Ισπανία: Ο νόμος για την ανακύκλωση πλαστικών «χτυπάει» τη βιομηχανία κρέατος

Η ισπανική βιομηχανία κρέατος έχει μπει σε μια δύσκολη κατάσταση από την αρχή του χρόνου, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και της υπερβολικής αύξησης του ενεργειακού κόστους και άλλων εισροών.

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας επιδείνωσε την κατάσταση, φτάνοντας σε διψήφια ποσοστά που δεν είχαν παρατηρηθεί στην Ισπανία πριν από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανόν οι τιμές των καυσίμων και του ρεύματος, μεταξύ άλλων, να μην έχουν ακόμη κορυφωθεί και να έπεται συνέχεια…

Η ANICE υπενθυμίζει ότι μόνο σε ό,τι αφορά

το ενεργειακό κόστος, φέτος η βιομηχανία κρέατος θα πληρώσει συνολικά 1.494,8 εκατ. ευρώ, με αύξηση 344% σε σχέση με το 2019.

Σ’ αυτήν τη συγκυρία έρχεται να προστεθεί μια νέα απειλή: Η έναρξη ισχύος του Ειδικού Φόρου στα μη επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά δοχεία τον προσεχή Ιανουάριο, όπως ορίστηκε με τον Νόμο 7/2022, για τα απόβλητα και το μολυσμένο έδαφος, των οποίων οι επιπτώσεις για τη βιομηχανία τροφίμων υπολογίζεται σε 690 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το σχέδιο βασιλικού διατάγματος για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας θα αυξήσει το κόστος του κλάδου κατά άλλα 5.000 εκατ. ευρώ, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση περίπου 2.400 εταιρειών και περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η ANICE συμμερίζεται το αίτημα της Ισπανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (FIAB) και ζητά να καθυστερήσει η έναρξη ισχύος του Φόρου στα πλαστικά δοχεία που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, καθώς και να μην υιοθετήσει κανέναν απολύτως φόρο που προσθέτει περισσότερα βάρη και κόστος στις εταιρείες, σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.

Τα περισσότερα κράτη-μέλη δεν έχουν επιλέξει φορολογικά μέτρα στη νομοθεσία της ανακύκλωσης, με εξαίρεση την Ιταλία, η οποία το ρύθμισε πριν από την Ισπανία. Ωστόσο, η Ιταλία η χώρα έχει αναβάλει την έναρξη ισχύος αυτού του φόρου, έχοντας επίγνωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης.

Επιπλέον, οι ισπανικοί κανονισμοί υπερβαίνουν αυτό που απαιτείται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες και αυτό θέτει τις ισπανικές εταιρείες σε δυσχερή θέση, σε σύγκριση με τις αντίστοιχές τους στην υπόλοιπη Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει αρκετό ανακυκλωμένο πλαστικό υλικό κατάλληλο για τρόφιμα για να καλύψει τις απαιτήσεις που ορίζει ο νόμος.

Η βιομηχανία κρέατος έχει δεσμευτεί για τη βιωσιμότητα. Έτσι, πέρυσι εξοικονόμησε 48.952 τόνους CO2 χάρη στην ανακύκλωση των συσκευασιών της και εφάρμοσε συνολικά 269 μέτρα οικολογικού σχεδιασμού για τη βελτίωση της βιωσιμότητας της συσκευασίας της, που σήμαινε εξοικονόμηση 727.444 κιλών πρώτων υλών, 1.284.654 κ.μ. νερού και 17.809 MW ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Ecoembes.

Ο πρόεδρος της ANICE, Alberto Jiménez, εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας: «Σε συνθήκες όπως οι σημερινές, οι εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν περισσότερα έξοδα και ως εκ τούτου ζητάμε από την κυβέρνησή μας να είναι ευαίσθητη σε αυτήν την κατάσταση και να καθυστερήσει την έναρξη ισχύος αυτού του φόρου, ο οποίος, εάν εφαρμοστεί τώρα, θα επιδεινώσει την κατάσταση».

ANICE: Εθνική Ένωση Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος της Ισπανίας (ANICE) στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 600 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του κρέατος (σφαγεία, εργαστήρια τεμαχισμού και βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος) σε όλη την ισπανική επικράτεια.

Πηγή: euromeatnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα