Αμνοερίφια σε τιμή… χρυσού το φετινό Πάσχα

Πολλές συζητήσεις γίνονται λίγες μέρες πριν από το Πάσχα σχετικά με την αγορά των αμνοεριφίων, καθώς κρεοπώλες και έμποροι ετοιμάζονται να κάνουν τις παραγγελίες τους, φροντίζοντας να είναι συνεπείς με τους καταναλωτές τους.

Όπως, όμως, δείχνουν τα πράγματα φέτος θα έχουμε ένα διαφορετικό Πάσχα μια που και η τιμή των αρνιών θα είναι υψηλή και πιθανόν να μην υπάρχει και επάρκεια. Τοπικό Μέσο της Ξάνθης έκανε λόγο για συζητήσεις

που γίνονται ανάμεσα στους παραγωγούς, οι οποίοι επιμένουν να πουλήσουν τα σφάγιά τους σε τιμή κρεοπώλη, αποτέλεσμα της πίεσης που δέχονται οι ίδιοι από την ενεργειακή κρίση και όσα επιφέρει.

Πρακτικά, λοιπόν, εάν οι παραγωγοί κοστολογούν να πουλήσουν 13 ευρώ το κιλό, στον καταναλωτή θα φτάσει 19-20 ευρώ!

Ο κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς, κτηνοτρόφος και αιρετό μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ) καθώς και συντονιστής αγροτικού φορέα της ΑΜΘ, υπολογίζοντας τις τιμές ανέφερε: «Η τιμή παραγωγού φέτος θα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα γιατί το κοστολόγιό μας έχει εκτοξευτεί εξαιτίας της ενεργειακής ακρίβειας που έφερε αύξηση σε ρεύμα και πετρέλαιο , την ακρίβεια στις ζωοτροφές αλλά και στην αύξηση των εργατικών χεριών που έχουμε έλλειψη. Για να ετοιμάσουμε ένα αρνί 20 κιλών (ζων βάρος) σε διάστημα κατά προσέγγιση δυο μηνών, χρειαζόμαστε φέτος 70 κιλά γάλα πρόβειο, το οποίο στοιχίζει (με τιμή παραγωγού στα 1,60 ευρώ) 112 ευρώ. Επίσης, 20 κιλά τροφή, που σήμερα στοιχίζει 80 λεπτά κατά μέσο όρο στο κιλό, άρα συν 16 ευρώ. Αμέσως-αμέσως φτάσαμε στα 128 ευρώ κόστος. Μετά είναι τα εργατικά που έχουν τουλάχιστον 20% αύξηση λόγω της τεράστιας έλλειψης, το πετρέλαιο και το ρεύμα, λοιπά κόστη συν 12 ευρώ, δηλαδή είμαστε στα 140 ευρώ. Σ΄ αυτό πρέπει να προσθέσουμε την αμοιβή για τις εργατοώρες μας και το κέρδος μας, που δεν πρέπει να είναι κάτω από 20 ευρώ. Άρα φτάσαμε σ’ ένα λογαριασμό στα 160 ευρώ για ένα αρνί 20 κιλά (ζων βάρος). Δηλαδή πρέπει ο παραγωγός αντί για 4,50 και 4,70 που ήταν μέχρι πρότινος και είναι σήμερα η τιμή, να πουλήσει ζων βάρος 8 ευρώ το κιλό με τα τρέχοντα κόστη, για να βγει κάποιο κέρδος. Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στα 20 κιλά ζων βάρος, τα 12 κιλά αντιστοιχούν στο σφάγιο, δηλαδή υπάρχει απόδοση 60%. Άρα η τιμή παραγωγού στο σφάγιο πρέπει να είναι στα 13,3 ευρώ για να έχουμε κέρδος. Αυτό σημαίνει ότι σε μια εποχή όπως η σημερινή, ο παραγωγός πρέπει να διαθέτει το κρέας του σε τιμή… κρεοπώλη για να βγει. Αν κάνουμε εκπτώσεις θα ζημιωθούμε οικονομικά, και δεν θα μπορέσουμε του χρόνου να έχουμε ξανά αμνοερίφια γιατί δεν θα μας συμφέρει. Θα πουλάμε μόνο γάλα».

Στο ερώτημα που τέθηκε «εάν οι παραγωγοί πουλήσουν το αρνί 13,30 ευρώ πόσο θα το αγοράσουν οι καταναλωτές» ο κ. Λουκμακιάς απάντησε πως θα εξαρτηθεί από τους μεσάζοντες και τους κρεοπώλες φυσικά, αλλά «…αυτό δεν μας αφορά γιατί αν πουλήσουμε παρακάτω από την τιμή που υπολογίσαμε θα ζημιωθούμε. Σε κάθε περίπτωση το αρνί φέτος θα έχει τιμή 19-20 ευρώ το κιλό».

Σχετικά με τα εισαγόμενα αμνοερίφια ο κ. Λουκμακιάς δήλωσε πως δεν αλλάζει κάτι στις τιμές τους, πιθανόν μάλιστα να επιβαρύνονται επιπλέον με το μεταφορικό κόστος. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στις εξαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων προς την Ευρώπη με σκοπό να διοχετευθούν στην αγορά τους για το καθολικό Πάσχα που είναι μία βδομάδα νωρίτερα από το δικό μας.

Σχετικά με τα κοπάδια αμνοεριφίων στην περιοχή της Ξάνθης, ο κ. Λουκμακιάς δεν δίστασε να παραδεχθεί πως: «Μόνο στο νομό μας έχουν πωληθεί πολλές μονάδες, έχουν μειωθεί πολύ τα κοπάδια γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και νέες μονάδες δεν υπάρχουν και μ’ αυτά τα κοστολόγια πολλοί παραγωγοί αν πουλήσουν σε τιμές κάτω του κόστους του χρόνου δεν θα ασχοληθούν με αμνοερίφια γιατί δεν συμφέρει».

Πηγή: empros.gr

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα