Αγροτικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ για το Μέτρο 22: Από δικαιούχοι, απορριπτέοι πολλοί κτηνοτρόφοι από την ενίσχυση των ζωοτροφών
Με αφορμή τις πληρωμές του Μέτρου 22, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξέδωσαν ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τον μηχανισμό αξιολογήσεων που αφήνει πολλούς κτηνοτρόφους εκτός ενίσχυσης. Η επιστολή τους απευθυνόμενοι στον ΥΠΑΑΤ, έχει ως εξής:
«Ως εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜ-Θ κάναμε τεράστια υπομονή και δεν προχωρήσαμε σε καμία παρέμβαση, μετά την ανακοίνωση των δικαιούχων και των απορριπτέων του Μέτρου 22, που έχει στόχο την ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης
Διαπιστώσαμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην επιλεξιμότητα πολλών συναδέλφων, οι οποίοι από πραγματικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης με βάση την ΚΥΑ που εσείς υπογράψατε, παρουσιάστηκαν ως απορριπτέοι.
Σας δώσαμε το περιθώριο να δώσετε εσείς λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, κατά την πρώτη επεξεργασία των αιτήσεων.
Με αυτό τον τρόπο θα είχατε και το πολιτικό όφελος της όλης διαδικασίας.
Δυστυχώς όμως αποδείχθηκε γι’ ακόμα μία φορά, σε σχέση με τη συνέπεια και τη στόχευση των πληρωμών, ότι ενώ στον τομέα αυτό αγωνίζεσθε μόνοι σας, καταφέρνετε να έρχεστε συνεχώς δεύτεροι!
Από την αρχή της προκήρυξης του μέτρου και με βάση τις προτάσεις που όλοι οι κτηνοτροφικοί φορείς της χώρας σας αποστείλαμε, διαφωνήσαμε με την πρότασή σας.
Μικρό το κονδύλι που εγκρίθηκε σε σχέση με το μεγάλο πρόβλημα που προσπαθεί ν’ ανασχέσει, αλλά και τον πολύ κόσμο που προσπαθεί να καλύψει.
Ταυτόχρονα ο άδικος τρόπος κατανομής των ποσών ενίσχυσης σε κλίμακες αριθμού ζώων και όχι ανά ζώο, δείχνει το πόσο άσχετοι με την κτηνοτροφία, είναι αυτοί που πρότειναν αλλά και αυτοί που ενέκριναν την πρόταση αυτή.
Δεν υπάρχει οικονομία κλίμακας στη σίτιση των ζώων κύριε υπουργέ. Όλα στη διαδικασία αυτή είναι αναλογικά από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο ζώο, ασχέτως αριθμού ζώων!
Όσο για τα φίλτρα σε ακαθάριστα έσοδα και ΚΑΔ, θα είχαν αξία αν κι αυτά ήταν αναλογικά και λάμβαναν υπόψη παραμέτρους, όπως είναι η πραγματική μορφή της κάθε εκτροφής, το είδος και η παραγωγική κατεύθυνση των ζώων, η περιοχή που εδρεύει η εκτροφή, οι νεοεισερχόμενοι στην κτηνοτροφία και η ανωτέρα βία σε σχέση με τον εκτροφέα και το ζωικό κεφάλαιο.
Ατυχώς τα παραπάνω έγιναν αποσπασματικά ή καθόλου.
Το μόνο που καταφέρατε να σώσετε προς τιμήν σας, έστω και με καθυστέρηση, ήταν το ακατάσχετο της ενίσχυσης, το οποίο ατυχώς δεν είχε προβλεφθεί απ’ την αρχή.
Δυστυχώς όμως χάσατε το timing που λέμε και στα χωριά μας, αφού η καθυστερημένη καταβολή της ενίσχυσης, αφαίρεσε μεγάλο μέρος της αγοραστικής της αξίας, σε σχέση με τις τιμές των ζωοτροφών της περιόδου παραγωγής τους και της παρούσης χειμερινής περιόδου.
Διαπιστώσαμετα προβλήματα που προέκυψαν στην πράξη, δηλαδή στην πληρωμή των δικαιούχων του μέτρου 22.
Αυτό που καταφέρατε πριν την πληρωμή με τη δεύτερη επεξεργασία στις 30/1 ήταν τελικά ν’ απορρίψετε μερικούς ακόμα κτηνοτρόφους, οι οποίοι κατά την πρώτη διαλογή ήταν δικαιούχοι, με το αιτιολογικό της μη πολλαπλής συμμόρφωσής τους το 2021, όπως ενημερωθήκαμε από συναδέλφους οι οποίοι δεν είχαν γνώση αυτής της εκκρεμότητας και δεν ήταν σε επιτόπιο έλεγχο την περίοδο αυτή!
Ταυτόχρονα λόγω του τέλους της περιόδου ενστάσεων, πριν τον επανέλεγχο, οι συνάδελφοι αυτοί δεν είχαν τη δυνατότητα της ένστασης, για να επιβεβαιώσουν αν τελικά αυτό ισχύει!
Οι ενστάσεις των κτηνοτρόφων που από την αρχή ήταν απορριπτέοι, δεν έγιναν δεκτές και αυτοί δεν πληρώθηκαν.
Η λογική της ένστασης σε ένα αυτόματο σύστημα, χωρίς τη δυνατότητα κατάθεσης των δικαιολογητικών που αποδεικνύουν το δίκαιο του ενιστάμενου, δυστυχώς φαίνεται ότι δεν έχει καμία αξία.
Για να υπάρξει δικαιοσύνη και για να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι που είναι πραγματικά δικαιούχοι, με βάση την ΚΥΑ που εσείς αποφασίσατε, προχωρήστε άμεσα στην εξέταση των δικαιολογητικών των ενστάσεων.
Αναθέστε στα τοπικά υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ να παραλάβουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά αυτά και προχωρήστε τη διαδικασία της άμεσης πληρωμής όσων δικαιωθούν.
Αν το είχατε κάνει αυτό αμέσως μετά την πρώτη επεξεργασία, οι συνάδελφοι που πληρούσαν τους όρους της ΚΥΑ θα είχαν ήδη πληρωθεί.
Ανάμεσα σε αυτούς θα πρέπει να είναι και όλοι όσοι έκαναν αιτήσεις και αυτό δε διαπιστώνεται στο σύστημα, με αποδεικτικά από τους διεκπεραιωτές των αιτήσεων.
Εισάγετε χωρίς εισοδηματικά κριτήρια στους δικαιούχους και όσους κτηνοτρόφους ξεκίνησαν την κτηνοτροφική τους δραστηριότητα από το 2020 μέχρι και αυτούς που δήλωσαν ζωικό κεφάλαιο στο ΟΣΔΕ του 2022.
Τέλος προχωρήστε στην πληρωμή τους για το μέτρο 22, αλλά και των κτηνοτρόφων που με βάση τις ΚΥΑ που το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε, έχει μείνει σε εκκρεμότητα η πληρωμή τους.
Αναφερόμαστε στο κορονοβοήθημα των αιγοπροβατοτρόφων του 2020 και στους δικαιούχους του 2% επί του τζίρου για το 2022.
Όπου χρειάζεται και σε αυτές τις περιπτώσεις, ζητήστε τα δικαιολογητικά που σας ικανοποιούν, προχωρήστε στη διαδικασία της εξέτασης των δικαιολογητικών αυτών και πληρώστε όσους είναι πραγματικά δικαιούχοι.
Ελάτε στη θέση των κτηνοτρόφων, που ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που εσείς ως υπουργείο θέσατε για την πληρωμή τους, βρίσκονται στο αδιέξοδο να μην μπορούν να βρουν το δίκιο τους, επειδή το σύστημα έχει αστοχίες και ταυτόχρονα εσείς δεν κάνετε το αυτονόητο.
Υ.Γ. Ξεχάσατε να πληρώσετε τους κτηνοτρόφους που είναι στο πρόγραμμα των αυτόχθονων φυλών. Αν υπάρχει κι εκεί πρόβλημα με τη συμβατότητα των συστημάτων σας, δ\οκιμάστε τον κλασσικό χειρωνακτικό τρόπο επεξεργασίας. Δεν είναι υποτιμητικό να καταφέρνεις να λύνεις προβλήματα με τον κάθε νόμιμο τρόπο.
Άλλωστε όπως μας μεταφέρουν φίλοι που είναι μέσα στα πράγματα “στο αρνάκι, στο σεξ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αν δε βάλεις χέρι, το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ ικανοποιητικό”».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Έφυγε» ο μεγάλος Μίρο Μπλάζεβιτς
- Υπονομεύει ο Ερντογάν το έργο των διασωστών στην Τουρκία;
- Νέα 48ωρη απεργία προκηρύχθηκε στην ΗΔΙΚΑ
- ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Νέο πρόγραμμα με επίδομα έως €2600 σε άνεργες γυναίκες
- Η επισιτιστική κρίση, το agritech και η μάχη για τα σιτηρά
- Αποστολή με ανθρωπιστική βοήθεια και στη Συρία στέλνει η Ελλάδα
- Έσπασε το «φράγμα» των 400 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος
- Ο Ερντογάν αναγνώρισε ορισμένα προβλήματα ως προς την αντίδραση στον σεισμό
- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Πρόταση-«μαμούθ» από το Κατάρ αλλάζει τα δεδομένα
- Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια- 48ωρη απεργία της ΠΝΟ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews
- Τελευταία Νέα meatnews
- Αγροτικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ για το Μέτρο 22: Από δικαιούχοι, απορριπτέοι πολλοί κτηνοτρόφοι από την ενίσχυση των ζωοτροφών
- 7ο Συνέδριο Κρέατος: Μια πολύ παραγωγική συζήτηση
- Rabobank: Αβεβαιότητα στην παγκόσμια παραγωγή χοιρινού κρέατος
- Π. Σατολιάς: Η σημασία στήριξης των συνεταιρισμών
- Μειωμένη η αγοραστική κίνηση στο λιανεμπόριο τους πρώτους μήνες του χρόνου
- Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου Κρέατος
- Στο 7ο Συνέδριο για το Κρέας ο Σ. Κεδίκογλου: «Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα»
- 18,30 εκατ. τόνους χοιρινό κρέας παρήγαγε η Ε.Ε. το 2022
- “Καλπάζει” η γρίπη των πτηνών σε Βουλγαρία και Ρουμανία
- Απόφαση δικαιούχων στο Μέτρο 23 του ΠΑΑ για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αυτοί είναι οι πιο ισχυροί προορισμοί του πλανήτη
- IEA: Σταθερά τα ορυκτά – Ενισχύεται η δυναμική ΑΠΕ και πυρηνικής ενέργειας
- Παράταση κατάταξης 2023 Α ΕΣΣΟ σε Ναυτικό και Αεροπορία
- Καραμανλής: Χαρακτηριστικό των Ελλήνων η ανθρωπιά – Αφήνουμε στην άκρη ό,τι μας χωρίζει με Τουρκία
- Η Praktiker Hellas στη HO.RE.CA 2023: "We Mind Your Business - Κάντε ένα update στην επιχείρηση σας
- Ν. Δένδιας: "Ο Μ. Βολουδάκης διακρινόταν για το ήθος του ως βουλευτής"
- Κύπρος: Αποστολή ομάδας διάσωσης στην Τουρκία
- ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή είναι η τροπολογία που κατέθεσε για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη
- Η επισιτιστική κρίση, το agritech και η μάχη για τα σιτηρά
- ΕΚΤ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες άντεξαν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία