ΟΚ από Ευρωκοινοβούλιο στην ευρω-ιαπωνική εμπορική συμφωνία – Ποια ελληνικά προϊόντα προστατεύει

Την εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη. Πρόκειται για άλλη μία συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που θα καταργήσει τους περισσότερους δασμούς σε αγαθά τα οποία η Ε.Ε. εξάγει στην Ιαπωνία, και εκτιμάται ότι θα ωφελήσει ιδιαίτερα την παραγωγή κρασιού, οινοπνευματωδών, κρέατος και γαλακτοκομικών της Ε.Ε.

Η συμφωνία, η οποία περιγράφεται ως η μεγαλύτερη διμερής εμπορική συμφωνία που έχει διαπραγματευθεί ποτέ η Ε.Ε., εγκρίθηκε με 474 ψήφους

υπέρ, 152 κατά και 40 αποχές. Αναμένεται ότι θα καταργήσει σχεδόν όλους τους τελωνειακούς δασμούς, εξοικονομώντας περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως για τις επιχειρήσεις της Ε.Ε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. οι τομείς του κρασιού, των τυριών, του βοδινού, του χοιρινού, των ζυμαρικών, της σοκολάτας και των μπισκότων θα απελευθερωθούν από τους δασμούς είτε άμεσα είτε μετά από μεταβατική περίοδο. Επιπλέον, 205 προϊόντα με ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις θα προστατευθούν προκειμένου να βοηθηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 78% των επιχειρήσεων που εξάγουν στην Ιαπωνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ενημερωτικά σημειώματα της Κομισιόν, η συμφωνία θα εξαλείψει ή θα μειώσει δραστικά τους δασμούς στα γεωργικά προϊόντα στα οποία η Ε.Ε. έχει ισχυρό εξαγωγικό ενδιαφέρον. Παράδειγμα, το χοιρινό κρέας, το βασικό εξαγώγιμο ενωσιακό προϊόν στην Ιαπωνία: διασφαλίζεται το «ελεύθερο δασμών» εμπόριο για το μεταποιημένο χοιρινό, και το σχεδόν «ελεύθερο δασμών» εμπόριο για το νωπό χοιρινό. Οι δασμοί στο βοδινό θα περικοπούν για τα περισσότερα προϊόντα από 38,5% σε 9% την επόμενη 15ετία. Όσον αφορά τις εξαγωγές τυριών, όπου η Ε.Ε. είναι ήδη ο κύριος παίκτης στην ιαπωνική αγορά, οι υψηλοί δασμοί σε πολλά σκληρά τυριά (όπως γκούντα και τσένταρ με δασμούς 29,8%) θα εξαλειφθούν, ενώ την ίδια στιγμή θα εγκαθιδρυθεί μια ποσόστωση μηδενικών δασμών για τα φρέσκα τυριά όπως η μοτσαρέλα. Η ευρω-ιαπωνική συμφωνία αναγνωρίζει το ειδικό καθεστώς των Γεωγραφικών Ενδείξεων και προσφέρει προστασία σε περισσότερα από 200 ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, όπως: Roquefort, Aceto Balsamico di Modena, Prosecco, Jambon d'Ardenne, Tiroler Speck, Polska Wódka, Queso Manchego, Lübecker Marzipan and Irish Whiskey. Τα προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και τα οποία αναφέρονται ρητώς στα σχετικά Παραρτήματα της συμφωνίας, είναι η Φέτα, η Ελιά Καλαμάτας, η Μαστίχα Χίου και το Σητεία Λασιθίου Κρήτης ελαιόλαδο, Ρετσίνα Αττικής, κρασί Σάμος, Ούζο.

Σημειώνεται ότι το ιαπωνικό Κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τη συμφωνία. Μετά την έγκριση που αυτή πήρε από το Ευρωκοινοβούλιο, αναμένεται ότι θα εγκριθεί και από το Συμβούλιο στις 21 Δεκεμβρίου και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα