Ο κληρονόμος της Hermès και η εξαφάνιση της περιουσίας ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ

09:40 3/8/2024 - Πηγή: Bovary

Η Hermès, ο εμβληματικός γαλλικός οίκος πολυτελών προϊόντων, είναι γνωστός για την υψηλή ποιότητα και την αριστοκρατική του φήμη. Ωστόσο, πρόσφατα, η οικογένεια που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μεγάλου σκανδάλου.

Ο 81χρονος Nicolas Puech Γάλλος μεγιστάνας, απόγονος πέμπτης γενιάς του Thierry Hermès, ιδρυτή της εταιρείας το 1837 και πρώτου μετόχου της, αποσύρθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του οίκου το 2014, αλλά εξακολουθεί να κατέχει το 5,7% των μετοχών του οίκου μόδας, κάτι

που τον καθιστά κάτοχο περιουσίας που εκτιμάται στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία και εξαφανίστηκαν υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Bέβαια μπορεί να υπάρχουν πολλοί κληρονόμοι, ωστόσο το πλειοψηφικό πακέτο της Hermès εξακολουθεί να ανήκει σε δύο ξαδέλφια, τους Pierre-Alexis και Axel Dumas, που διαφεντεύουν τον υπερπολυτελή παριζιάνικο οίκο μόδας που συνεχίζει να βγάζει δισεκατομμύρια τον χρόνο.

Ο Nicolas Puech, λοιπόν, προκάλεσε αντιδράσεις πέρυσι όταν ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να υιοθετήσει επίσημα τον 51χρονο πρώην κηπουρό του και να του κληροδοτήσει το ήμισυ της περιουσίας του ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, για να το κάνει αυτό, θα έπρεπε να ρευστοποιήσει τις περίπου έξι εκατομμύρια μετοχές της Hermès. Αλλά σε μια δικαστική υπόθεση στην Ελβετία τον περασμένο μήνα, ο Puech ισχυρίστηκε ότι είχε πέσει θύμα μιας "γιγαντιαίας απάτης" - δηλαδή ότι ο οικονομικός του σύμβουλος, Eric Freymond, είχε διαχειριστεί κακώς τις υποθέσεις του επί δύο δεκαετίες, πουλώντας το μερίδιό του στην εταιρεία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Οι δικηγόροι του Puech δήλωσαν στο δικαστήριο ότι δεν του ανήκουν πλέον τα περιουσιακά στοιχεία. Με άλλα λόγια: ισχυρίζεται ότι έχει χάσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Hermès, η οποία ιδρύθηκε από τον Thierry Hermès το 1837, έγινε η δεύτερη πιο μεγάλη εταιρεία της Γαλλίας τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας την L'Oreal, με την κεφαλαιοποίησή της να φτάνει τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα προϊόντα της, όπως τα μεταξωτά μαντήλια, τα κοσμήματα και οι τσάντες Birkin, σύμβολο κύρους, είναι αγαπητά σε διασημότητες από τη Βικτόρια Μπέκαμ μέχρι τη Δούκισσα του Εδιμβούργου.

Αλλά υπάρχει ένα σκάνδαλο...πίσω από το στιλ. Η δικαστική απόφαση του περασμένου μήνα είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια απίθανη ιστορία που περιλαμβάνει μια κληρονομική διαμάχη, ξεκατίνιασμα μεταξύ συγγενών και τον λεγόμενο "πόλεμο της τσάντας".

Στις 24 Ιουλίου, το εφετείο της Γενεύης επικύρωσε το πόρισμα της Εισαγγελίας ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις κακοδιαχείρισης εκ μέρους του Freymond. "Η "γιγαντιαία απάτη" της οποίας έπεσε θύμα ήταν μη ανιχνεύσιμη από τους κοινούς θνητούς" ήταν η μάλλον χαιρέκακη απόφαση του δικαστηρίου, μαζί με τις διαπιστώσεις ότι οι ισχυρισμοί του Puech δεν ήταν σαφείς και δεν υποστηρίζονταν επαρκώς.

Όταν η Telegraph επικοινώνησε με τους Grégoire Mangeat και Fanny Margairaz, τους νεοδιορισθέντες δικηγόρους του Nicolas Puech με έδρα τη Γενεύη, για να σχολιάσουν, δήλωσαν ότι βρίσκονται στη διαδικασία μελέτης της απόφασης και δεν επιθυμούν να σχολιάσουν σε αυτό το στάδιο.

Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι του Freymond, Yannis Sakkas και Stéphane Grodecki, δήλωσαν στην Telegraph ότι ο πελάτης τους ήταν σοκαρισμένος από την κατηγορία του Puech.

"Ο ίδιος [ο Puech] επιβεβαίωσε πολλές φορές ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης ότι μόνο αυτός χειριζόταν τα ιστορικά αποθέματα της Hermès", είπαν, προσθέτοντας: "Ο πελάτης μας θα εξετάσει τώρα όλες τις νομικές του δυνατότητες για να υπερασπιστεί την τιμή του".

Ο Puech ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ο Freymond είχε λάβει όλες τις τραπεζικές του δηλώσεις για τα τελευταία 24 χρόνια. Είπε επίσης ότι το 1998 είχε μεταβιβάσει τις μετοχές της Hermès σε ελβετικές τράπεζες και είχε δώσει στον Freymond υπογεγραμμένες εντολές να επιβλέπει αυτούς τους λογαριασμούς.

Το 2022 ο Puech ακύρωσε αυτές τις εντολές και απέλυσε τον Freymond ώστε να μπορέσει να οργανώσει τα δικά του σχέδια διαδοχής. Στη συνέχεια, ο Puech κατέθεσε τρεις αγωγές κατά του Freymond το 2023, ισχυριζόμενος ότι ο διευθυντής του είχε αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με τις μετοχές.

Ωστόσο, το ελβετικό δικαστήριο έκρινε ότι είχε αφήσει τον Freymond να αποφασίσει τι θα κάνει με τον αυξανόμενο πλούτο του, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να είχε ανακαλέσει τη συμφωνία του με τον Freymond ανά πάσα στιγμή. Η "τυφλή εμπιστοσύνη" του στον Freymond δεν ήταν, δήλωσε το δικαστήριο, απόδειξη ότι ο τελευταίος είχε ενεργήσει ανέντιμα.

Σε μια ένδειξη ότι η ακριβής κατάσταση των μετοχών παραμένει ασαφής, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Hermès, Axel Dumas, ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα ότι η εταιρεία "δεν έχει τρόπο να τις δει και να τις ελέγξει".

Tι έχουν απογίνει οι μετοχές της Hermès

Όλα αυτά ενισχύουν την αίσθηση ενός τεράστιου μυστηρίου, το οποίο δεν έχει ακόμη λυθεί. Τι ακριβώς συνέβη με τα υποτιθέμενα χαμένα δισεκατομμύρια του Puech;

"Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα", λέει ο Fabian Teichmann, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής δικηγορικής εταιρείας Teichmann International. "Κατά την άποψή μου, οι μετοχές θα μπορούσαν είτε να έχουν αγοραστεί πίσω από την εταιρεία είτε να έχουν πωληθεί σε κάποιον άλλο".

Ο Thiébault Dromard του γαλλικού επιχειρηματικού περιοδικού Challenges ισχυρίζεται ότι είδε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (μη επικυρωμένο) από τον Yannis Sakkas, ο οποίος έγραφε εκ μέρους της Freymond, συμφωνώντας στην πώληση των ανώνυμων μετοχών της Puech σε έναν ανώνυμο αγοραστή και ζητώντας μια τραπεζική κατάθεση ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ ως απόδειξη του σοβαρού ενδιαφέροντος του αγοραστή. Η πηγή του Dromard, που του έδειξε αυτό το email, είπε ότι πίστευε ότι μια τέτοια πώληση θα ήταν ένας τρόπος να παρακάμψει το ίδρυμα "στο οποίο ο Nicolas Puech είχε κλειστεί".

Πράγματι, ο απομονωμένος Puech, ο οποίος μετακόμισε στην Ελβετία το 1999 δήθεν για φορολογικούς λόγους, είχε, το 2011, υποσχεθεί την περιουσία του στο Ίδρυμα Ισοκράτης. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός, τον οποίο ίδρυσε ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος, έχει ως στόχο την υποστήριξη της δημοσιογραφίας δημοσίου συμφέροντος και των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών.

Όμως, τον Φεβρουάριο του 2023, επιχείρησε μια στροφή, εξηγώντας σε ένα χειρόγραφο σημείωμα ότι σκόπευε "να προβεί σε άλλες διαθήκες".

Με αυτό, ο Puech, ο οποίος διαμένει πλέον στην αλπική περιοχή Orsières και δεν έχει σύζυγο ή παιδιά, πιστεύεται ότι εννοούσε ότι ήθελε να κληροδοτήσει την τεράστια περιουσία του στον πρώην κηπουρό και τεχνίτη του, ο οποίος κατονομάζεται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης ως Abderrazzack Jadil Butrak. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μαροκινής καταγωγής, με Ισπανίδα σύζυγο και δύο παιδιά.

Ο Puech προφανώς συγκινήθηκε από το πόσο καλά τον φρόντισε η οικογένεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κινήθηκε για να ξεκινήσει τη νομική διαδικασία της επίσημης υιοθεσίας του 51χρονου. Μια πηγή που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Dromard υποστήριξε ότι έχει αγοράσει μια σειρά από ακίνητα για το ζευγάρι, το οποίο φέρεται να αποκαλεί "παιδιά μου", και ότι ο Freymond ανησύχησε το 2022 όταν ο Puech απαίτησε να κάνει δύο μεταφορές 40 εκατομμυρίων ευρώ προς εκείνους.

Αλλά το σχέδιο υιοθεσίας του φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση κακοσχεδιασμένο. "Η υιοθεσία ενός ενήλικα είναι πολύ σπάνια στην Ελβετία", σημειώνει ο Teichmann. "Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μια τέτοια υιοθεσία είναι δυνατή είναι πολύ περιορισμένες". Ο Puech θα πρέπει να αποδείξει περιστάσεις όπως ότι ο προτεινόμενος υιοθετούμενος χρειάζεται βοήθεια και ότι τον φρόντιζε επί ένα χρόνο ή ότι τον φρόντιζε επί τουλάχιστον ένα χρόνο όσο ήταν ανήλικος - κανένα από τα δύο δεν φαίνεται να ισχύει.

Ο Teichmann προσθέτει πως πιστεύει ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι "πολύ χαμηλές".

Όσον αφορά την αθέτηση της φιλανθρωπικής δράσης του Puech, το Ίδρυμα Ισοκράτης εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση τον Δεκέμβριο του 2023, επισημαίνοντας ότι είναι "νομικά δεσμευμένο" με τον κληρονόμο Hermès μέσω κληρονομικού συμβολαίου που υπέγραψε ενώπιον συμβολαιογράφου τον Σεπτέμβριο του 2011. Η ανακοίνωση συνεχίζει: "Από νομική άποψη, η μονομερής ακύρωση του κληρονομικού συμβολαίου φαίνεται άκυρη και αβάσιμη". Ωστόσο, το ίδρυμα ανακοίνωσε επίσης πέρυσι ότι διακόπτει προς το παρόν την προσφορά νέων επιχορηγήσεων.

Ο Teichmann συμφωνεί ότι "μια τροποποίηση του κληρονομικού συμβολαίου είναι δυνατή μόνο με τη συγκατάθεση όλων των συμβαλλομένων μερών". Ο ίδιος προσθέτει: "Τα κληρονομικά συμβόλαια σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο είναι πολύ δύσκολο να ανακληθούν".

Αυτό πιθανότατα θα αποτελέσει μεγάλη ανακούφιση για την ευρύτερη οικογένεια του Puech, η οποία έχει πλέον περισσότερα από 100 μέλη και συνολική καθαρή αξία περίπου 121 δισεκατομμυρίων λιρών.

Οι κακές σχέσεις στην οικογένεια χρονολογούνται εδώ και μια δεκαετία. Ο συγκριτικά ελεύθερο πνεύμα Nicolas Puech είχε πάντα μια δύσκολη σχέση με τους συγγενείς του- ένας ξάδελφος δήλωσε απαξιωτικά ότι "με εξαίρεση την εκτροφή αλόγων, ο Nicolas δεν ανέλαβε ποτέ τίποτα με επιτυχία".

Ωστόσο, ο Puech κληρονόμησε το 4,77% των μετοχών της Hermès μετά το θάνατο της μητέρας του το 1996, το οποίο αυξήθηκε σε 5,7% το 2004, όταν πέθανε η αδελφή του Odile. Αυτό σήμαινε ότι είχε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει κατά τη διάρκεια του "πολέμου της τσάντας", όταν ο Bernard Arnault -ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο, LVMH, και μεγάλος χορηγός των σημερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού- έκανε ένα σοβαρό παιχνίδι για την Hermès το 2010. Το αδίστακτο ιστορικό του Arnault στην αγορά κορυφαίων εμπορικών σημάτων είχε οδηγήσει στο να τον αποκαλούν "ο λύκος με το κασμίρ".

Αντί να ενωθεί με την οικογένειά του ενάντια σε αυτή την προσφορά εξαγοράς, ο Puech μεταβίβασε κρυφά κάποιες μετοχές της Hermès στον Arnault, επιτρέποντάς του να αποκτήσει κρυφά το 23% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ ο Puech φέρεται να αποκόμισε κέρδη ύψους περίπου 53,7 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ο Puech αποκαλύφθηκε και πολλοί από τους συγγενείς του εξακολουθούν να κρατούν κακία, αν και ορισμένοι κατηγορούν αντ' αυτού τον Freymond, ο οποίος τον βοήθησε στην πώληση. Ένας από τους ξαδέλφους του Puech δήλωσε για τον Freymond: "Ο Freymond είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: "Το πρόσωπο της γυναίκας μου αλλάζει χρώμα όταν τον βλέπει".

Το 2014, ο Puech αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το εποπτικό συμβούλιο της Hermès. Ένας εκπρόσωπός του δήλωσε τότε: "Παραιτήθηκε επειδή αισθάνθηκε επί σειρά ετών πολιορκημένος από μέλη της οικογένειάς του, τα οποία του επιτέθηκαν, όχι μόνο όσον αφορά την LVMH".

Μήπως αυτό δείχνει ότι η οικογένεια Hermès επιδιώκει να επαναφέρει τις ισορροπίες και να περιορίσει τη ζημιά σε περιόδους κρίσης, όπως κάνουν συχνά οι πλούσιες οικογένειες;

Αν ο Puech δεν έχει πλέον την οικονομική ελευθερία που πίστευε, μπορεί να χρειαστεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους συγγενείς του. Από την άλλη πλευρά, αν έχουν επανέλθει οι μετοχές του στην οικογένεια, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα πιο σταθερό μέλλον για την Hermès και λιγότερη ανάγκη για επίγουσες λύσεις.

Υπάρχει, ωστόσο, η πιθανότητα οι μετοχές να βρίσκονται ακόμα στην ελεύθερη αγορά ή σε κάποιον άλλο ιδιώτη αγοραστή. Αν αυτό ισχύει, το μυστήριο γύρω από τα υποτιθέμενα χαμένα δισεκατομμύρια και οι συνέπειές του για την Hermès ενδέχεται να επιφυλάσσουν περισσότερες εκπλήξεις.

Διαβάστε περισσότερα στο bovary.gr

Keywords
ευρω, κληρονομος, ολυμπιακοί αγώνες, εταιρεία, eric, γαλλια, δουκισσα, αποδειξεις, telegraph, τραπεζες, axel, email, προσφορες, lvmh, αντ, σημαίνει, μυστήριο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, φορολογικη δηλωση 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, Καλή Χρονιά, δουκισσα νομικου, ακινητα, εδρα, λυκος, υιοθεσια, axel, email, lvmh, αγορα, βοηθεια, βρισκεται, δηλωσεις, δειχνει, δωσει, εγινε, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελβετια, ελβετικες τραπεζες, ελευθερια, εβδομαδα, εξελιξη, εξι, επρεπε, εταιρεία, ετων, ζημια, ημισυ, υπηρχαν, υποθεση, ισχυει, ιδρυμα, οικο, ισοκρατης, ιστορικο, κοσμηματα, λογια, μυστήριο, νομικη, παντα, οικος, οικογενεια, παιδια, πεθανε, πηγη, πιθανοτητες, ποιοτητα, ρολο, συζυγο, συνεχεια, σειρα, σχεδια, σχεδιο, τιμη, τσαντες, υψηλη, φτανει, φημη, χρωμα, ανηκει, eric, κακια, κρυφα, μπεκαμ, πακετο, παιχνιδι, πληροφοριες, πωληση, σημαίνει, telegraph, ξεκατινιασμα, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα