Επιφυλακή για γρίπη πτηνών στην Ήπειρο – Προληπτικά μέτρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ήπειρο, καθώς οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής ενόψει της ενδεχόμενης εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών. Η πτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της τοπικής παραγωγής, με τα Ιωάννινα και την Άρτα να συνεισφέρουν περισσότερο από το 50% της παραγωγής κοτόπουλου σε ολόκληρη τη χώρα.

Έτσι, οποιαδήποτε εμφάνιση της γρίπης

των πτηνών θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την τοπική οικονομία.

Συναντήσεις και στρατηγική αντίκρουσης

Στο πλαίσιο αυτής της ανησυχίας, πραγματοποιήθηκε ήδη συνάντηση μεταξύ της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου και εκπροσώπων των πτηνοτροφικών συνεταιρισμών «ΠΙΝΔΟΣ» και «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ». Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Στο ίδιο πνεύμα, προγραμματίζεται και μια αντίστοιχη συνάντηση στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

Η κτηνιατρική επιφυλακή δεν περιορίζεται μόνο στην Ήπειρο, καθώς οι υπηρεσίες σε όλη τη χώρα είναι σε ετοιμότητα, ειδικά μετά την εμφάνιση κρούσματος γρίπης των πτηνών στη γειτονική Βουλγαρία. Ωστόσο, η τρέχουσα κλινική κατάσταση των πτηνοτροφικών εκτροφών στην Ελλάδα δεν δημιουργεί άμεσες ανησυχίες.

Άμεσα μέτρα πρόληψης

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη, το πρώτο προληπτικό μέτρο που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή είναι να παραμείνουν τα οικόσιτα πτηνά κλεισμένα, ειδικά λόγω της παρουσίας λιμνών στην περιοχή που θα μπορούσαν να προσελκύσουν πτηνά από άλλες χώρες. Ο κ. Καχριμάνης επεσήμανε τη σημασία της προετοιμασίας για την προστασία της πτηνοτροφίας, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ηπείρου και οι μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα. Υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες και οι συνεταιρισμοί θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί πρώτοι, δεδομένου ότι η Ήπειρος είναι υπεύθυνη για σημαντικό ποσοστό παραγωγής κοτόπουλου και αυγών.

Κατευθυντήριες γραμμές και υποχρεώσεις

Η γρίπη των πτηνών είναι μια ιογενής νόσος υποχρεωτικής δήλωσης, και σε περιπτώσεις που παρατηρείται αυξημένη νοσηρότητα ή θνησιμότητα στα πτηνά, οι κάτοχοί τους είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές Αρχές. Σημαντική είναι επίσης η συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και ιδιωτικούς φορείς που έρχονται σε άμεση επαφή με άγρια πτηνά, καθώς αυτοί μπορούν να συμβάλλουν στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου.

Προβλέπεται ότι τα οχήματα που μεταφέρουν πτηνά ή αυγά επώασης από ελληνικές εκτροφές σε τρίτες χώρες θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται πριν την επιστροφή τους. Σημαντική είναι η σύσταση του Υπουργείου Υγείας για εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης για επαγγελματίες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνίατροι και πτηνοτρόφοι, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης νέων πανδημικών στελεχών.

Με αυτές τις ενέργειες, η Περιφέρεια Ηπείρου προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από τη γρίπη των πτηνών, διασφαλίζοντας την υγεία των πτηνών και την ευημερία της τοπικής οικονομίας.
Πηγή: ot.gr

Keywords
Αναζητήσεις
epifylaki-gia-gripi-ptinon-stin-ipeiro--proliptika-metra.htm
Τυχαία Θέματα