Αφρικανική πανώλη και γρίπη πτηνών στην ατζέντα των υπ. Γεωργίας της Ε.Ε. στις 28-29 Ιουνίου

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή αγορά αγροτικών προϊόντων είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., η οποία λαμβάνει χώρα στις 28 και 29 Ιουνίου.

Το θέμα κρίθηκε ότι πρέπει να συζητηθεί, καθώς ο ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης μετά το σταδιακό άνοιγμα των υπηρεσιών εστίασης και την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία ανθρώπων και προϊόντων που επιβλήθηκαν λόγω COVID-19.

Φαίνεται ότι οι προοπτικές εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές για το 2021-22, καθώς μάλιστα ενισχύονται από μια δυναμική παγκόσμια ζήτηση –η οποία παρεμπιπτόντως έχει οδηγήσει σε παγκόσμιες τιμές ρεκόρ.

Παρά τη βελτίωση των τιμών, η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλους των χοίρων και της γρίπης των πτηνών, όπως και οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών εξακολουθούν να επηρεάζουν την ανάκαμψη στον κλάδο κρέατος, ο οποίος δέχθηκε σοβαρό πλήγμα όταν έκλεισε ο τομέας HORECA.

Τέλος, όσον αφορά το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αρνητικές επιπτώσεις της νέας σχέσης που δημιουργήθηκε μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου άρχισαν να γίνονται ορατές. Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι εισαγωγές επηρεάστηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές.

Ο κλάδος κρέατος

Το εισηγητικό υλικό της συνόδου αναφέρει ότι οι αγορές κρέατος αποδίδουν καλά. Οι τιμές στα βασικά είδη κρέατος (βόειο, χοιρινό, πουλερικά, πρόβειο) είναι σαφώς υψηλότερες από τον μέσο όρο του περασμένου έτους αλλά και από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Εν τούτοις, το υψηλό κόστος των ζωοτροφών αποτελεί μια βασική ανησυχία για τον κλάδο της ζωικής παραγωγής.

Ανησυχία προκαλεί επίσης η πτώση των τιμών χοιρινού κρέατος στην Κίνα, καθώς ο τομέας παραμένει «ευαίσθητος» μετά τη σημαντική πτώση τιμών το περασμένο έτος.

Επιπλέον, σε ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως η Λετονία και η Ισπανία, ο κτηνοτροφικός κλάδος εξακολουθεί να είναι ευάλωτος λόγω μειωμένης παραγωγής και αυξημένου κόστους εισροών που μειώνουν το εισόδημα των παραγωγών.

Τι γίνεται με τα δημητριακά

Παρά το κρύο στις αρχές της άνοιξης, ο ζεστός καιρός και οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα στην Ευρώπη ήταν μια καλή εξέλιξη για τις αποδόσεις των δημητριακών και των ελαιούχων σπόρων.

Η συγκομιδή δημητριακών του 2021/22 προβλέπεται στους 290,5 εκατομμύρια τόνους, ποσοστό 4,3% υψηλότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η παραγωγή στο μαλακό σιτάρι προβλέπεται στους 126,2 εκατομμύρια τόνους (αύξηση +7,7% σε σχέση με το περασμένο έτος), ενώ η παραγωγή στο καλαμπόκι προβλέπεται στους 71 εκατομμύρια τόνους (αύξηση +6 εκατομμύρια τόνοι σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας).

Οι τιμές των δημητριακών στην Ε.Ε. παραμένουν υψηλές. Ωστόσο, ακολουθούν τις παγκόσμιες τιμές και φαίνεται να σταθεροποιούνται ή ακόμη και να μειώνονται κατά τόπους. Η πιο πρόσφατη καταγεγραμμένη τιμή στο γαλλικό σιτάρι άλεσης ήταν 206,5 ευρώ ανά τόνο (μηνιαία μείωση -15,4%, αλλά ετήσια αύξηση +5,7%). Επίσης η τιμή στο καλαμπόκι Ρουμανίας (Constanza) ήταν στα 214,1 ευρώ ανά τόνο (μηνιαία μείωση -11,9%, αλλά αυξημένη +30% σε σύγκριση με ένα έτος πριν).

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μερικά κράτη μέλη, ιδίως η Ισπανία, αναφέρουν ότι η αύξηση από 25 έως και 60% στις τιμές των ζωοτροφών στη διεθνή αγορά, ιδιαιτέρως στα άλευρα σόγιας αλλά και στο καλαμπόκι, στο σιτάρι και το κριθάρι, παρά την επιβράδυνση των τελευταίων εβδομάδων, έχουν εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στα ήδη στενά περιθώρια των εκμεταλλεύσεων γαλακτοπαραγωγής, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, καθώς δεν μπορούν να μετακυλίσουν το πρόσθετο κόστος στους επόμενους κρίκους της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί θα συνεχίσουν επιπλέον τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, οι υπουργοί ασχολήθηκαν με το θέμα. Παρότι σημειώθηκε πρόοδος σε αρκετούς τομείς, εξακολουθούν να εκκρεμούν ορισμένα βασικά ζητήματα. Τα κύρια σημεία συζήτησης κατά το επικείμενο Συμβούλιο του Ιουνίου θα περιλαμβάνουν:

την κοινωνική αιρεσιμότητατη στοχοθέτηση των ενισχύσεωντην πράσινη αρχιτεκτονική
Keywords
Τυχαία Θέματα