ΕΦΕΤ: «Αν θέλω ελληνικό γάλα προσέχω στην ετικέτα: “Προέλευση γάλακτος Ελλάδα”»

Οδηγίες καιδιευκρινίσεις προς τους καταναλωτές δίνει ο ΕΦΕΤ με Δελτίο Τύπου που εξέδωσεκαι το οποίο αναφέρεται στην επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος που βρίσκουνστα σημεία λιανικής πώλησης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Δελτίο:

«Μετάτην έκδοση του Δελτίου Τύπου στις 13-3-2019 και την απήχηση που είχε στουςκαταναλωτές, οι οποίοι είτε αδυνατούσαν να εντοπίσουν την προέλευση τουγάλακτος, είτε θεωρούσαν εγχώριας παραγωγής το γάλα και τα γαλακτοκομικάπροϊόντα που ανέφεραν ως προέλευση γάλακτος την Ε.Ε., οφείλουμε

να επισημάνουμεγια μια ακόμη φορά τα εξής:

1. Η κείμενη εθνικήνομοθεσία καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στηνεπισήμανση τόσο των προσυσκευασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και αυτών πουδιατίθενται μη προσυσκευασμένα (χύμα) στα σημεία λιανικής πώλησης. Όλα τα είδητου γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος καθώς και επιδόρπια μεβάση το γάλα οφείλουν να αναγράφουν επί των συσκευασιών τους τη "χώρα"προέλευσης του γάλακτος.

Οιυποχρεωτικές ενδείξεις, σύμφωνα μετον Ν.4492/2017 (Α΄156) και τη με αριθμ. 1710/51865/4-4-2018 (Β΄1295) ΥπουργικήΑπόφαση, που θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά στη συσκευασία είναι:

α)αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικάπροϊόντα έχουν γίνει στην Ελλάδα, ηένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως "προέλευση Ελλάδα" ή προτιμότερα "Προέλευση γάλακτος: Ελλάδα".

Δηλαδή,όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τεκμηριωμένα αμιγώς Ελληνικό γάλα, πρέπει σταπροϊόντα τους να αναγράφεται επακριβώς η εξής σήμανση με το παρακάτω λεκτικό, "προέλευσηΕλλάδα" ή προτιμότερα "προέλευση γάλακτος Ελλάδα". Κάθε άλλησχετική επισήμανση (με σημαίες, ποσοστά και "σήματα"), που συσκοτίζειτον καταναλωτή στο θέμα της προέλευσης του γάλακτος, θεωρείται ανεπαρκής έωςπαραπλανητική και στα όρια του αθέμιτου ανταγωνισμού.

β)αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ωςσυστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουνγίνει εκτός Ελλάδας, η ένδειξηπροέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως:

"Προέλευσηγάλακτος: Όνομα χώρας", στην περίπτωση που το γάλαπροέρχεται από μία μόνο χώρα, είτε της ΕΕ ή χώρα εκτός ΕΕ, π.χ. "Προέλευσηγάλακτος: (όνομα μιας χώρας προέλευσης)". "Προέλευσηγάλακτος Ε.Ε.", στην περίπτωση που το γάλαπροέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προέλευση του γάλακτοςτου συγκεκριμένου προϊόντος δεν είναιΕλληνική, ακόμη κι αν το τελικό προϊόν (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ)παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.

"Προέλευσηγάλακτος εκτός Ε.Ε.", στην περίπτωση που το γάλα προέρχεταιαπό περισσότερες της μιας χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλεςοι χώρες αναγράφονται ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιό τους.

2. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα την προστασία τόσο των συμφερόντων των καταναλωτών όσο και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, εντείνει τους ελέγχους, ενώ καλεί:

α)τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υποχρεωτική αναγραφή εμφανώς τηςπροέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων τους και

β)τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά την επισήμανση ώστε το προϊόν πουπληρώνουν να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν να αγοράσουν.

ΟΕΦΕΤ συνιστά στις Ελληνικές επιχειρήσεις να προστατέψουν τον Έλληνα και ξένοκαταναλωτή, την διάσημη Ελληνική διατροφή, τα μοναδικά Ελληνικά αγροτικάπροϊόντα, τις ανερχόμενες Ελληνικές εξαγωγές, αλλά και αυτές τις ίδιες τιςδικές τους επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, από κοντόφθαλμες καιεπιβλαβείς για όλους κακές πρακτικές.

ΟΤΑΝ ΘΕΛΩ ΤΟ ΓΑΛΑ, ΤΟ ΤΥΡΙ, ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ
ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΑΛΑ,
ΕΛΕΓΧΩ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ "ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ: ΕΛΛΑΔΑ"»

Keywords
Τυχαία Θέματα