Απόδραση για το Σαββατοκύριακο στα Άνω Δολιανά, το πετρόχτιστο χωριό-διαμάντι της Αρκαδίας -Μόλις 2 ώρες από την Αθήνα

14:18 16/1/2025 - Πηγή: Bovary

Στις κατάφυτες, και χιονισμένες αυτή την εποχή, πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, βρίσκονται τα πετρόχτιστα Άνω Δολιάνα, ένα ιστoρικό χωριό που προσφέρεται για ξεκούραση και περιήγηση στα γραφικά σοκάκια του, όπως και για πεζοπορία στο πραγματικά αξιοζήλευτο φυσικό τοπίο που το περιβάλλει.

Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 ωρών από την Αθήνα, γεγονός που το καθιστά ιδανικό προορισμό για το Σαββατοκύριακο, αλλά ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή, για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο

στη διάθεσή τους.

Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον αποτελείται από πλατάνια, καρυδιές, βελανιδιές, όπως και πηγές με τρεχούμενο νερό, ενώ και η θέα προς τα απέναντι βουνά αλλά και προς το οροπέδιο της Τρίπολης - όπου φθάνετε σε 15 λεπτά- το καθιστούν μαγευτικό.

Άνω Δολιάνα: Το πετρόχτιστο χωριό με την ξεχωριστή ιστορία

Το χωριό ήταν τα παλαιότερα χρόνια τόπος διαμονής των Δολιανιτών, κατοίκων του κοντινού χωριού των Κάτω Δολιανών, οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με την εκτροφή ζώων και γι' αυτό το λόγο είχαν εγκατασταθεί στα ορεινά.

Με την πάροδο των χρόνων και λόγω αυτής εγκατάλειψης του ρόλου του ως βασικός οικισμός, τα Άνω Δολιανά διατηρήσαν ανέπαφη την γραφικότητά τους, αποφεύγοντας τις εκτεταμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις της σύγχρονης εποχής.

Στις αρχές του 17ου αιώνα αναφέρονται για πρώτη φορά τα Άνω Δολιανά. Εδώ διεξήχθη μια από τις σημαντικές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης, στις 18 Μάϊου του 1821. Ο στρατηγός Νικηταράς με περίπου 300 άντρες κατάφερε να αποκρούσει πολυπληθή επίθεση των Τούρκων, τότε μάλιστα χαρακτηρίστηκε απέκτησε «Τουρκοφάγος».

Τι να δείτε

Επισκεφθείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δολιανών, όπου θα ενημερωθείτε και για τη μάχη. Στεγάζεται στο γνωστό ως «Το ταμπούρι του Νικηταρά», καθώς στο συγκεκριμένο κτίσμα οχυρώθηκε ο Νικηταράς με την ομάδα του κατά τη νικηφόρα Μάχη.

Στον οικισμό υπάρχουν δύο μεγάλες εκκλησίες, της Παναγίας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου) και του Αϊ Γιώργη. Η πρώτη κατασκευάστηκε το 1810, τότε ως ναός «Κοιμήσεως της Θεοτόκου», από μάρμαρο της περιοχής. Ο ξύλινος εσωτερικός της διάκοσμος πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Τη δεκαετία του 1970 ανακατασκευάστηκε.

Η δεύτερη, του Αϊ-Γιώργη, είναι και αυτή προ-Επαναστατική και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο του Κεχαγιάμπεη κατά τη Μάχη των Δολιανών. 

Πού να μείνετε

Ενοικιαζόμενα δωμάτια «Ο θόλος»: https://www.facebook.com/p/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%A4%CE%B1%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%95%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CE%94%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%98%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82-100063767524308/?locale=el_GR

Ξενώνας: «Εράσμιον»: https://www.facebook.com/XenonasErasmion/?locale=el_GR

Από το γραφικό χωριό δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ξεχωριστοί πετρόχτιστοι ξενώνες.

Σας προτείνουμε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια «Ο θόλος», που διαθέτει δωμάτια διακοσμημένα σε παραδοσιακό στιλ, όπως και τον ξενώνα «Εράσμιον», ένα συγκρότημα με τζάκι στα δωμάτια, δικό του κήπο και πανοραμκή θέα σε όλο το χωριό. 

Πού να φάτε

«Το Δραγούνι»: https://www.facebook.com/todragounivemmos?fref=ps_result

«Παραδοσιακό καφενείο - Κυρά Βούλη»: https://www.facebook.com/kyravouli/

Για φαγητό αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε και το γειτονικό χωριό της Σταμάτας, για να γευτείτε τις μοναδικές παραδισιακές γεύσεις που προσφέρει η ταβέρνα το «Δραγούνι», του Κώστα Βέμμου. Σπεσιαλιτέ του το αρνί και το γουρουνόπουλο στη σούβλα, το χοιρινό με σέσκουλα και οι χορτόπιτες με μυρώνια και καυκαλίθρες.

Ενώ για να τσιμπήσετε κάτι πιο ελαφρύ και να απολαύσετε τον καφέ σας μέσα στο χωριό, ιδανικό μέρος είναι το παραδοσιακό καφενείο «της Κυρά Βούλης».

Εδώ θα δοκιμάσετε και τα αξεπέραστα ντόπια σιροπιαστά γλυκά και γλυκά ταψιού.

Διαβάστε περισσότερα στο bovary.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα