Στη Βουλή το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα»

Κατατέθηκε στη Βουλή το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», που στοχεύει στη γρήγορη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο, που έρχεται για συζήτηση και επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αύριο Παρασκευή, εισάγει ρυθμίσεις που απλοποιούν τις διαδικασίες στους τομείς της περιβαλλοντικής,

πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας, ενώ επίσης διευκολύνουν την ανάπτυξη επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα. [Δείτε το εδώ, από τον ιστότοπο της Βουλής].

Μεταξύ των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες:

- Ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης καιΕπενδύσεων σχετικά με την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων καθώς και τονέλεγχο επενδυτικών σχεδίων και την πιστοποίηση ολοκλήρωσης και έναρξηςπαραγωγικής λειτουργίας επενδύσεων των αναπτυξιακών νόμων

- Δημιουργείται Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, ως ενιαία αποτύπωση του συνόλου τωναδιαβάθμητων γεωχωρικών δεδομένων κατά τρόπο δημόσια και δωρεάν προσβάσιμο στοκοινό, μέσω διαδικτύου.

- Συγκροτείται Εθνικό Μητρώο Υποδομών.

- Επανακαθορίζεται το πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας των επιτρεπόμενωνδραστηριοτήτων από τους Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών καιΕπιχειρηματικών Δραστηριοτήτων.

- Ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεωνσχετικά με (i) την ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΠ) και (ii)την άσκηση των Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπεταιότι η λειτουργία μεταποιητικών εγκαταστάσεων που ενδέχεται να προκαλέσουνσημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, υπόκειται σε καθεστώς γνωστοποίησης καιόχι έγκρισης λειτουργίας. Επιπλέον, καταργείται η υφιστάμενη κατηγοριοποίησητων μεταποιητικών δραστηριοτήτων στη βάση της όχλησης (υψηλή, μέση, χαμηλή) καιισχύει πλέον μόνο αυτή της περιβαλλοντικής κατάταξης (Α1 ενδέχεται ναπροκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, Α2 ενδέχεται ναπροκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και Β τοπικές και μησημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον).

- Ορίζεται ότι η πιστοποίηση και η αξιολόγηση της συμμόρφωσης μεσυγκεκριμένα πρότυπα για την άσκηση συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας θαγίνεται από διαπιστευμένους από το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ)δημοσίους ή ιδιωτικούς φορείς.

- Παρέχεται στις αρμόδιες αρχές η δυνατότητα να αναθέτουν σε φυσικά ή νομικάπρόσωπα, μελέτες ή την παροχή υπηρεσιών αναγκαίων για την εξέταση συγκεκριμένωναιτημάτων έγκρισης λειτουργίας.

- Προβλέπεται η δυνατότητα εξουσιοδότησης από την αρμόδια Αρχή σεπιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς, της διενέργειας επιθεωρήσεων και ελέγχων τωνόρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των οικονομικών δραστηριοτήτων.

- Προβλέπεται ότι οι πιστοποιημένοι αξιολογητές Μελετών ΠεριβαλλοντικώνΕπιπτώσεων (ΜΠΕ) μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και μέσω νομικώνπροσώπων στα οποία συμμετέχουν ή με τα οποία συνδέονται συμβατικά.

- Επανακαθορίζονται θέματα άσκησης εποπτείας και διαδικασίας ελέγχου τωνοικονομικών δραστηριοτήτων και των προϊόντων από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.Ειδικότερα: προστίθενται στην Ομάδα Διαχείρισης Έργου (Ο.Δ.Ε.) για την εποπτείατρία ακόμη μέλη. Στις συνεδριάσεις αυτής προσκαλούνται εφεξής και εκπρόσωποιτων κοινωνικών εταίρων, κατά περίπτωση, η εποπτεύουσα αρχή καταχωρίζει τιςκαταγγελίες υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή και μεριμνά, ώστε ο καταγγέλλων ναπροβαίνει απευθείας σε ηλεκτρονική καταγγελία, συντάσσεται, σε κάθε εποπτεύουσααρχή, μητρώο ελεγκτών στο οποίο εντάσσεται κάθε πρόσωπο που εμπίπτει στονορισμό του ελεγκτή. Οι ελεγκτικές αρμοδιότητες μπορούν να ασκούνται και απόφυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία παραχωρείται η σχετική αρμοδιότητα από τηνεποπτεύουσα αρχή.

- Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, αναμορφώνεται το πλαίσιο αδειοδότησης και ελέγχου κατασκευής κεραιών ξηράς, ορίζεται ότι το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατόπιν εισήγησης της Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, θεσπίζεται Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών ως κεντρικό πλαίσιο διυπουργικού συντονισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών, που αποβλέπει στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Κατά τα λοιπά, ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορούν πλειάδα θεμάτων σε έναν νομοσχέδιο που μαζί με την Αιτιολογική Έκθεση καταλαμβάνει περισσότερες από 350 σελίδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα