Rabobank: Όλο και πιο περίπλοκη η κατάσταση στο διεθνές εμπόριο χοιρινού

Το παγκόσμιο εμπόριο χοιρινού κρέατος θα συνεχίσει να αυξάνεται, όμως αυτό θα συμβαίνει σε ένα τοπίο που καθίσταται πιο περίπλοκο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό, σύμφωνα με ανάλυση της Rabobank. Πού αποδίδει τη συγκεκριμένη εξέλιξη αυτός ο οργανισμός ο οποίος είναι γνωστός για τις αναλύσεις που εκδίδει σχετικά με τις αγορές αγροτικών προϊόντων; Η Κίνα είναι και πάλι η λέξη-κλειδί.

Η αχανής αυτή χώρα και ορισμένοι άλλοι ασιατικοί προορισμοί είναι οι κύριες αγορές για τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χοιρινού κρέατος παγκοσμίως: την Ε.Ε., τις ΗΠΑ,

τον Καναδά και τη Βραζιλία. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά χοιρινού κρέατος, και θα παραμείνει, όμως τους τελευταίους 12 μήνες, η αγορά αυτή χαρακτηρίστηκε από αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο του 2018 σημειώθηκε αύξηση των σφαγών και της παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το κινεζικό Υπουργείο Γεωργίας, τους τρεις πρώτους μήνες του 2018 η σφαγή χοίρων αυξήθηκε κατά 1,9%, σε περίπου 200 εκατομμύρια ζώα, ενώ η παραγωγή χοιρινού κρέατος αυξήθηκε κατά 2,1% στα 15,4 εκατ. τόνους. Η κατανάλωση χοιρινού στην Κίνα θα παραμείνει σχετικά σταθερή τα επόμενα 4 έτη, στα 58 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με μακροπρόθεσμες προβλέψεις της Rabobank.

Οι παραγωγοί της Ε.Ε. κατέχουν το 60% των εισαγωγών που πραγματοποιεί η Κίνα, με τη Γερμανία και την Ισπανία να έχουν το προβάδισμα, με ποσοστό 15% και 13% αντιστοίχως επί του συνόλου των συναλλαγών.

Η ατυχία της Ε.Ε.

Έχοντας εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, η αμερικανική βιομηχανία χοιρινού κρέατος πιθανότατα θα χάσει ένα μέρος του μεριδίου που έχει στην κινεζική αγορά (12%), όμως προς το παρόν η Κίνα δεν φαίνεται να χρειάζεται άλλον προμηθευτή, με δεδομένη την αύξηση της παραγωγής της.

Έτσι, τώρα, οι αναλυτές της Rabobank μιλούν για την ατυχία της Ε.Ε. να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του αμερικανικού χοιρινού, ακριβώς τη στιγμή που η κινεζική ζήτηση για εισαγωγές επιβραδύνεται. «Υπάρχουν σήμερα πολλές αναφορές ότι μεγάλης κλίμακας παραγωγοί επεκτείνονται και γνωρίζουμε ότι οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην Κίνα έχουν μειωθεί το 2018», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ Τζον Σταρκ στο περιοδικό Pig Progress. Αν τα πράγματα εξελιχθούν με αυτό τον τρόπο, οι Ευρωπαίοι χοιροτρόφοι μπορούν μόνο να ελπίζουν ότι η βιομηχανία θα βρει άλλες αγορές για να εξαγάγει προϊόντα χοιρινού κρέατος. Η Ιαπωνία θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική αγορά για τους εξαγωγείς, καθώς εκεί οι διατροφικές συνήθειες δείχνουν να τροποποιούνται παρουσιάζοντας μια σχετική στροφή από το ψάρι προς περισσότερο χοιρινό κρέας, τη στιγμή που η ιαπωνική παραγωγή χοιρινού βρίσκεται σε αργή πτώση. Επίσης, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και οι Φιλιππίνες έχουν αυξήσει τη ζήτηση για εισαγόμενο χοιρινό κρέας. Αυτές είναι ενδεχομένως και οι… ασιατικές ευκαιρίες για το χοιρινό της Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα