H Ελλάδα 3η στην σπατάλη τροφίμων στην Ε.Ε.

Μιλώντας για επισιτιστική κρίση και ανεπάρκεια τροφής παγκοσμίως από τη μια, ένα κυρίαρχο θέμα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα είναι και η σπατάλη τροφής, από την άλλη. Δύο ζητήματα με κοινό παρονομαστή όπου το δεύτερο θα μπορούσε να αναιρέσει το πρώτο. Με αφορμή τη σπατάλη τροφίμων, λοιπόν, έρευνα έδειξε την Ελλάδα να κατέχει την 3η θέση, μετά την Κύπρο και τη Δανία όπου οι αριθμοί αναφέρουν πως στη χώρα μας πετιούνται κάθε χρόνο συνολικά 2.048.000 εκατομμύρια

τόνοι τροφίμων - στους 57 εκατομμύρια τόνους φτάνει η συνολική σπατάλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απ’ αυτή την ποσότητα, σχεδόν η μισή (930.000 τόνοι) σπαταλιέται από τα νοικοκυριά. Από τον πρωτογενή τομέα σπαταλώνται 372.000 τόνοι ετησίως, από το βιομηχανικό κλάδο 375.000 τόνοι, από το λιανεμπόριο-διακίνηση προϊόντων 150.000 και από το χώρο της εστίασης 220.000 τόνοι τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα, με στοιχεία που αναφέρει ο υπεύθυνος του Ιδρύματος για την Καταπολέμηση της Πείνας και της Σπατάλης «Τράπεζα Τροφίμων», Δημήτρης Νέντας ο κάθε Έλληνας σπαταλάει 191 κιλά τρόφιμα, όταν η κατά κεφαλήν σπατάλη στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει στα 127 κιλά. Δηλαδή, μία τετραμελής ελληνική οικογένεια να πετάει περίπου 350 κιλά τροφίμων το χρόνο. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Νένας «…τη μισή από την σπαταλώμενη ποσότητα τροφίμων να κρατούσαμε, θα ήταν αρκετή, για να τραφούν για ολόκληρο τον χρόνο όλοι οι φτωχοί της χώρας». Και συνεχίζει: «Όλα αυτά είναι τρόφιμα, τα οποία μπορούμε να καταναλώσουμε, αλλά τα πετάμε στα σκουπίδια. Δεν μιλάμε για φλούδες από φρούτα ή κόκαλα από κρέας, αλλά για τροφές που μαγειρεύουμε και δεν θέλουμε να φάμε άλλο ή τις πετάμε διότι από κακή εκτίμηση πήραμε μεγαλύτερη ποσότητα και περίσσεψε. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 87 κιλά που πετιούνται ετησίως από κάθε άτομο νοικοκυριού, τα 40 κιλά, δηλαδή περίπου το 45% της ποσότητας, είναι τρόφιμα κατάλληλα για κατανάλωση. Είναι απαραίτητο και μπορεί να γίνει μία καλύτερη διαχείριση, για να μη φεύγει στα σκουπίδια τόσο φαγητό».

Ο κ. Νέντας επισήμανε πως η σπατάλη τροφίμων ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ειδικά στη δική μας γωνιά της γης, εξηγώντας πως: «Τα τρόφιμα που σπαταλώνται, πηγαίνουν σε χωματερές. Εκεί σαπίζουν και εκλύουν αέρια που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατά συνέπεια εντείνεται η κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, έρευνες έχουν καταδείξει ότι, αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα βρισκόταν στην τρίτη θέση των υπαίτιων για την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Επίσης, τα σαπισμένα τρόφιμα δημιουργούν προβλήματα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στο νερό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανεβάσει πολύ στην ατζέντα της το θέμα της σπατάλης τροφίμων, λόγω της επίδρασής της στην κλιματική αλλαγή».

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα