Αυξημένες εστίες ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην Αν. Μακεδονία – Θράκη

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για την Ευλογιά των προβάτων και αιγών, από τις 11 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2024, επιβεβαιώθηκαν 18 νέες εστίες της νόσου σε εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε ανησυχία και κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών.

Αναλυτικότερα, οι περισσότερες εστίες (16) εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, με το Δήμο Αλεξανδρούπολης να είναι ο πιο πληγείσας. Εδώ, οι εστίες καταγράφηκαν ως εξής:

Στην τοπική κοινότητα Αρδανίου, 186 και 29 πρόβατα αντίστοιχα.Στην
τοπική κοινότητα Καβησού, 85 και 260 πρόβατα/αίγες.Στη δημοτική κοινότητα Φερών, αναφέρθηκαν έξι εστίες με συνολικά 100, 84, 120, 16, 176 και 236 πρόβατα.Στην τοπική κοινότητα Δορίσκου, 172 πρόβατα.Στη δημοτική κοινότητα Ορεστιάδας, τρεις εστίες με 134, 224 και 125 πρόβατα αντίστοιχα.Στον Δήμο Σουφλίου, μία εστία στην τοπική κοινότητα Προβατώνος με 111 πρόβατα και μία στο Τυχερό με 14 πρόβατα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας κατέγραψε δύο εστίες, μία στο Σιδηροχώρι με 200 πρόβατα/αίγες και μία στον οικισμό Πηγές με 150 πρόβατα.

Μέτρα έκτακτης ανάγκης

Η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση, και γι' αυτό προγραμματίζονται μέτρα έκτακτης ανάγκης, μετά από διαβούλευση με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οριοθετούνται οι εξής ζώνες στις Π.Ε. Έβρου, Καβάλας, Σερρών και Δράμας:

Ζώνη Προστασίας: Περιοχές σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων γύρω από τις μολυσμένες εκτροφές.Ζώνη Επιτήρησης: Περιοχές σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από τις μολυσμένες εκτροφές.Περαιτέρω Απαγορευμένη Ζώνη: Περιλαμβάνει περιοχές των Π.Ε. Έβρου, Καβάλας (εξαιρουμένου του Δήμου Θάσου), Δήμου Αμφίπολης (Π.Ε. Σερρών) και Δήμου Δοξάτου (Π.Ε. Δράμας).

Οι αρχές καλούν τους κτηνοτρόφους να είναι σε εγρήγορση και να αναφέρουν άμεσα τυχόν συμπτώματα ασθένειας στα ζώα τους, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της ευλογιάς.

Ανακοίνωση
Πηγή: etheas.gr

Keywords
Αναζητήσεις
afximenes-esties-evlogias-se-aigoprovata-stin-an-makedonia--thraki.htm
Τυχαία Θέματα
Αυξημένες, Αιγοπρόβατα, Μακεδονία – Θράκη,afximenes, aigoprovata, makedonia – thraki