Η ακρίβεια αντιστέκεται στις μειώσεις τιμών

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στις τιμές των τροφίμων φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, με τις τιμές να παρουσιάζουν σταθερή πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης έχουν μειωθεί κατά 1-2% κατά μέσο όρο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Παρ' όλο που η κατανάλωση παραμένει σταθερή, ο τζίρος στην αγορά δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά.

Τα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών, με πολλές αλυσίδες να προχωρούν σε μειώσεις τιμών.

Στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί, το υπουργείο

Ανάπτυξης εφαρμόζει αυστηρούς ελέγχους στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτές, με 2.500 κωδικούς προϊόντων να είναι υπό παρακολούθηση. Ο νόμος για το περιθώριο κέρδους είναι ιδιαίτερα αυστηρός, με πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και τα 6 εκατ. ευρώ σε περιπτώσεις παραβίασης. Αυτή η νομοθεσία διασφαλίζει ότι κανείς δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσοστό κέρδους που ίσχυε τον Δεκέμβριο του 2021, διατηρώντας τις τιμές ελεγχόμενες και μειώνοντας το βάρος στα νοικοκυριά.

Αξιοσημείωτη είναι η τάση που καταγράφεται από τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την οποία οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Η μείωση αυτή συνδέεται τόσο με τη διεθνή αποκλιμάκωση των τιμών όσο και με τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολος Πεταλάς, επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ ήταν αρνητικός τον Αύγουστο, με μείωση κατά μέσο όρο 1,08% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Μικρή αύξηση πληθωρισμού τον Αύγουστο

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο συνολικός πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο, από 2,7% τον Ιούλιο σε 3%. Οι κατηγορίες που οδήγησαν σε αυτή την αύξηση περιλαμβάνουν τη στέγαση, την υγεία, την εκπαίδευση και την ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά, στα τρόφιμα οι τιμές αυξήθηκαν μόνο κατά 2,8% σε σχέση με πέρυσι, παραμένοντας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία παίζουν οι συνεχείς έλεγχοι που πραγματοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης στην αγορά, προκειμένου να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού και να προστατεύσει τους καταναλωτές. Οι ανεξάρτητες Αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ενισχύονται επίσης, συμβάλλοντας στην επιβολή των απαραίτητων κυρώσεων όπου απαιτείται.

Keywords
Αναζητήσεις
i-akriveia-antisteketai-stis-meioseis-timon.htm
Τυχαία Θέματα