Vasiliki: Η Ελληνίδα σχεδιάστρια που δημιουργεί luxury κοσμήματα μόνο με fair trade και ανακυκλωμένα μέταλλα

09:08 2/2/2025 - Πηγή: Bovary

Ελληνίδα του Λονδίνου, η Κική Καραγιάννη ζει τώρα στο Κουκάκι, όπου δημιουργεί χειροποίητα κοσμήματα με τη μέθοδο του «χαμένου κεριού». Μίλησε στο Bovary για το «Vasiliki», το brand που δημιούργησε, στο οποίο χρησιμοποιεί μόνο πιστοποιημένα μέταλλα ηθικού εμπορίου και ανακυκλωμένα, καθώς πιστεύει πως «η γνώση της προέλευσης κάθε πολύτιμου λίθου εμπλουτίζει την ιστορία που αφηγείται κάθε κομμάτι».

Στην Αθήνα ήρθε το 2019 από το Λονδίνο για λίγο, όπως πίστευε, για να ξεφύγει από τον «Λονδινοκεντρισμό», όπως λέει. Είχε

μόλις πάρει το πτυχίο της στις Καλές Τέχνες. «Αποφάσισα τότε να δημιουργήσω ένα project με limited edition σκουλαρίκια, για το μικρό διάστημα που θα έμενα εδώ», λέει. 

Πώς στράφηκε στα κοσμήματα; «Με τράβηξαν τα κοσμήματα καθώς είναι ταυτόχρονα πολύ οικεία αλλά και ισχυρά - είναι σε φυσική επαφή με το δέρμα, αλλά έχουν την ικανότητα να μεταμορφώσουν το πώς αισθανόμαστε, αποτελούν, κατά τη γνώμη μου, “εργαλεία”, για την καθημερινή μας απόδοση».

Ο λόγος που έμεινε στην Ελλάδα μοιάζει αναπάντεχος. «Ανέπτυξα μια ιδιαίτερη σχέση με τους τεχνίτες που γνώρισα εδώ, η οποία με έκανε να επιστρέφω διαρκώς και να καταλήξω στη δημιουργία του brand Vasiliki», εξηγεί.

«Είναι σπάνιο να βρίσκεις ανθρώπους που εξακολουθούν να δουλεύουν με τα χέρια τους, η τέχνη της χειροτεχνίας γίνεται όλο και πιο εύθραυστη, λόγω της παγκοσμιοποίησης και της χρήσης της τεχνολογίας, οπότε αισθάνομαι απίστευτα προνομιούχα που δουλεύω μαζί τους».

Πώς δημιουργήθηκε το brand κοσμημάτων Vasiliki

Δημιουργώντας κοσμήματα η Vasiliki επιδιώκει να μπαίνει σε κόσμους άλλους, υπαρκτούς ή μη, ενώ την έλκει ιδιαίτερα η έννοια της μεταμόρφωσης.

«Με ενδιαφέρει η αφήγηση ιστοριών και η οικοδόμηση κόσμων, που συναντώνται στους αρχαίους μύθους και την επιστημονική φαντασία, και το πώς επικρατεί η έννοια της μεταμόρφωσης μέσα σε αυτούς».

Κάθε κόσμημα έχει πάρει το όνομά του και είναι εμπνευσμένο από έναν μεταμορφωτικό χαρακτήρα. «Δημιουργήθηκαν για να έχουν μια αισθητική και ενέργεια που μπορεί να μοιάζει τόσο αρχαιολογική όσο και απόκοσμη, αλλά τελικά φτιάχτηκαν για να κοσμούν το σώμα, το οποίο βρίσκεται σε κίνηση και κάτω από μια συνεχή μεταμόρφωση», σημειώνει η σχεδιάστρια.

Η αγάπη της για το χειροποίητο είναι εμφανής. «Από την ανάπτυξη της μαζικής παραγωγής, παρατηρήθηκε και ένας φετιχισμός με τη δημιουργία τυποποιημένων αντικειμένων, χωρίς ατέλειες. Εγώ θεωρώ το χειροποίητο πιο συμβατό με εμάς τους ανθρώπους» λέει.

Δημιουργεί τα κοσμήματά της με την μέθοδο της χύτευσης με “χαμένο κερί”: «Σου δίνει την δυνατότητα να επεμβαίνεις με δακτυλικά αποτυπώματα και στάξιμο υγρών πάνω σε μια επιφάνεια», εξηγεί. «Στη συνέχεια χυτεύεται σε συμπαγές πολύτιμο μέταλλο, μαλακώνει, λαμβάνοντας μια συναισθηματική χροιά».

Η διάσταση του fairtrade εμπορίου στα κοσμήματα 

Την απασχολεί ιδιαίτερα η προέλευση των υλικών που χρησιμοποιεί, έχοντας αναλάβει από την αρχή μια δέσμευση από την οποία δεν παρεκκλίνει. «Από πολύ νωρίς αποφάσισα να δουλεύω αποκλειστικά με πιστοποιημένα fairtrade και ανακυκλωμένα μέταλλα και πολύτιμα μέταλλα. Η γνώση της προέλευσης κάθε πολύτιμου λίθου εμπλουτίζει την ιστορία που αφηγείται κάθε κομμάτι», τονίζει.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς επίγνωση των επιπτώσεων που φέρει η δουλειά του στους ανθρώπους και στον πλανήτη, ειδικά αν οι δημιουργίες του αφορούν την ομορφιά και την πολυτέλεια». 

Διαβάστε περισσότερα στο bovary.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα