ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του κινδύνου φτώχειας στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2024, το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 26,9% του συνολικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 2,74 εκατομμύρια άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρές κοινωνικές και
Η αύξηση αυτή συνδέεται κυρίως με την ενίσχυση του κινδύνου φτώχειας, ο οποίος έφτασε το 19,6% το 2024, από 18,9% το 2023. Επίσης, παρατηρήθηκε αύξηση της υλικής και κοινωνικής στέρησης, που ανέβηκε στο 14% από 13,5% το προηγούμενο έτος. Αυτά τα ποσοστά καταδεικνύουν την ευρύτερη κοινωνική ανισότητα και την αδυναμία μεγάλης μερίδας του πληθυσμού να καλύψει τις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας.
Παιδιά και νεαρές ηλικίεςΟ κίνδυνος φτώχειας για τα παιδιά ηλικίας 17 ετών και κάτω παραμένει υψηλός, φτάνοντας το 27,9% το 2024, με μικρή μείωση σε σχέση με το 2023 (28,1%). Παρά την πτώση, το ποσοστό παραμένει ανησυχητικά υψηλό, αποτυπώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά.
Αττική και νησιά σε καλύτερη θέσηΣε γεωγραφικό επίπεδο, η Αττική και τα Νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Αντίθετα, η Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά, υπογραμμίζοντας τις τοπικές ανισότητες στην κατανομή του πλούτου και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Τα νοικοκυριά με έναν ενήλικα και τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας σε ποσοστό 43,7%, ενώ τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά καταγράφουν ποσοστό κινδύνου 28,9%. Αξιοσημείωτο είναι ότι η οικονομική πίεση είναι μεγαλύτερη για τα νοικοκυριά που ζουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια (32,2%) σε σύγκριση με τα νοικοκυριά που κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία (22% με οικονομικές υποχρεώσεις και 24,6% χωρίς).
Το κατώφλι της φτώχειας για το 2024 ορίζεται στα 6.510 ευρώ ετησίως για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 13.671 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά. Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις (όπως τα επιδόματα και οι συντάξεις) συμβάλλουν στην ελάφρυνση της φτώχειας, μειώνοντας το ποσοστό κινδύνου φτώχειας κατά 25,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας μειώνονται σημαντικά με την αύξηση του επιπέδου εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για όσους έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση φτάνει μόλις το 7,1%, ενώ για όσους έχουν ολοκληρώσει μόνο την πρωτοβάθμια ή το πρώτο στάδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το ποσοστό ανέρχεται στο 28,2%.
Ανέργοι και εργαζόμενοιΟ κίνδυνος φτώχειας είναι επίσης πολύ υψηλότερος για τους ανέργους (49,2%), με σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών (61% για τους άνδρες και 40,7% για τις γυναίκες). Οι εργαζόμενοι παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο, με το ποσοστό για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης να ανέρχεται στο 9,8%, ενώ για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση φτάνει το 20,6%.
Κοινωνικά επιδόματαΤα κοινωνικά επιδόματα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τα επιδόματα θέρμανσης ή στέγασης, έχουν σημαντική θετική επίδραση στη μείωση της φτώχειας. Ωστόσο, η εξάρτηση από την κοινωνική βοήθεια αποκαλύπτει τις περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης και οικονομικής ανεξαρτησίας για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.
Τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ για το 2024 αποτυπώνουν την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές κοινωνικής προστασίας και οικονομικής ενίσχυσης των ευάλωτων ομάδων. Παρά τις θετικές επιδράσεις των κοινωνικών μεταβιβάσεων, ο κίνδυνος φτώχειας παραμένει υψηλός και απαιτεί περαιτέρω μέτρα για την εξάλειψη των ανισοτήτων στην ελληνική κοινωνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το μικρό ζαχαροπλαστείο των Σερρών που έγινε «leader» με ετήσιες πωλήσεις 300 εκατ. ευρώ
- Η Αθήνα τραβά γραμμές, η Άγκυρα τραβά τα μαλλιά της και οι ελληνικές εταιρείες ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν…στις ΗΠΑ
- Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει "Σίλικον Βάλεϊ" των Βαλκανίων; Και αν όχι, υπάρχει εναλλακτική;
- Πόσο θα πληρώσει το δολάριο το χάος του Τραμπ
- Ο εμπορικός πόλεμος πλήττει τη βιομηχανία μόδας – Ποιοι θα πληρώσουν τον «λογαριασμό»
- ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ: Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ – 12 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ – ΕΘΙΜΑ – ΓΙΑΤΙ ΒΑΦΟΥΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΑ ΑΒΓΑ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του κινδύνου φτώχειας στην Ελλάδα
- Οι αλλαγές στην ποινική δίωξη για χρέη στο δημόσιο και πότε ασκείται
- Συντάξεις: Ανοίγει δρόμος για αναδρομικά σε έως 500.000 δικαιούχους
- Το νέο Kia K4 Hatchback είναι ό,τι πιο συναρπαστικό έχεις δει!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews

- Τελευταία Νέα meatnews
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του κινδύνου φτώχειας στην Ελλάδα
- Ακριβότερο κατά 6,2% το πασχαλινό τραπέζι το 2025
- Μειώσεις στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις για τα Βοοειδή το 2024
- Αφθώδης πυρετός: Αναφορά ΚΚΕ – Ζητούνται μέτρα και έλεγχοι
- Αυξημένη η πασχαλινή κίνηση στην αγορά
- Κραυγή αγωνίας από την ΑΜ-Θ – Η κτηνοτροφία καταρρέει και η πολιτεία σιωπά
- To παρών έδωσε και φέτος ο ΟΚΑΑ στην Freskon 2025
- Σοβαρά ερωτήματα της ΠΟΚΚ για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται το κρεοπωλείο στην αγορά
- Ε.Ε.: Στο όνομα του αγρότη, αλλά με ποιο κόστος;
- Στο έλεος του Θεού 100.000 ζώα και οι κτηνοτρόφοι σε απόγνωση στη Λήμνο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ιαπωνία: Ανακοίνωσε εμπορικό πλεόνασμα $63 δισ. με τις ΗΠΑ, ενώ διαπραγματεύεται για τους δασμούς
- ΚΡΙ ΚΡΙ: Οι δασμοί δυσκολεύουν την ανάπτυξη στην Αμερική – Έρχονται ανατιμήσεις
- Το μικρό ζαχαροπλαστείο των Σερρών που έγινε «leader» με ετήσιες πωλήσεις 300 εκατ. ευρώ
- Λάρισα: Κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ για απειλή βόμβας στο Τελωνείο
- Ηλεκτρικό σύστημα: Πώς θα αποφευχθεί το μπλακ άουτ τις μέρες του Πάσχα
- Σουδάν: Τουλάχιστον 8.000 εξαφανίσεις το 2024
- Συντάξεις: Ανοίγει δρόμος για αναδρομικά σε έως 500.000 δικαιούχους
- Οι 3 κανόνες του Ντόναλντ Τραμπ
- Το συμβόλαιο του Κολόμβου: Το αδιανόητο σχέδιο που άλλαξε την Ιστορία
- Η Αθήνα τραβά γραμμές, η Άγκυρα τραβά τα μαλλιά της και οι ελληνικές εταιρείες ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν…στις ΗΠΑ