Μικρή αύξηση στις διεθνείς τιμές του κρέατος τον Ιανουάριο. Τι συμβαίνει με τα δημητριακά
Με περαιτέρω αύξηση των διεθνών τιμών στα τρόφιμα, όπως και στο κρέας, έκλεισε ο Ιανουάριος, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών που καταρτίζει κάθε μήνα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος μάλιστα αναμένει απότομη μείωση στα αποθέματα σιτηρών παγκοσμίως.
Αναλυτικά, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιανουάριο για όγδοο συνεχή μήνα, σε μια κούρσα την οποία οδηγούν τα δημητριακά, τα φυτικά έλαια και η
Όσον αφορά τις διεθνείς τιμές στο κρέας, ο Δείκτης του FAO σημείωσε άνοδο 1,0% συγκριτικά με τον περασμένο Δεκέμβριο, μια άνοδος που προέκυψε από τις αυξημένες παγκόσμιες εισαγωγές κρέατος πουλερικών, εν μέσω εστιών γρίπης των πτηνών που έχουν περιορίσει την παραγωγή και τις εξαγωγές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Η μέση τιμή που έδειξε ο Δείκτης τον Ιανουάριο ήταν στις 96,0 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 0,9 μονάδες (1,0%) σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2020.
Πρόκειται για την τέταρτη μηνιαία αύξηση στη σειρά, αν και ο Δείκτης παραμένει 7,6 μονάδες (7,3%) χαμηλότερα από τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Μεγαλύτερη αύξηση έδειξαν οι τιμές του κρέατος πουλερικών, ειδικά για το κρέας προέλευσης Βραζιλίας, καθώς εκδηλώθηκε έντονη παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές, όπως προαναφέρθηκε.
Παρά τις αυξημένες αγορές που πραγματοποίησε η Κίνα ενόψει των εορτασμών για την κινεζική Πρωτοχρονιά, οι τιμές στο βόειο και στο χοιρινό αυξήθηκαν μόνο ελαφρώς, καθώς η παγκόσμια προσφορά παρέμεινε επαρκής για να καλύψει τη ζήτηση. Οι τιμές στο πρόβειο κρέας άντεξαν σταθερές για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, και σε αυτό έπαιξε κυρίως ρόλο ο συνδυασμός της περιορισμένης προσφοράς από την Ωκεανία και της έντονης ζήτησης από την Κίνα.
Δημητριακά σε… έξαρση
Ο Δείκτης Τιμών στα δημητριακά παρουσίασε απότομη αύξηση 7,1%, με τις διεθνείς τιμές αραβοσίτου να τραβούν μπροστά: αυξήθηκαν κατά 11,2% και τώρα είναι 42,3% υψηλότερα από το επίπεδο του Ιανουαρίου 2020· αιτία η ολοένα και πιο σφιχτή παγκόσμια προσφορά εν μέσω σημαντικών εισαγωγών που πραγματοποιεί η Κίνα, αλλά και λόγω της χαμηλότερης από το αναμενόμενο παραγωγής και αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Ρόλο παίζει ασφαλώς και η προσωρινή αναστολή εξαγωγών αραβοσίτου από την Αργεντινή.
Στο σιτάρι οι τιμές αυξήθηκαν 6,8%, λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης και των προσδοκιών για μείωση των πωλήσεων από τη Ρωσία, που ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τον εξαγωγικό δασμό στο σιτάρι από τον Μάρτιο 2021.
Απότομη πτώση στα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών
Σύμφωνα με την ενημέρωση που διένειμε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την παραγωγή δημητριακών το 2021, δείχνουν μια πιθανή μέτρια αύξηση στις χειμερινές καλλιέργειες σίτου στο βόρειο ημισφαίριο, με την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Γαλλία, την Ινδία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Η παραγωγή αραβοσίτου στο νότιο ημισφαίριο αναμένεται να μειωθεί σε Αργεντινή και Βραζιλία, αλλά παραμένει πάνω από τα μέσα επίπεδα, ευνοϊκές είναι οι προοπτικές παραγωγής στη Νότια Αφρική και τις γειτονικές χώρες.
Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις αυτού του μήνα δείχνουν διακίνηση μεγαλύτερων ποσοτήτων στο διεθνές εμπόριο, αλλά και απότομη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση δημητριακών το 2020/21 προβλέπεται στα 2.761 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 52 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν· την αύξηση οδηγεί η ισχυρή χρήση χονδροειδών ζωοτροφών στην Κίνα. Η παγκόσμια χρήση σίτου και ρυζιού αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά 0,7% και 1,8% αντίστοιχα.
Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται να μειωθούν κατά 2,2% σε 801 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας. Αυτό θα μειώσει τον παγκόσμιο δείκτη αποθεμάτων σιτηρών προς χρήση, σε 28,3% (χαμηλό επταετίας). Τα νέα στοιχεία αντανακλούν μια τεράστια καθοδική προσαρμογή στα αποθέματα αραβοσίτου στην Κίνα.
Το διεθνές εμπόριο δημητριακών το 2020/21 προβλέπεται τώρα στους 465,2 εκατομμύρια τόνους, μια μεγάλη αύξηση 5,7% από το ρεκόρ της προηγούμενης σεζόν. Οι εκτιμήσεις για αύξηση αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες αγορές αραβοσίτου που πραγματοποιεί η Κίνα (κυρίως από τις ΗΠΑ).
Ο FAO σημειώνει ότι οι απροσδόκητα αυξημένες αγορές αραβοσίτου που πραγματοποιεί η Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες υποδεικνύουν πολύ υψηλότερη ζήτηση για ζωοτροφές και χαμηλότερη του αναμενομένου εγχώρια προσφορά, κάτι που πιθανότατα συνδέεται με την ταχεία ανάκαμψη της παραγωγής χοιρινού κρέατος μετά τα προβλήματα που προκάλεσε τα τελευταία χρόνια η αφρικανική πανώλη των χοίρων.
The post Μικρή αύξηση στις διεθνείς τιμές του κρέατος τον Ιανουάριο. Τι συμβαίνει με τα δημητριακά appeared first on MeatNews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μετατίθενται οι ανακοινώσεις των μέτρων-Διαφωνίες στην επιτροπή
- Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Ανθεκτικό στη βρετανική μετάλλαξη το εμβόλιο της AstraZeneca
- Γιατί τα εμβόλια θα νικήσουν το lockdown
- Ελληνικός Χρυσός: Επενδυτική συμφωνία 1,9 δισ. δολαρίων με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας
- «Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Από τον θεό στον άνθρωπο»
- Ξεκινά η υλοποίηση Σχεδίων Βόσκησης στην Δυτική Ελλάδα
- Ένα ελαστικό για όλες τις συνθήκες!
- Καρκίνος: Είναι θέμα κληρονομικότητας ή κακής τύχης; Γράφει ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης
- "Θυελλώδης" η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνώμων για τα μέτρα - καθυστερούν οι ανακοινώσεις
- ΥΠΑΑΤ: Σχεδόν 2 εκατ. ευρώ στην αξιοποίηση βοσκήσιμων γαιών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews
- Τελευταία Νέα meatnews
- Μικρή αύξηση στις διεθνείς τιμές του κρέατος τον Ιανουάριο. Τι συμβαίνει με τα δημητριακά
- Αποφάσεις για την κάλυψη δαπανών για εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας
- Αραμπατζή: Υπό επεξεργασία τα στοιχεία χοιροτρόφων και πτηνοτρόφων, για κορωνοενίσχυση
- Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγροδιατροφή. Ποια η θέση των αγροτικών συνεταιρισμών
- Meat News T.90
- Με τον Τομεάρχη Αγροτικών του ΚΙΝ.ΑΛ. Απ. Πάνα, συναντήθηκε ο υπουργός ΑΑ&Τ
- Συνάντηση ΣΕΚ με πολιτική ηγεσία ΥΠΑΑΤ για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας
- Ελληνοποιήσεις και αγροτική κατάρτιση στο επίκεντρο της επίσκεψης Λιβανού στον ΕΛΓΟ
- Στην τελική ευθεία το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για τον Γαστρονομικό Τουρισμό
- Πιλοτικό έργο με ιχνηλάτηση DNA για προστασία του βρετανικού βόειου κρέατος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Βέλγιο: Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων μετά τη μείωση των θανάτων
- Κορωνοϊός: 1.195 κρούσματα - 246 σε ΜΕΘ - 19 νεκροί
- Νο 24 - Συνεδρίαση της 5/2/2021 - Δελτίο Απόλυτου συστήματος συναλλαγών
- Προς προνομιακή μεταχείριση εμβολιασμένων στην ΕΕ;
- Κορονοϊός-Ελλάδα: 1195 νέα κρούσματα- 246 διασωληνωμένοι, 19 θάνατοι
- Ελληνικός Χρυσός:€2 δισ. έσοδα για το Δημόσιο από τη συμφωνία
- Νέο πρόγραμμα για δάνεια προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις
- Πενθήμερο ανοδικό σερί μετά την έγκριση για τα $1,9 τρισ.
- «Ράλι» για την Kuaishou (ανταγωνίστρια του Tik-Tok) στο Χονγκ Κονγκ