καθώς χθες ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά κοντά σε τουριστικό θέρετρο στην Αττάλεια.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως μεγάλα τμήματα της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουμανία), αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, έχουν σταδιακά αυξημένο κίνδυνο ερημοποίησης. Βασικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι πυρκαγιές, αλλά και το πώς είναι δομημένη η αγροτική παραγωγή μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την επίδραση της κλιματικής κρίσης στο θέμα αυτό, πρόσφατη ανάλυση της ομάδας World Weather Attribution Group με στοιχεία μέχρι και τις 18 Ιουλίου κατάφερε να προσδιορίσει συνολικά πόσο πιο πιθανά είναι τα κύματα καύσωνα σήμερα σε σχέση με τα τέλη του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, η οποία παίρνει ως μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη τον 1,2 βαθμό Κελσίου, οι ερευνητές αναφέρουν πως τα κύματα καύσωνα σε Ευρώπη και βόρεια Αμερική είναι από 950 φορές έως 4.400 φορές πιο πιθανό να εμφανιστούν εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε σχέση με τα τέλη του 19ου αιώνα.

Τα παραπάνω έρχονται να «χτίσουν» πάνω σε ευρήματα ερευνών που προέκυψαν από τις παρατηρήσεις των κυμάτων καύσωνα στο βόρειο ημισφαίριο του 2018 (τότε είχαν καταλήξει ότι το 93% των φαινομένων αυτών και το 68% των περιστατικών ξηρασίας είχαν γίνει πιο έντονα εξαιτίας των εκπομπών των ρύπων άνθρακα), αλλά και του κύματος καύσωνα του 2022 που έπληξε την Ευρώπη. Με αφορμή τον θάνατο 61.000 Ευρωπαίων πέρυσι, έρευνα κατέδειξε ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες οι θάνατοι που σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ανέρχονται σε… εκατομμύρια ανθρώπους.

Το κόστος από την κλιματική κρίση και τις πυρκαγιές είναι δυσβάσταχτο και ως προς το κομμάτι της πρόληψης και της καταπολέμησης των ίδιων των φαινομένων αλλά και όσον αφορά τις συνέπειές τους. Σε μια διαφορετική ανάλυση του κόστους αυτού προχώρησε η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά (όπου πυρκαγιές καίνε τεράστια κομμάτια παρθένων δασών όλο και συχνότερα). Σε ανασκόπηση 254 ερευνών για τον αντίκτυπο των πυρκαγιών στην ψυχική υγεία, οι ειδικοί καταλήγουν ότι έπειτα από πυρκαγιές και για διάστημα ακόμα και δεκαετίας παρατηρείται τόσο στον ενήλικο όσο και στον παιδικό πληθυσμό ραγδαία αύξηση των ποσοστών σε περιστατικά κατάθλιψης, διαταραχής μετατραυματικού στρες και αγχώδους διαταραχής.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/

The post Πυρκαγιές: Η έρημος ακολουθεί τη στάxτη – Δυσοίωνες οι προβλέψεις των επιστημόνων για τη Μεσόγειο που φλέγεται appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα