Στην τελική ευθεία οι άμεσα καταβαλόμενες αποζημιώσεις, σε γεωργούς και κτηνοτρόφους των παρακάρλιων περιοχών – Στόχος η επανακίνηση της κτηνοτροφίας – Εγκρίση κονδυλίων από την Ε.Ε.

Το Πρόγραμμα 5.2 αφορά τη δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου καθώς και τη δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα όσες βρίσκονται περιμέτρικα της λίμνης Κάρλα. Το χρονοδιάγραμμα του συγκεκριμένου προγράμματος, που αγγίζει τα 26 εκατ. ευρώ, αλλά και πρόσθετες προκαταβολές αποζημιώσεων σε γεωργούς που δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα προκαταβολές επικοινώνησε ο ΥΠΑΑΤ, Λ. Αυγενάκης, χθες, 6/12/2023.

Αναλυτικά, ο ΥΠΑΑΤ

εξήγγειλε:

«... Στόχος μας είναι η άμεση στήριξη του πρωτογενούς τομέα ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει και πάλι παραγωγή.

Πέρα από τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει για τη δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που πνίγηκαν και την – επίσης δωρεάν- ανακατασκευή των στάβλων που καταστράφηκαν, υπάρχουν και οι άμεσες ανάγκες που καλύπτονται από τις αποζημιώσεις της Κρατικής Αρωγής και του ΕΛΓΑ.

Μέσω της Κρατικής Αρωγής και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για πρώτη φορά ενισχύθηκαν και οι αγρότες. Ήδη έχουν δοθεί σε κτηνοτροφικές και γεωργικές εκμεταλλεύσεις περίπου 24 εκατ. ευρώ. Μέσω του ΕΛΓΑ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέβαλε στον ταχύτερο δυνατό χρόνο (18 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για δηλώσεις για τη ζωική παραγωγή, και 25 μετά τη λήξη της προθεσμίας για τη φυτική παραγωγή) συνολικά 124 εκατομμύρια ευρώ.

Σε περίπου 24.000 γεωργούς πληρώθηκαν προκαταβολές 107,5 εκατ. ευρώ και σε 2.400 κτηνοτρόφους πληρώθηκαν προκαταβολές 16,5 εκατ. ευρώ. Ο ΕΛΓΑ, αξιοποιεί τα δεδομένα των δηλώσεων ζημίας μέσω των πληροφοριακών του συστημάτων, και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθούν επιπλέον 26εκ. ευρώ, στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους.

Αποζημιώσεις και στους ανασφάλιστους του ΕΛΓΑ

Συνολικά η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ και αν απαιτηθούν κι άλλα είναι έτοιμη να τα διαθέσει. Οι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών και κάθε παραγωγός που δεν ήταν υποχρεωμένος από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να ασφαλίσει την παραγωγή του, θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του γεωργικού αποθεματικού του 2023, μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολών στους ασφαλισμένους στον Οργανισμό.

.....................

Κατόπιν εντολής μου, ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τον Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρήστο Αυγουλά, θα αξιολογήσει το κόστος των δενδροκαλλιεργειών και άλλων πολυετών καλλιεργειών, για να αποζημιωθούν οι αγρότες μας για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου.

Η διαδικασία αυτή, πρόκειται να εξελιχθεί το συντομότερο δυνατόν και μέχρι την άνοιξη του 2024, τόσο για να συνταχθούν τα αναγκαία πορίσματα, όσο και για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής στην οποία θα καταθέσει την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένουμε μελέτη που θα αφορά την κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, γενικά, αδυνατούν να καλλιεργήσουν, λόγω της καταστροφής, τη γη τους.

Υπενθυμίζω ότι στις παρακάρλιες περιοχές, 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης βρίσκονται ακόμα καλυμμένα με νερό. Συγκεκριμένα άμεσα ανατίθεται - σύμφωνα και με τους κανονισμούς της Ε.Ε. - σε Ανεξάρτητο μελετητή η σύνταξη Σχεδίου (που θα μας παραδοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου), για τον καθορισμό των τιμών και την τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράμματος.

Αμέσως μετά καταθέτουμε αίτηση τροποποίησης του ΠΑΑ για την ενεργοποίηση του μεταβατικού μέτρου.

Είναι κατανοητό ότι για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, για την ενίσχυση των Παρακάρλιων περιοχών και γενικά όσων αδυνατούν να καλλιεργήσουν, που αποτελεί ειδικό πρόγραμμα, απαιτείται η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου.

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, εργάζονται εντατικά για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσω των οποίων -και σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς- οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το Π.Α.Α. να αναπληρώσουν ΔΩΡΕΑΝ το ζωικό τους κεφάλαιο, σε εφαρμογή του μέτρου 5.2, ούτως ώστε να ενισχυθούν σημαντικά, για την επανεκκίνηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Την Πέμπτη, ο Τεχνικός Σύμβουλος αναμένεται να καταθέσει στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, για την ενεργοποίηση του μέτρου.

Η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης και της πρόσκλησης θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Το πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, θα ανοίξει το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου.

Καλώ τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, ώστε να εκκινήσει η ανασύσταση της ζωικής παραγωγής στη Θεσσαλία».

Keywords
Αναζητήσεις
stin-teliki-eftheia-oi-amesa-katavalomenes-apozimioseis-se-georgous-kai-ktinotrofous-ton-parakarlion-periochon--stochos-i-epanakinisi-tis-ktinotrofias--egkrisi-kondylion-apo-tin-ee.htm
Τυχαία Θέματα