Μ’ ένα γαλλικό σμπάρο τρία… τριγόνια

00:00 6/7/2019 - Πηγή: meatnews

Την αίτηση να καταχωριστεί ως ονομασία ΠΟΠ το προϊόν Jambon du Kintoa, έκανε δεκτή η Κομισιόν πριν από λίγες ημέρες. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Το σημαίνον στην περίπτωση είναι ότι η ονομασία ΠΟΠ συνοδεύεται απαραιτήτως από άλλες δύο Γεωγραφικές Ενδείξεις, ωφελώντας συνεπώς κι άλλα προϊόντα. Έτσι συμπεριφέρονται όσοι προωθούν και επιδιώκουν συλλογική επιτυχία, κι ευτυχώς υπάρχουν τέτοια παραδείγματα...

Πιο συγκεκριμένα, όπως γίνεταιγνωστό από τις σχετικές ανακοινώσεις, το Jambon

du Kintoa είναι ξηρό χοιρομέρι που ανήκει στην κατηγορία προϊόντωνκρέατος και η αλάτισή του εκτελείται σεξηρές συνθήκες, με αλάτι Sel de Salies-de-Béarn ΠΓΕ. Πριν τη συσκευασία, τοαποξηραμένο χοιρομέρι τρίβεται με σκόνη του προϊόντος Piment d’Espelette/Pimentd’Espelette - Ezpeletako Biperra ΠΟΠ στην εσωτερική του επιφάνεια. Εκείταιριάζει και ο τίτλος της είδησης «Μ’ ένα γαλλικό σμπάρο τρία… τριγόνια».

Ενημερωτικά, να πούμε ότι το Jambon du Kintoa είναι ξηρό χοιρομέρι που έχει υποστεί μακρόχρονη επεξεργασία, διάρκειας τουλάχιστον 16 μηνών, εκ των οποίων τουλάχιστον 10 είναι μήνες τελειοποίησης υπό φυσικές συνθήκες. Παράγεται από χοίρο αλλαντοποιίας της φυλής Pie noir du pays Basque, ηλικίας 12 έως 24 μηνών. Το σφάγιο έχει ψυχρό βάρος τουλάχιστον 100 κιλά. Καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής των χοίρων, επιτρέπονται στη διατροφή τους μόνο τα φυτικά προϊόντα, τα παραπροϊόντα και τα συμπληρώματα διατροφής που προέρχονται από μη διαγονιδιακά προϊόντα. Απαγορεύεται η καλλιέργεια διαγονιδιακών φυτών σε όλες τις εκτάσεις εκμετάλλευσης στην οποία εκτρέφονται ζώα προοριζόμενα για παραγωγή χοιρομεριού Jambon du Kintoa.

Η γεωγραφική περιοχή του Jambon du Kintoa εκτείνεται συνολικά στο γαλλικό τμήμα της Χώρας των Βάσκων και σε μερικά όμορα καντόνια και/ή κοινότητες που το περιβάλλουν, ανατολικά και βόρεια. Το τμήμα αυτό αντιστοιχεί στους δυτικούς πρόποδες των Πυρηναίων με τα οποία συνορεύει νοτίως. Ο Ατλαντικός Ωκεανός αποτελεί το δυτικό όριο. Η φυλή Pie noire du pays Basque είναι ντόπια φυλή, προσαρμοσμένη στο περιβάλλον και στο τοπίο, ανθεκτική στην καταπόνηση της βάδισης, που αξιοποιεί πολύ καλά τη βλάστηση του τοπίου.

Για την ιστορία, ιδιαίτεροενδιαφέρον έχει η προέλευση του όρου «Kintoa»: προέρχεταιαπό την καταβολή τέλους για τη βόσκηση βελανιδιών από χοίρους, κοινώς γνωστό ως«τέλος quinta», το οποίο καταβαλλόταν στους βασιλείς της Ναβάρας τουλάχιστοναπό τον 13ο αιώνα και αφορούσε τους χοίρους οι οποίοι οδηγούνταν γιαβόσκηση, κατά την περίοδο της εποχικής μετακίνησης, στα βασιλικά όρη τηςΝαβάρας. Οι βασιλείς εισέπρατταν έτσι έναν χοίρο στους πέντε - εξ ου και τοόνομα του τέλους αυτού (quinta σημαίνει ένα πέμπτο).

Keywords
Τυχαία Θέματα