Διευκρινίσεις για την αξιολόγηση των σχεδίων βελτίωσης

04:00 6/2/2019 - Πηγή: meatnews

Η Γενική Γραμματεία ΑγροτικήςΠολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων για το τρέχον έτος 2019, όπωςαποτυπώθηκε και στην τελευταία Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-2020, έχειθέσει ως μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες – στόχους την ολοκλήρωση τωννομικών δεσμεύσεων των Επενδυτικών Μέτρων που έχουν προκηρυχθεί, μεταξύ τωνοποίων και τα Σχέδια Βελτίωσης. Γι’ αυτό για την πληρέστερη ενημέρωση τωνυποψηφίων – δυνητικών δικαιούχων ως προς τη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισηςτων επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβάλλει, διευκρινίζονται

τα εξής:

Το Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης έχειεκχωρηθεί ως προς την εφαρμογή του στις Περιφέρειες, όπως άλλωστε και μια σειρά άλλωνΜέτρων του ΠΑΑ, στο πλαίσιο της πολιτικής πρωτοβουλίας που για πρώτη φορά στηντρέχουσα προγραμματική περίοδο αναλήφθηκε για αποκέντρωση πόρων καιαρμοδιοτήτων, απλοποίηση και απλούστευση διαδικασιών και αμεσότερη εξυπηρέτηση τωνπολιτών.

Στη βάση αυτή, προβλέπεται οιδιαδικασίες που διέπουν την εφαρμογή των εκχωρούμενων Μέτρων και ειδικότερα ηαξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, η έγκρισή τους, η παρακολούθηση τωνυλοποιούμενων επενδύσεων και η εκκαθάριση των δαπανών τους, να διεκπεραιώνονται στο σύνολό τουςαποκεντρωμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.

Το ΥΠΑΑΤ προβλέπεται να λειτουργείεπικουρικά, στην κατεύθυνση θεσμικής καιτεχνικής υποστήριξης των Περιφερειών, ώστε από κοινού να διασφαλιστεί ηαποτελεσματικότητα, η αξιοπιστία και η απρόσκοπτη υλοποίηση των συγκεκριμένωνδιαδικασιών. Για τον σκοπό αυτό:

Έχειτεθεί ήδη στις Περιφέρειες ως προγραμματισμός ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τωνΣχεδίων Βελτίωσης το αργότερο το πρώτοεξάμηνο του 2019 και έχει ζητηθεί ο λεπτομερής χρονοπρογραμματισμός τουςεντός που προαναφερόμενου διαστήματος, δεδομένου ότι δεν διαχειρίζονται όλες οιΠεριφέρειες τον ίδιο όγκο αιτήσεων. Έχουνδοθεί οδηγίες για την κατάρτιση ΜητρώουΑξιολογητών και ήδη ορισμένες από τις Περιφέρειες έχουν ολοκληρώσει τησχετική διαδικασία και έχουν εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις.Ηαξιολόγηση πραγματοποιείται με χρήση του ΠληροφοριακούΣυστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που είναι έτοιμο και λειτουργικό, μετυποποιημένη και μηχανογραφική εφαρμογή που θα διευκολύνει και θα επισπεύσειτους χρόνους ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ήδησχετικές εκπαιδεύσεις στις αρμόδιεςυπηρεσίες των Περιφερειών.Έχειαποσταλεί στις Περιφέρειες ο σχετικός αναλυτικόςοδηγός αξιολόγησης. Τέλος,έχει προωθηθεί και ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης της ΚΥΑ αμοιβών για την κάλυψη της υπερωριακής απασχόλησης τωναξιολογητών των Περιφερειών μέσω της τεχνικής βοήθειας που έχει εκχωρηθεί σεαυτές ύψους 8 εκ. € περίπου.

Συνεπώς, η Γ.Γ. ενημερώνει τους υποψήφιους επενδυτές ότι έχουνπραγματοποιηθεί έγκαιρα όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειεςμε στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ΣχεδίωνΒελτίωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα