Το ΟΧΙ του ᾿40 σήμερα – Αφιέρωμα στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»
Όταν, στις 28 Οκτωβρίου 1940, ξεκινούσε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, κάποιοι φοιτητές πήγαν στον γηραιό εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά και του ζήτησαν να τους πει δυό λόγια για την νέα εθνική περιπέτεια. Τότε ο Παλαμάς, αφού αποσύρθηκε για λίγα λεπτά στο γραφείο του, βγήκε και τους είπε δύο μόνο στίχους:
«Τούτο τον λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανέναν,
Μεθύστε με τ’ αθάνατο, κρασί του εικοσιένα».
Και πραγματικά οι Έλληνες μέθυσαν και κατήγαγαν μία νίκη υπέροχη, όσο και ανέλπιστη. Κανείς δεν υπολόγιζε
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ιταλική εισβολή αντιμετωπίστηκε άμεσα και ήδη μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες ο ελληνικός στρατός πέρασε στην αντεπίθεση και απελευθέρωσε την Β. Ήπειρο. Τα συμφέροντα των Μ. Δυνάμεων, όμως, σε συνδυασμό με την αλλαγή στρατοπέδου της Ιταλίας στην διάρκεια του πολέμου, επέβαλλαν τελικά την επανυπαγωγή της Β. Ηπείρου στο αλβανικό κράτος μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η νίκη επί των Ιταλών ανάγκασε τους συμμάχους τους, τους Γερμανούς, να επιτεθούν και εκείνοι στην Ελλάδα. Ο Χίτλερ εκείνη την περίοδο ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Ρωσία. Ήθελε, λοιπόν, να έχει καλυμμένα τα νώτα του από μία ενδεχόμενη συμμαχική επίθεση μέσω Ελλάδος, ενόσω θα προήλαυνε προς την Μόσχα. Για να το επιτύχει όμως αυτό, έχασε τους κρίσιμους μήνες της άνοιξης, καθώς η Κρήτη κατελήφθη τον Μάιο του 1941. Οπότε άργησε να ξεκινήσουν την επίθεση στην Ρωσία, πράγμα που εν πολλοίς του στοίχισε και την ήττα. Η καθυστέρηση για την κατάληψη της Ελλάδας είχε ως συνέπεια να βρεθεί ο γερμανικός στρατός κοντά στην Μόσχα όταν ξεκίνησε ο χειμώνας και να ηττηθεί πρωτίστως από το ψύχος και την έλλειψη τροφίμων.
Η κάθοδος των γερμανικών δυνάμεων στα Βαλκάνια ανάγκασε όλα τα βαλκανικά κράτη να παραδοθούν. Οι Βούλγαροι, μάλιστα, συμμάχησαν μαζί τους. Μόνη εξαίρεση η Ελλάδα και σε έναν βαθμό η Σερβία. Η ηρωική αντίσταση στα οχυρά κάμφθηκε όταν τα γερμανικά στρατεύματα υπερφαλάγγισαν τους υπερασπιστές τους και έφτασαν στην Θεσσαλονίκη. Το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αθήνα και την Πελοπόννησο. Άρχισε έτσι η σκλαβιά που στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στην Ελλάδα.
Η χώρα γνώρισε τριπλή κατοχή, καθώς τα εδάφη της κατελήφθησαν από Γερμανούς, Ιταλούς αλλά και Βούλγαρους, οι οποίοι βρήκαν ευκαιρία να καταλάβουν ως σύμμαχοι των Γερμανών περιοχές της Μακεδονίας (τότε δεν υπήρχαν ακόμη «Βορειομακεδόνες» και την Μακεδονία την διεκδικούσαν οι Βούλγαροι). Κατά την κατοχή η χώρα υπέμεινε τα πάνδεινα και η πείνα «θέρισε» ιδίως τον αστικό πληθυσμό. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός πως οι Γερμανοί συνέλεγαν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής για τον στρατό τους με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια αγαθών στις πόλεις, που σε συνδυασμό με τον δριμύ χειμώνα του 1941-1942 προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων.
Ο ελληνικός λαός βέβαια δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Οι Κρητικοί αντιστάθηκαν με τσουγκράνες και μαχαίρια στις ειδικές δυνάμεις της Βέρμαχτ, που τελικά κατέλαβαν το νησί. Οι συστημικοί πολιτικοί και ο βασιλιάς κατέφυγαν υπό αγγλική προστασία στο Κάιρο, στο συμμαχικό στρατηγείο Μ. Ανατολής. Μαζί τους και αρκετός αριθμός στρατιωτών, που πολέμησαν στο πλευρό των συμμάχων στο μέτωπο των πετρελαίων, στην Β. Αφρική. Αλλά και στην κατεχόμενη Ελλάδα η αντίσταση υπήρξε καθολική προς τους κατακτητές. Κυριότερη έκφραση της εθνικής αντίστασης υπήρξε η οργάνωση του ένοπλου αγώνα στην ύπαιθρο. Από το 1942 ήδη λειτουργούσαν οι δύο μεγαλύτερες αντιστασιακές οργανώσεις, ο ΕΔΕΣ και ο ΕΛΑΣ και μαζί τους πολλές μικρότερες. Η δράση τους υπήρξε σπουδαία και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρες πόλεις και επαρχίες προτού οι Γερμανοί αρχίσουν να αποχωρούν. Η σημαντικότερη ίσως ενέργειά τους, η μεγαλύτερη δολιοφθορά, όπως χαρακτηρίστηκε από τους συμμάχους, στην κατεχόμενη Ευρώπη υπήρξε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των δυνάμεων του ΕΔΕΣ με αυτές του ΕΛΑΣ, δείχνοντας τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθηθεί μετά την απελευθέρωση. Δυστυχώς, οι ξένες δυνάμεις ενέσπειραν την διχόνοια και αλλότριες ιδεολογίες στην Ελλάδα προκειμένου να την υποτάξουν στις βουλήσεις τους.
Η νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έφερε την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1944. Η χώρα βγήκε από την σκληρή κατοχή και άρχισε εκ νέου τον ελεύθερο βίο της, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την γνωστή ρήση του στρατηγού Μακρυγιάννη πώς «όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούν. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά». Για την λεηλασία της χώρας, τις καταστροφές που υπέστησαν οι υποδομές της, αλλά κυρίως για τις βαρύτατες ανθρώπινες απώλειες η Γερμανία δεσμεύτηκε με τις συνθήκες που υπέγραψε στο τέλος του πολέμου να πληρώσει πολεμική αποζημίωση την οποία μέχρι σήμερα δεν έχει καταβάλει.
The post Το ΟΧΙ του ᾿40 σήμερα – Αφιέρωμα στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρήνος για την Ειρήνη – Το παραμελημένο διαμέρισμα, τα ψέματα και μια σχέση που προκαλούσε αντιδράσεις
- «Ώρα μηδέν» στη Γάζα: Το Ισραήλ εισέβαλε με άρματα μάχης - Χαμάς σε Παλαιστίνιους: «Πάρτε τα όπλα»
- Σκληρή προειδοποίηση Σαουδικής Αραβίας σε ΗΠΑ: Καταστροφική για τη Μέση Ανατολή μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα
- Θάνατος από ηλεκτροπληξία στη Θεσσαλονίκη: "Ετοίμασα το νυφικό της" - Γάμο θα θυμίζει η κηδεία της Ειρήνης
- Μια ποινή που δεν είναι απλώς τιμωρία αλλά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου
- Το Ιπποκράτειο απάντησε σε ανάρτηση του Παύλου Πολάκη ότι χειρούργησε γιατρός σε σύνταξη
- Στις φλόγες η Γάζα: Επίθεση από γη, ουρανό και θάλασσα το Ισραήλ - «Ήρθε η ώρα να πάρετε τα όπλα», το κάλεσμα της Χαμάς στη Δυτική Όχθη
- Τί αποφασίστηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαγραφές
- Αργεντινή: Καταστροφική συνέντευξη του υποψήφιου προέδρου Μιλέι - Άκουγε «φωνές» σε ένα άδειο στούντιο
- Εστρέλα Νούρι: Η σύντροφος του Τόμας Γουάκαπ ξετρέλανε το ΣΕΦ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma
- Το ΟΧΙ του ᾿40 σήμερα – Αφιέρωμα στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»
- Σήκωσε τον σταυρό σου και μη φοβάσαι!
- Η δύναμη της αγνότητας
- Η Παναγία στο μέτωπο, δίπλα στους στρατιώτες (Βίντεο)
- Μην είσαι αγνώμων στον Θεό
- Η χάρη του Θεού θα σε κάνει πνευματικό άνθρωπο
- ʺΠάθει τό πάθος μιμούμενος…ʺ
- Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Κομοτηνή (ΦΩΤΟ)
- Αγιασμός στο Συσσίτιο Απόρων της Κομοτηνής (ΦΩΤΟ)
- Τελευταία Νέα dogma
- Το ΟΧΙ του ᾿40 σήμερα – Αφιέρωμα στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»
- Η Παναγία στο μέτωπο, δίπλα στους στρατιώτες (Βίντεο)
- Αγιασμός στο Συσσίτιο Απόρων της Κομοτηνής (ΦΩΤΟ)
- Σήκωσε τον σταυρό σου και μη φοβάσαι!
- Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Κομοτηνή (ΦΩΤΟ)
- Η δύναμη της αγνότητας
- Μην είσαι αγνώμων στον Θεό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΟΗΕ: 120 κράτη-μέλη ψήφισαν υπέρ «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» στη Γάζα
- ΟΗΕ: Eνέκρινε κατά πλειοψηφία πρόταση για ανθρωπιστική εκεχειρία – Καταψήφισαν ΗΠΑ και Ισραήλ
- DW: «Χρυσά» το ελαιόλαδο και η φέτα στη Γερμανία
- ΣΥΡΙΖΑ: Η Επιτροπή Δεοντολογίας έκανε το πρώτο βήμα για τις διαγραφές Κασσελακη – Τι βαραίνει στο ζύγι
- ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την πρόταση της Ιορδανίας για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας
- Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Εγκρίθηκε ψήφισμα για «ανθρωπιστική εκεχειρία» από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
- «Η ιστορία θα μας κρίνει όλους» - Δραματική έκκληση Γκουτέρες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
- Η παραλία – Spoiler: Ένα γράμμα από το Λονδίνο αναστατώνει την Υπατία