Πώς επηρεάζει ο εμβολιασμός τις καταναλωτικές συνήθειες
Σημαντικές διαφορές στις καταναλωτικές συνήθειες μεταξύ εμβολιασμένων και μη δείχνει έρευνα του ΙΕΛΚΑ η οποια καταγράφει ότι επιπλέον η επιδημιολογική εικόνα των καταστημάτων επηρεάζει την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών
Το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) πραγματοποίησε έρευνα καταναλωτών, με δείγμα 950 ατόμων το καλοκαίρι του 2021 με θέμα τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών λόγω της
Όπως καταγράφεται στο σχήμα 1, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις αγοραστικές συνήθειες ανάμεσα στο κοινό που έχει εμβολιαστεί (ή σκοπεύει να εμβολιαστεί) το οποίο αντιπροσωπεύει το 68% του συνόλου και στο κοινό της έρευνας που δεν έχει εμβολιαστεί (και δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί), το οποίο αντιπροσωπεύει το 32% του συνόλου του κοινού της έρευνας.
• Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση ανάμεσα στις δύο ομάδες καταγράφεται στο αίσθημα ασφάλειας σε σχέση με την κυκλοφορία. Το 66% των μη εμβολιασμένων θεωρούν ότι είναι ασφαλές να κυκλοφορούν έξω όπως πριν, ενώ μόλις το 23% των εμβολιασμένων πιστεύει το ίδιο. Πρακτικά στο κοινό των εμβολιασμένων εξακολουθεί να κυριαρχεί η ανησυχία σε σχέση με την εξάπλωση του ιού σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Το κοινό των μη εμβολιασμένων η πλειοψηφία φαίνεται να υιοθετεί συμπεριφορές κυκλοφορίας σαν να μην υπάρχει η πανδημία, αλλά μία σημαντική μειοψηφία (1 στους 3) ανησυχεί, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερες φοβίες για τον εμβολιασμό, παρά για την πανδημία.
• Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και σε σχέση με τα μέτρα προστασίας στα καταστήματα σουπερμάρκετ, με 1 στους 2 εμβολιασμένους να θεωρούν τα μέτρα υπερβολικά και μόλις 1 στους 8 μη εμβολιασμένους να έχει την ίδια άποψη. Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός πρόσβασης 1 ατόμου ανά 16 τ.μ. κάτι που εξακολουθεί να μειώνει τη μέγιστη δυνατότητα εξυπηρέτησης των καταστημάτων και να δημιουργεί ουρές τις ώρες αιχμής.
• Η μεγαλύτερη ανησυχία του εμβολιασμένου κοινού αποτυπώνεται και στο ότι το 47% των εμβολιασμένων προσπαθεί να κάνει γρήγορα τις αγορές του στο σουπερμάρκετ, έναντι μόλις 19% του μη εμβολιασμένου. Το 33% του εμβολιασμένου κοινού επίσης δηλώνει ότι απολυμαίνει τα προϊόντα πριν τα βάλει στο σπίτι, έναντι 13% του μη εμβολιασμένου. Αντίστοιχα, το 32% του εμβολιασμένου κοινού δηλώνει ότι αποφεύγει τα χύμα προϊόντα έναντι 17% των μη εμβολιασμένων.
• Σε σχέση με τις ηλεκτρονικές αγορές, καταγράφεται διπλάσιο ποσοστό στο κοινό των εμβολιασμένων το οποίο προτίθεται να αγοράσει εξ αποστάσεως τρόφιμα με 14% έναντι 6% των μη εμβολιασμένων.
• Τέλος σε σχέση με τις «εθνοκεντρικές τάσεις» και στα δύο κοινά εξακολουθούν να καταγράφονται υψηλά, με εντονότερες στο μη εμβολιασμένο κοινό με 80% έναντι 70%.
Βέβαια η επιστροφή στην κανονικότητα σε σχέση με τις αγοραστικές συνήθειες είναι δεδομένο ότι θα διαρκέσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως καταγράφεται στο σχήμα 2, μία σειρά συνηθειών που υιοθετήθηκαν λόγω της εμφάνισης της κρίσης του COVID-19 αναμένεται να διατηρηθούν από μεγάλες ομάδες των καταναλωτών (το 2022 ή και να μην σταματήσουν ποτέ).
• 2 στους 3 εμβολιασμένους (ποσοστό 67%) θα συνεχίσουν να προσπαθούν να επισκεφθούν το κατάστημα ημέρες και ώρες χωρίς κίνηση, έναντι του 38% των μη εμβολιασμένων.
• Το 55% των εμβολιασμένων θα συνεχίσει να αποφεύγει ουρές και άλλα σημεία συνωστισμού μέσα στο κατάστημα. Μόλις το 28% από τους μη εμβολιασμένους δηλώνει το ίδιο.
• 1 στους 5 εμβολιασμένους δηλώνει ότι θα συνεχίσει να φοράει μάσκα στα καταστήματα τροφίμων ακόμα και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα. 8% των μη εμβολιασμένων δηλώνει το ίδιο.
Στο σχήμα 3 καταγράφεται η επίδραση που έχει η επιδημιολογική εικόνα των καταστημάτων στην απόφαση των καταναλωτών να αγοράσουν από αυτά. Φαίνεται ότι είναι σημαντικά εντονότερη η επιθυμία του εμβολιασμένου κοινού (το οποίο σημειώνεται και πάλι ότι αποτελεί το 68% του συνόλου) να είναι εμβολιασμένο το προσωπικό του καταστήματος, με το 71% να δηλώνει ότι είναι αρκετά ή πολύ σημαντικός παράγοντας για να επισκεφθούν ένα κατάστημα τροφίμων. Ίδιο ποσοστό 71% δηλώνει ότι επιθυμεί το προσωπικό των καταστημάτων τροφίμων να υποβάλλεται σε σελφ-τεστ.
Τα αντίστοιχα ποσοστά στο κοινό των μη εμβολιασμένων είναι μόλις 14% για τον εμβολιασμό του προσωπικού και 44% για την υποβολή σε σελφ-τεστ. Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάζουν μία αρκετά απαιτητική εικόνα σε σχέση με τις επιθυμίες διαφορετικών ομάδων κοινού, τις οποίες θα κληθούν τους επόμενους μήνες να διαχειριστούν όλοι οι παράγοντες της αγοράς και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις του κλάδου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Johnson & Johnson: Εννέα φορές περισσότερα αντισώματα με 2η δόση
- Στην Αθήνα Αφγανός πολίτης με τα 8 άτομα της οικογένειάς του
- Στην Αθήνα Αφγανός πολίτης με τα 8 άτομα της οικογένειάς του
- Τροχαίο στη Βάρκιζα με 17χρονο νεκρό
- Εθνική Τράπεζα: Με ρυθμό άνω του 13% θα αυξηθεί το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου
- Ανακαλούνται όλες οι άδειες υγειονομικών από 1η Σεπτεμβρίου
- Λέιν (ΕΚΤ): Πολύ νωρίς για να συζητηθεί το τέλος του PEPP τον Σεπτέμβριο
- Τσίπρας: Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη για το Μάτι
- Αίτημα ακύρωσης και αίτηση αναστολής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατέθεσε η ΠΟΕΔΗΝ στο ΣτΕ
- Απάντηση Ν. Αναστασιάδη στον Τατάρ για τα διαβατήρια των Τουρκοκυπρίων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews
- Τελευταία Νέα meatnews
- Πώς επηρεάζει ο εμβολιασμός τις καταναλωτικές συνήθειες
- Αντιδράσεις για τα νέα κορωνο-μέτρα στη μαζική εστίαση – «Μίνι λοκντάουν»
- Μέχρι 6 Σεπτεμβρίου οι υποψηφιότητες για το Δ.Σ. της EFSA
- Νέο πρόστιμο 165.000 Ευρώ σε εταιρία για παραβίαση των κανόνων ΠΟΠ στη Φέτα
- ΓΣΕΒΕΕ: Συστράτευση φορέων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Πότε συνδέονται οι ταμειακές με το Taxis
- Επεκτείνει σε νέες χώρες την εκστρατεία για την αφρικανική πανώλη η EFSA
- Διευκρινίσεις για την παράταση 90 ημερών στην προσωρινή απασχόληση εργατών γης
- Συγχαρητήριες επιστολές ΠΟΚΚ προς Στύλιο και Χατζηθεοδοσίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- «Άνοιγμα» της Ελλάδας στους digital nomads – Το παράδειγμα της Ρόδου
- Johnson & Johnson: Εννέα φορές περισσότερα αντισώματα με 2η δόση
- Η INTERAMERICAN χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας στις επενδύσεις ΑΠΕ
- Κίνα: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να “φορτώσουν” στο Πεκίνο την προέλευση της Covid-19
- “Παρούσα” η ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων έως το τέλος του 2023
- Ρυθμό ανάπτυξης άνω του 13% «βλέπει» για το δεύτερο τρίμηνο η ΕΤΕ
- Περισσότερα από 810 εκατ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων
- Γιάννης Μπούρος (Alvion): “Οι προκλήσεις που συναντάμε ως φαρμακευτική εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα μας κάνουν πιο δυνατούς”
- Πρόγραμμα Leader: Ποιες αλλαγές δρομολογούνται για την ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος