Ο πραγματικός λόγος που είστε κουρασμένοι όλη την ώρα –Kαι τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό

08:41 14/10/2024 - Πηγή: Bovary

Έχετε αναρωτηθεί γιατί μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι όλη την ώρα; Συμπτώματα όπως διαρκής κόπωση, έντονη επιθυμία για ύπνο, αίσθημα απογοήτευσης και κακής διάθεσης, σας είναι οικεία;

Σύμφωνα με μελέτη της Mintel στη Βρετανία, διαπιστώθηκε ότι το 55% των Βρετανών είναι υπερ-κουρασμένοι, αυξάνοντας στο 65% των ηλικιών 25-34 ετών. «Η πανδημία, το αυξανόμενο κόστος ζωής, η ενεργειακή κρίση, οι γεωπολιτικές αναταραχές και η κλιματική κρίση είναι σημαντικοί παράγοντες που κάνουν τους πολίτες να νιώθουν άγχος», η Telegraph

σχολιάζει πως σίγουρα αυτοί οι λόγοι απέχουν πολύ από μια ιατρική διάγνωση αλλά από την άλλη πλευρά, ακούγαονται λογικοί.

Ο πραγματικός λόγος που είστε κουραμένοι όλη την ώρα

«Αυτό το είδος μόνιμης εξάντλησης δεν είναι καινούργιο», λέει η Δρ Sandra Wheatley, ψυχολόγος. «Οι ειδήσεις που σας εκθέτουν σε εικόνες θανάτου και καταστροφής σε όλο τον κόσμο, μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πως «ίσως έρχεται η σειρά σας», ενώ από την άλλη πλευρά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν «μια συνεχή κατάσταση σύγκρισης με άλλους.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, η πίεση που δεχόμαστε προέρχεται από τους ρόλους που αναλαμβάνουμε ως ''μητέρες, φίλες, σύντροφοι, συνάδελφοι'' και όχι από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μην νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι

Σταματήστε το scroll down

Η ψυχολόγος προτείνει να αφήσετε στην άκρη το κινητό σας τηλέφωνο.«Είναι καλύτερα να πάρετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι σας έκανε να νιώσετε όμορφα μέσα στην ημέρα παρά να δείτε τα social media σας».

«Δεν χρειάζεται να σας συνέβη κάτι θεαματικό. Απλά μια στιγμή πραγματικότητας που άγγιξε εσάς και ίσως άλλους γύρω σας. Η σύνδεση με τον κόσμο μας και με τους ανθρώπους σε αυτόν μας βγάζει πάντα θετικά συναισθήματα».

Θρέψτε το έντερο σας

Η Δρ Emily Leeming, επιστήμονας μικροβιώματος και συγγραφέας του «Genius Gut: The Life-Changing Science of Eating for Your Second Brain» υπενθυμίζει τη σημαντικότητα της υγείας του εντέρου. «Τα βακτήρια του εντέρου σας εμπλέκονται σε κάθε διαδικασία του σώματός σας, επηρεάζοντας την υγεία, την ενέργεια και την εγκεφαλική σας δύναμη. Εάν αυτά τα βακτήρια δεν γαλουχηθούν, αυτές οι διεργασίες μπορεί να επηρεαστούν και εσείς να είστε υποτονικοί».

Πώς θα φροντίσετε το έντερό σας; Με φυτικές ινές. Η ίδια συνιστά να σκεφτούμε τη διατροφή μας και να επικεντρωθούμε στις φυτικές ίνες. «Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, πολύ περισσότερο από τα περισσότερα άλλα φρούτα και λαχανικά. Το μαρούλι περιέχει 1,8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια, ενώ τα ρεβίθια είναι περίπου 8 γραμμάρια. Άλλες τροφές με φυτικές ίνες είναι η μαύρη σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί, σπόρους chia, λιναρόσπορος και πίτουρο σιταριού.

Πάρτε βιταμίνες

Επίσης σινιστά να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας βιταμίνες, όπως το μαγνήσιο, η B12,D,E,B3, καθώς οι ελλείψεις τους μπορεί να συμβάλλουν στην κόπωση που νιώθουμε.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη μυϊκή λειτουργία και τη μυϊκή ενέργεια, επομένως η έλλειψη μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι, λέει. Μεταξύ άλλων ζωτικών εργασιών, βοηθά επίσης στη ρύθμιση της φλεγμονής και επηρεάζει τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στην ενέργεια και τον ύπνο μας, όπως η μελατονίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Ελέγξτε τα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης Β12

Η Δρ Laura Mooney από το Randox Health, εξηγεί πως η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών παθήσεων. Μπορεί να έχω χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ή κάποια βιταμίνη όπως η Β12 που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Η κούρασή μου θα μπορούσε να υποδηλώνει ακόμη και κοιλιοκάκη, η οποία μειώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, επηρεάζοντας έτσι τα επίπεδα ενέργειας. «Ομοίως, ο υποθυρεοειδισμός, όπου ο θυρεοειδής αδένας είναι υπολειτουργικός, μπορεί να προκαλέσει κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας».

Ασκηση

«Η άσκηση μπορεί να σας αναζωογονήσει. Απελευθερώνει ενδορφίνες – ορμόνες που βοηθούν στη μείωση του στρες και αυξάνουν τα συναισθήματα ευτυχίας. Βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας». Μια ήπια προπόνηση όπως το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους , ένα εύκολο κολύμπι ή ένα τρέξιμο θα ήταν ωφέλιμη χωρίς να αγχώνετε πολύ το σώμα».

Βάλτε σε προτεραιότητα τα θέλω σας

Η ψυχολόγος τέλος, αναφέρεται σε ένα ακόμη παράγοντα ο οποίος φαίνεται να επηρεάζει πάρα πολύ τους ανθρώπους: το πρόβλημα των υποχρεώσεων και της προτεραιότητάς τους. «Προσδιορίστε τι θέλετε και τι χρειάζεστε. Ρωτήστε τον εαυτό σας: είναι αυτό κάτι που θέλω να κάνω ή το κάνω επειδή νιώθω ότι πρέπει;»Στη συνέχεια, πρέπει να καταλάβω ποια από αυτά τα «θέλω» έχω στην πραγματικότητα αρκετές ώρες για να πραγματοποιήσω. Αν υπάρχουν πράγματα που θέλετε να κάνετε, αλλά δεν μπορείτε αυτή τη στιγμή, είναι ρεαλιστικοί στόχοι για το μέλλον;»

Η ψυχολόγος συμβουλεύει να γράψετε τις προτεραιότητες της ζωής σας σε ένα χαρτί. Η άσκηση αυτή δεν αφορά μόνο τον εντοπισμό των ανεπιθύμητων, άχρηστων ή ανθυγιεινών συνηθειών, αλλά και τον εντοπισμό και την εκτίμηση αυτών που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα.

Διαβάστε περισσότερα στο bovary.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα