Ρουμανία: Η αφρικανική πανώλη εξακολουθεί να βάζει δύσκολα στη χοιροτροφία

Υπό πίεση θα εξακολουθήσει να τελεί, και για το 2021, η χοιροτροφία στη Ρουμανία. Το μήνυμα αυτό δίνουν οι αναλύσεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα. Η εν εξελίξει επιδημία αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) είναι η βασική αιτία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ακόμη κι αν ο αριθμός των ενεργών εστιών ΑΠΧ στη χώρα συνεχίσει να μειώνεται (24% κάτω σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2020), οι συνέπειες θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε

η ρουμανική Εθνική Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων, μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2021 υπήρχαν 401 ενεργές εστίες ΑΠΧ στη Ρουμανία, συμπεριλαμβανομένων 14 σε εμπορικές εκμεταλλεύσεις. Επομένως, οι πραγματικές επιπτώσεις στην παραγωγή χοιρινού κρέατος, στη διάθεση σφαγίων και στα έξοδα απολύμανσης είναι πιθανότατα υψηλότερες.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό ήρθε τον Απρίλιο του 2021, όταν εντοπίστηκαν κρούσματα ΑΠΧ σε μια μεγάλη εκμετάλλευση 5.700 χοίρων, που βρίσκεται στη δυτική περιοχή της Ρουμανίας.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων ΑΠΧ έχουν εμφανιστεί σε μικρές, όπως και σε οικιακές εκμεταλλεύσεις. Ωστόσο, η εφαρμογή ζωνών προστασίας (ακτίνα 3 χλμ.) ή επιτήρησης (ακτίνα 10 χλμ.) για κάθε μία περίπτωση μικρής ή οικιακής εκμετάλλευσης, δημιουργεί περιοχές απαγορεύσεων που τυγχάνει να συμπεριλαμβάνουν και εμπορικές εκμεταλλεύσεις· οι οποίες συνεπώς υπόκεινται σε περιορισμούς μετακίνησης ζώων προς άλλες εκμεταλλεύσεις ή προς τα σφαγεία. Και αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να υπερβαίνουν το προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο των 40 ημερών, εάν εν τω μεταξύ επιβεβαιωθούν νέες εστίες ΑΠΧ στις ίδιες περιοχές.

Το πρόβλημα που δημιουργεί αυτή η κατάσταση στις μεγάλες εκμεταλλεύσεις θεωρείται σοβαρό, καθώς αναγκαστικά αυξάνεται το κόστος ζωοτροφών και διατήρησης των χοίρων, ενώ επίσης η παραμονή των ζώων στην εκμετάλλευση δημιουργεί συνθήκες υπερπληθυσμού με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με όσα γράφουν οι Αμερικανοί αναλυτές, έχουν ξεπεράσει τις 5.000, ενώ ως συνέπεια έχουν θανατωθεί χιλιάδες ζώα (περισσότερα από 760.000 από τον Ιούλιο του 2017).

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι η μείωση του ζωικού κεφαλαίου χοίρων στη Ρουμανία - 2,6% κάτω το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο αριθμός των χοιρομητέρων αναπαραγωγής το 2020 μειώθηκε επίσης κατά 4%, από 309.000 κεφαλές το 2019 σε 297.000 κεφαλές το 2020. Η πίεση που υφίσταται ο κλάδος ώθησε τις εκμεταλλεύσεις πάχυνσης να αναζητήσουν χοιρίδια εκτός Ρουμανίας αύξηση εισαγωγών 17,6% το 2020).

Η εμπορική δυναμική του ρουμανικού χοιρινού κρέατος έχει επίσης αλλάξει από την πρώτη φορά που εντοπίστηκε ΑΠΧ, το 2017. Από τότε οι εξαγωγές έπεσαν κατακόρυφα και πέρυσι έφθασαν μόλις στο ένα δέκατο εκείνων του 2017. Η απώλεια εξαγωγικών αγορών είχε αποτέλεσμα υψηλότερα εγχώρια αποθέματα, που μαζί με τη μείωση της ζήτησης λόγω COVID-19 το 2020, έφερε μείωση στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος κατά 2,5%.

Τον Μάρτιο του 2021, οι ρουμανικές αρχές έδωσαν σε δημόσια διαβούλευση ένα διάταγμα έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο στις περιπτώσεις οικιακής εκτροφής χοίρων οι υπεύθυνοι απαγορεύεται να έχουν περισσότερους από έξι χοίρους, δεν μπορούν να αναπαράγουν τα ζώα τους και πρέπει να καταναλώνουν οι ίδιοι το κρέας τους και να μην το πωλούν. Το διάταγμα περιλαμβάνει περαιτέρω ειδικούς κανόνες για την υγεία των ζώων και τη βιοασφάλεια, για εμπορικές και μη-εμπορικές εκμεταλλεύσεις. Οι ρυθμίσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των ιδιοκτητών μικρών εκμεταλλεύσεων, ενώ οι εκπρόσωποι των μεγάλων εκμεταλλεύσεων είδαν τους νέους κανόνες ως ευκαιρία ελέγχου και εξάλειψης της ΑΠΧ.

Keywords
Τυχαία Θέματα