Επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών – Κίνδυνος και μέτρα προστασίας

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προειδοποιεί για τον αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας, λόγω των μετακινήσεων μεταναστευτικών πτηνών που μπορεί να φέρουν τον ιό.

Η πρόσφατη εμφάνιση του ιού σε εκτροφή στη Βουλγαρία και η αυξημένη ανίχνευση του σε άγρια πτηνά στην Ευρώπη, υπογραμμίζουν την ανάγκη για επαγρύπνηση.

Αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης

Η γρίπη των πτηνών αποτελεί σοβαρή απειλή για τα πουλερικά, καθώς μπορεί να μεταδοθεί από τα άγρια πτηνά,

ιδιαίτερα αυτά που διασχίζουν την Ευρώπη κατά τις μεταναστεύσεις τους. Η πρόσφατη ανίχνευση κρουσμάτων του ιού σε θηλαστικά, όπως μηρυκαστικά και αιλουροειδή, ενισχύει τις ανησυχίες.

Εμβολιασμός και μέτρα πρόληψης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προμηθευτεί 665.000 εμβόλια για την προστασία των εκτροφών από τη γρίπη των πτηνών, ενώ οι επαγγελματίες που εργάζονται με πουλερικά συνιστάται να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας δημιουργίας νέου πανδημικού στελέχους.

Βιοασφάλεια στις εκτροφές

Η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτροπή μετάδοσης του ιού. Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους που βρίσκονται κοντά σε υγροβιότοπους, με εξαιρέσεις για συστηματικές εκμεταλλεύσεις που εφαρμόζουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Όλοι οι επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ οι αρμόδιες αρχές καλούνται να ενημερώνουν άμεσα για ύποπτα περιστατικά. Συλλογή νεκρών ή ημιθανών πτηνών θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Απολύμανση μεταφορικών οχημάτων

Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πουλερικών ή αυγών πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται κατά την επιστροφή τους στη χώρα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξάπλωση του ιού.

Η επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών αποτελεί σοβαρό ζήτημα για την υγεία των εκτρεφόμενων ζώων και των ανθρώπων, με τις αρχές να εστιάζουν στην πρόληψη και την έγκαιρη λήψη μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού.
Πηγή: ot.gr

Keywords
Αναζητήσεις
epanemfanisi-tis-gripis-ton-ptinon--kindynos-kai-metra-prostasias.htm
Τυχαία Θέματα