Στην τελική ευθεία για υπογραφή η συμφωνία Ε.Ε.-Κίνας για την προστασία Γεωγραφικών Ενδείξεων

Ως η πρώτη σημαντική διμερής εμπορική συμφωνία που υπογράφεται μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας χαρακτηρίστηκε η συμφωνία για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ) για την υπογραφή της οποίας δόθηκε η τελική συμφωνία του Συμβουλίου χθες.

Η συμφωνία διασφαλίζειότι 100 Γεωγραφικές Ενδείξεις του αγροδιατροφικού τομέα από την Ε.Ε., όπως ηMozzarella di Bufala Campana, ο οίνος Languedoc, η Polska Wódka ή η EλιάΚαλαμάτας προστατεύονται στην κινεζική αγορά. Ομοίως, 100 κινεζικά προϊόντα θαπροστατεύονται στην Ε.Ε., πράγμα που διασφαλίζει τον αμοιβαίο σεβασμό για τακαλύτερα στοιχεία και των δύο αγροτικών παραδόσεων.

Τέσσερα

χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει άλλα 175 ονόματα Γ.Ε. και από τις δύο πλευρές. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό για να προστεθούν περισσότερες γεωγραφικές ενδείξεις στη συνέχεια.

Φέτα με... αστερίσκο

Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι για μεταβατική περίοδο οκτώ ετών μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της, η προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης «Φέτα» δεν παρεμποδίζει τη χρήση του όρου «Φέτα» στην επικράτεια της Κίνας για τα τυριά, υπό τον όρο ότι:

(α) μπορεί να αποδειχθεί ότι το εν λόγω προϊόν διατέθηκε στην αγορά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας πριν από τις 3 Ιουνίου 2017 και
(β) το εν λόγω προϊόν δεν παραπλανά τον Κινέζο καταναλωτή - η πραγματική γεωγραφική καταγωγή του πρέπει να αναγράφεται με ευανάγνωστους και ευκρινείς χαρακτήρες, αναφέρει σε υποσημείωση το κείμενο της συμφωνίας.

Δείτε εδώ το κείμενο της συμφωνίας.

Σημειώνεταιότι η Γ.Ε. είναι ένα διακριτικό σήμα που χρησιμοποιείται σε προϊόντα τα οποίαέχουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση και διαθέτουν ιδιότητες ή φήμη πουοφείλονται στην προέλευση αυτή. Συνεπώς, η συμφωνία Ε.Ε.-Κίνας θα παράσχεισημαντική προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας των προϊόντων: θαπροφυλάσσει απέναντι στο ενδεχόμενο μετάφρασης, μεταγραφής ή μεταγραμματισμούκαι χρήσης των προστατευμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων που να συνοδεύονται απόεκφράσεις όπως «είδος», «τύπου», «στυλ», «απομίμηση» ή παρόμοιες για προϊόνταπου δεν προέρχονται από την αντίστοιχη περιοχή.

Οι Γ.Ε.αποδείχθηκαν επίσης χρήσιμο εργαλείο μάρκετινγκ, συμβάλλοντας να εξασφαλισθούνγια τους παραγωγούς μεγαλύτερα και σταθερότερα έσοδα από τις εξαγωγές: σύμφωναμε μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Κομισιόν το 2013, ένα προϊόν με ΓεωγραφικήΈνδειξη πωλείται κατά μέσο όρο σε υπερδιπλάσια τιμή σε σύγκριση με παρόμοιοπροϊόν που δεν φέρει Γεωγραφική Ένδειξη. Επιπλέον, η Κίνα είναι μια αγορά μευψηλό αναπτυξιακό δυναμικό για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά. Γι’ αυτό ησυμφωνία αυτή θα ωφελήσει τους Ευρωπαίους παραγωγούς και λογικά θα ενισχύσειτις αγροτικές περιοχές όπου παράγονται αυτά τα προϊόντα.

Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις θα συνυπάρχουν με τα νόμιμα προγενέστερα εμπορικά σήματα των οποίων η συντριπτική πλειονότητα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της Ευρώπης.

Η ημερομηνία και ο τόπος υπογραφής της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη οριστεί. Διευκρινίζεται ότι μόλις υπογραφεί, η συμφωνία θα πρέπει στη συνέχεια να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτού μπορέσει να συναφθεί και να τεθεί σε ισχύ.

[Image by Gino Crescoli from Pixabay]

The post Στην τελική ευθεία για υπογραφή η συμφωνία Ε.Ε.-Κίνας για την προστασία Γεωγραφικών Ενδείξεων appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα