Σαν Σήμερα (1502) – Οι μουσουλμάνοι της Γρανάδας αναγκάζονται να ασπαστούν τον καθολικισμό

15:16 22/2/2025 - Πηγή: dogma

Με την κατάκτηση της Γρανάδας, το 1491, από τα καστιλιάνικα στρατεύματα, ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της περιοχής, καθώς η ανεξάρτητη μουσουλμανική παρουσία στην Ιβηρική Χερσόνησο φτάνει στο τέλος της. Με βάση τους όρους της συνθηκολόγησης που ακολούθησε, οι ηττημένοι είχαν τη δυνατότητα να πουλήσουν την περιουσία τους και να μεταναστεύσουν με ασφάλεια σε περιοχές όπου το ισλαμικό στοιχείο κυριαρχούσε. Ταυτοχρόνως, το σύνολο του μουσουλμανικού πληθυσμού της Γρανάδας είχε τη δυνατότητα, αν επιθυμούσε, να παραμείνει στο ισπανικό έδαφος, διατηρώντας

το ισλαμικό νομικό και θρησκευτικό πλαίσιο στη ζωή του. Προκειμένου να γίνει αυτό, ωστόσο, τέθηκαν οι εξής όροι: να αναγνωριστεί η εξουσία των βασιλέων και των ευγενών που κυριαρχούσαν εφεξής στην περιοχή, να απελευθερωθούν οι χριστιανοί αιχμάλωτοι, να καταβληθούν φόροι στους νέους άρχοντες και να παραδοθεί όλη η πυρίτιδα που είχαν.

Η σχέση αυτού του τύπου, μεταξύ χριστιανών βασιλέων και μουσουλμάνων υποτελών, είχε διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα τόσο στην Καστίλλη όσο και στην Αραγονία. Μάλιστα, από τον 11ο αιώνα και μετά είχε επιτρέψει τη συνύπαρξη διαφορετικού θρησκεύματος πληθυσμών – αν και δεν ήταν τελείως απαλλαγμένη από συγκρούσεις.

Μεταξύ των ετών 1491 και 1493, περίπου 10.000 άνθρωποι μετανάστευσαν στη Βόρεια Αφρική.

Παρότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον μουσουλμανικό πληθυσμό που επέλεξε να φύγει από τη Γρανάδα, υπολογίζεται πως μεταξύ των ετών 1491 και 1493 περίπου 10.000 άνθρωποι μετανάστευσαν στη Βόρεια Αφρική.

Οσο για την άλλη επιλογή, αυτή της ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων με τους όρους που περιγράφηκαν, δεν κατάφερε να διαρκέσει πολύ. Σύμφωνα με τους όρους της συνθηκολόγησης, η Εκκλησία της πόλης είχε τη δυνατότητα να ξεκινήσει προσπάθεια προσηλυτισμού με ήπια μέσα. Επικεφαλής της προσπάθειας τέθηκε ο Ισπανός κληρικός και σύμβουλος της βασίλισσας Ισαβέλλας της Καστίλλης, Ερνάντο δε Ταλαβέρα, ο οποίος επιδίωξε να διαδώσει τον χριστιανισμό στις μουσουλμανικές ελίτ. Δεν είχε, όμως, άμεσα και απτά αποτελέσματα.

Ετσι, το 1499 αντικαταστάθηκε από τον καρδινάλιο Χιμένεθ δε Θισνέρος, ο οποίος εφάρμοσε μια πολύ πιο δυναμική πολιτική (που περιελάμβανε και καταναγκαστικά μέτρα) ώστε να προσηλυτίσει στον καθολικισμό τα παιδιά όσων ασπάζονταν το ισλάμ. Οι ενέργειες του καρδινάλιου Θισνέρος προκάλεσαν ένταση, με αποκορύφωμα τις εξεγέρσεις στο Αλμπαϊσίν και την Αλπουχάρα, οι οποίες καταπνίγηκαν από τον στρατό του κόμη Τεντίγια. Η εξέγερση και η ήττα της το 1501, αποτέλεσαν το έναυσμα που χρειάζονταν οι χριστιανικές αρχές για να ισχυριστούν ότι οι μουσουλμάνοι είχαν παραβιάσει τις συμφωνίες που είχαν γίνει.

Η απέλαση δεν αποτελούσε ουσιαστική εναλλακτική λύση αφού υπήρχαν σημαντικοί περιορισμοί ως προς την ηλικία και ως προς τον τόπο εκδίωξης.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 14 Φεβρουαρίου 1502 εκδόθηκε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι μουσουλμάνοι της Γρανάδας είτε θα άλλαζαν θρήσκευμα είτε θα εκδιώκονταν από το Βασίλειο της Καστίλλης. Ωστόσο, η απέλαση δεν αποτελούσε ουσιαστική εναλλακτική λύση αφού υπήρχαν σημαντικοί περιορισμοί τόσο ως προς την ηλικία –άτομα κάτω των 14 ετών δεν μπορούσαν να φύγουν από την Καστίλλη–, όσο και ως προς τον τόπο εκδίωξης καθώς το επιλεγμένο μέρος από το οποίο μπορούσαν να φύγουν ήταν αποκλειστικά τα λιμάνια της Βισκάγια στη βόρεια Ισπανία.

Δεδομένων των δυσκολιών ενός τόσο μεγάλου και επικίνδυνου ταξιδιού για τους ίδιους και για τα αγαθά τους, πολλοί αναγκάστηκαν να αλλαξοπιστήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, οι Καστιλιάνοι Μουντεχάρες, όπως ήταν γνωστοί οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί της περιοχής, ασπάστηκαν επίσημα τον χριστιανισμό.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

The post Σαν Σήμερα (1502) – Οι μουσουλμάνοι της Γρανάδας αναγκάζονται να ασπαστούν τον καθολικισμό appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαν Σήμερα 1502 –, Γρανάδας,san simera 1502 –, granadas